Buna ziua!
In urma cu aproape un an de zile, mama mea a decedat. Noi am ramas 4 frati astfel eu sunt unicul copil al cuplului, fratele meu este al mamei dintr o casatorie anterioara, iar cele 2 surori sunt ale tatalui dintr o casatorie anterioara.
Si acum am mai multe intrebari
1. Cine este indreptatit sa deschida succesiunea?
2. Care ar fi cota parte a fiecaruia dintre noi?
3. Cat ar costa toate actele, inclusiv onorariul notarului?
4. Ar fi mai putin costisitor la judecatorie?
Va multumesc!
La mostenire vin numai copii mamei dvs firesti sau Adoptati si Sotul Supravietuitor. Sotul va lua 1/4 iar copii impreuna 3/4. Procedura notariala este una amiabila, in caz de neintelegere va puteti adresa instantei cu o incheiere prealabila si obligatorie data de notar. Competent este notarul de pe raza judecatoriei unde defuncta a avut ultimul domiciliu. Oricare din succesibili poate deschide dezbaterea succesiunii. Va trebuie certificatul de deces , actele de proprietate ale defunctei pentru bun urile pe care le detinea , actele de stare civila ca sa dovediti legatura de rudenie cu defunctul, certificatele fiscale pentru bunuri imobile si masina daca este cazul si doi martori care l au cunoscut pe defunct. Atentie la termenul de optiune succesorala care deja a trecut la dvs, acesta fiind de 6 luni, in acest termen va puteati exercita dreptul de a accepta sau renunta la succesiune. Pana in 2 ani de la deces nu se plateste impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.
Nu se poate spune onorariul notarului deoarece se calculeaza in functie de bunurile aduse la masa succesorala. Pentru imobile exista o grila de expertiza imobiliara pentru uzul notarilor.
Va multumesc pentru raspuns. Dar acum as mai avea o alta intrebare.
Fratele meu este plecat in strainatate. Surorile mele sunt in tara si am discutat problema. Surorile mele sunt de acord sa-mi cedeze mie partea lor, neavand nicio pretentie. Ma pot duce cu ele la un notar pentru o declaratie, si aceasta declaratie sa fie folosita la succesiune? Iar prezenta fratelui meu este obligatorie? Sau este de ajuns o declaratie, sau de o imputernicire? El imi poate trimite vreun document prin care specifica daca are pretentii sau nu?
Va multumesc !
Tocmai vi s-a raspuns mai sus: surorile (care nu au calitatea de descendenti ai mamei dumneavoastra) nu vin la succesiune, neavand vocatie succesorala. Nu e nevoie de declaratia lor, ele neputand mosteni.
Fratele va poate da o imputernicire de reprezentare sau poate da o declaratie ca este strain de succesiune deoarece nu a acceptat-o in termen.