In urma cu aproape 4 luni tatal meu a decedat. Acesta detinea 2 aprtamente dintre care unul l-a trecut pe numele fratelui meu in urma cu cativa ani buni, apartament in care eu am locuit pana acum cu tata si cu mama mea bolnava care nu poate vorbi sau merge, nefiind in deplinatatea facultatilor mentale. Fratele meu a locuit in tot acest timp in celalalt apartament care era pe numele tatalui, necontribuind efectiv la intretinerea mamei. Acum insa s-a mutat in apartamentul pe care este proprietar, sustinand sus si tare ca va avea el grija acum de mama si amenintandu-ma ca imi va luat tot.
Din cate am citit pe acest forum in termen de 6 luni trebuie sa ma duc la notar sa depun o declaratie de acceptare a succesiunii (nu tin neaparat ca partajul sa se faca acum) Ce se va intampla dupa ce voi depune aceasta declaratie, fratele meu va fi instiintat cumva? Nu stiu daca el a depus acum aceasta declaratie, insa daca nu o va depune tot isi va mai putea cere partea din celalalt apartament?
Eu mai am vreun drept asupra apartamentului care a fost trecut pe numele lui? Ma poate impiedica intr-un fel sa ma mut in apartamentul aflat pe numele tatalui in care el a locuit pana acum?
Mostenitorii sunt obligati ca in termen de 6 luni de la decesul autorului lor sa isi manifeste expres ori tacit acceptarea succesiunii sau renuntarea la ea.
Nerespectarea acestui termen atrage sanctiunea decaderii din dreptul de a mai exercita dreptul de optiune succesorala iar persoana devine straina de succesiune.
Acceptarea este expresa atunci cand se face prin declaratie in fata notarului public.
Dezbaterea unei succesiuni este cea mai complexa procedura notariala. In cadrul ei se verifica acte de stare civila, se audiaza martori, se fac inventare, se emit citatii si se realizeaza expertize.
In final, in baza dovezilor administrate si a actelor depuse la dosar, dar si a depozitiilor martorilor, notarul public va emite un certificat de mostenitor., care stabileste , masa succesorala, calitatea de mostenitori si intinderea drepturilor succesorale.
Procedura succesorala notariala este de competenta notarului din biroul notarial aflat in circumscriptia teritoriala a judecatoriei unde defunctul si-a avut ultimul domiciliu.
La momentul deschiderii procedurii succesorale, persoana interesata trebuie sa prezinte, in primul rand, certificatul de deces. Fara acesta nu se poate face nici un act de procedura.
De asemenea, notarul va solicita acte de stare civila si acte de proprietate in functie de fiecare situatie in parte, certificat de atestare fiscala eliberat de Directia de taxe si Impozite din sectorul unde a fost inregistrat decesul, certificat de deschidere a succesiunii eliberat de Camera Notarilor Publici.
La dezbaterea succesiunii vor participa toti mostenitorii.
In functie de fiecare situatie, in parte, notarul public va proceda la citarea celor care vor veni efectiv la mostenire.
Taxele se calculeaza in functie de bunurile din masa succesorala.
Bunurile imobile sunt evaluate in baza expertizelor aflate in uzul biroului notarial.
In cazul in care intre mostenitori exista neintelegeri, notarul va suspenda cauza si va indruma mostenitorii sa se adreseze instantei de judecata.
In cazul nefinalizarii procedurii succesorale în termen de 2 ani, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Astfel, daca urmati "pasii" de mai sus, fratele dvs. nu va poate lua tot, dupa cum afirma.
Bunurile avute in vedere la dezbaterea mostenirii sunt cele care exista in patrimoniul defunctului la data decesului.
Fratele dvs.nu va poate impiedica sa va mutati in apartamentul care figureaza pe numele tatalui dvs. pentru ca dvs. impreuna cu el si mama sunteti mostenitorii legali ai tatalui dvs. si toti aveti drepturi- cote care la acest moment sunt ideale din acesta, pana la partajarea lui.
Consultati avocat daca mai sunt alte nelamuriri.
Declaratia e bine sa o faceti oricum, in termenul de 6 luni, pentru a nu avea probleme. Inainte de orice insa, e bine sa lamuriti urmatorul aspect: ce bunuri au ramas de pe urma tatalui dvs. si cine sunt mostenitorii legali ai acestuia ( sotie supravietuitoare, copii din toate casatoriile). Simpla afirmatie ca unul din apartamentele detinute de defunct "a fost trecut" pe numele fratelui, nu lamureste problema, l-a vandut sau l-a donat?? cu vreo clauza ceva?? Daca l-a instrainat printr-un contract de vanzare-cumparare catre fiu, nu e simplu sa anulezi un astfel de contract.
vedeti exact cum stati, ce mai avea tata in patrimoniu inainte de a muri, ce apare la finante, cadastru si apoi, cu toate infromatiile necesare, adresati-va unui avocat .
Declarația vă consolidează dreptul de moștenire. E bine să o faceți. Fratele dumneavoastră nu va fi înștiințat de nimeni cu privire la faptul că ați făcut acea declarație. Notarul public o va comunica registrelor naționale de opțiuni succesorale și astfel dacă la un moment dat fratele dumneavoastră va dori să dezbată succesiunea, notarul căruia i se va adresa va vedea că există declarația și nu veți putea fi îndepărtat de la moștenire. Vă recomand să mergeți și să faceți declarația, e clar că nu se va putea dezbate succesiunea în mod amiabil.
Veți moșteni o cotă din bunurile care sunt în patrimoniul defunctului. Apartamenul pe care l-a dat fratelui dumneavoastră e acum proprietatea acestuia din urmă deci nu poate fi introdus în masa succesorală.
Aveți dreptul să vă folosiți de apartamentul care e pe numele tatălui.
Atât dumneavoastră cât și fratele și mama aveți drept de moștenire pentru bunurile care sunt pe numele tatălui, 1/4 soția supraviețuitoare, 3/4 copiii împreună.
Va multumesc mult pentru raspuns. Un singur lucru as mai dori sa aflu referitor la declaratia de acceptare succesiune. Am citit pe acest forum informatii contradictorii cum ca voi avea nevoie de certificatul de deces al tatalui, altii zicand ca am nevoie doar de data deces, CNP, nume complet si ca prin aceasta declaratie cel in cauza poate cere drepturi asupra tuturor propietatilor defunctului chiar daca pentru unele din aceste proprietati nu are in posesie contractele de vanzare-cumparare (aici nefiind vorba de apartamentul pe numele fratelui) . Este adevarat?
Acceptarea succesiunii se referă la toate bunurile ce se vor găsi pe numele defunctului precum și la toate datoriile acestuia. Dumneavoastră e posibil să aveți cunoștință doar de un apartament aflat în proprietatea defunctului dar de fapt să fie mai multe. Prin declarație acceptați parte din toate bunurile. Sarcina dumneavoastră este ca la dezbaterea succesiunii să faceți dovada proprietății defunctului, nu când dați declarația.
Nu este obligatoriu să prezentați certificatul de deces când faceți declarația dar există notari care solicită, pentru siguranța datelor, originalul sau o copie a acestuia. La dezbaterea succesiunii e obligatoriu să prezentați originalul.