avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune nedezbatuta din anul 2000
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune nedezbatuta din anul 2000

Buna ziua! Va rog lamuriti-ma si pe mine intr-o situatie.Tatal meu a decedat in anul 2000 si nu s-a dezbatut succesiunea.Mama mea traieste si noi suntem 2 frati.Singurul bun de mostenit este apartamentul in care locuieste mama mea si cu mine.Fratele meu are propriul apartament.Nu am dezbatut succesiunea si nu am facut acceptarea expresa a mostenirii in termenul de 6 luni.Ce optiuni avem? Putem astepta sa facem dupa decesul mamei? Eu in tot acest timp am locuit in imobil si l-am administrat dar el a apartinut tatalui si mamei mele.Cat are ea dreptul, cat noi?Si ce e de facut pentru ca eu intentionez sa raman in imobil (neavand alta locuinta) si sa-l despagubesc pe fratele meu cu partea care i se cuvine.Cand pot sa fac asta? Acum sau dupa decesul mamei?Va multumesc
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 20:11, 5 Februarie 2014
termenul de un an este pentru acceptarea moştenirii, nu pentru dezbaterea succesiunii. Dezbaterea succesiunii este imprescriptibilă, deci poate fi făcută oricând, indiferent cât timp a trecut de la data decesului defunctului.

În cazul în care moştenitorii se înţeleg, dezbaterea succesiunii se face la notariat, iar costurile presupun o serie de taxe, care se calculează în funcţie de valoarea bunurilor, precum şi onorariul notarului public, care diferă în funcţie de fiecare birou notarial.

Deşi poate fi făcută şi mai târziu, e mai avantajos ca dezbaterea succesiunii să aibă loc în termen de 2 ani de la data decesului defunctului, întrucât în acest caz nu se mai percepe la notariat un impozit de 1% din valoarea bunurilor ce compun masa succesorală.

Dacă au trecut mai mult de 2 ani, succesiunea poate fi dezbătută oricând, însă costurile vor fi mai mari .Fiecare parinte are 50%.astfel partea lui tata se imparte (adica 50 % intre tine ,fratele si mama care va avea o parte mai mare decit voi ( ex din 100 tu 30 % F..30% M,,40%) Daca moare mama atunci 50% tu 50 % Fratele ,va trebui sa-i da-i 50 % despagubiri simplu
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
sexu, utilizator
Multumesc mult pentru raspuns.Dar era vorba de acceptarea expresa a mostenirii la notar. Ce se intampla daca nu am facut-o in termenul de 6 luni?
D-le "sexu" credeti ca aveti credibilitate daca scrieti " de la data decesului defunctului" ?
Vreti sa spuneti ca a decedat mortul (defunctul) ?
Ultima modificare: Miercuri, 5 Februarie 2014
Statescu, utilizator
Locuind in acel apartament si administrandu-l inseamna ca ati acceptat mostenirea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare mostenire prnguido prnguido Suntem trei copii mostenitori dupa tata si mama traieste. Mama renunta in favoarea a doi copii. Unul din copii vrea sa renunte la mostenire. Care este forma de ... (vezi toată discuția)
Succesiune MGabriel MGabriel Mama a decedat de curand,tata este inca in viata,mai am un frate. Exista cumva riscul ca ,in cazul in care nu se face procedura de succcesiune asupra ... (vezi toată discuția)
Succesiune mary50 mary50 As dori ca un avocat sa-mi spuna in legatura cu succeiunea.Tata a decedat in 24.01.2015 a ramas mama,eu sunt singurul copil.Succesiunea e obligatorie in ... (vezi toată discuția)