avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 349 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa moartea unui parinte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa moartea unui parinte

Buna ziua!
In urma cu aproape un an de zile, mama mea a decedat. Noi am ramas 4 frati astfel eu sunt unicul copil al cuplului, fratele meu este al mamei dintr o casatorie anterioara, iar cele 2 surori sunt ale tatalui dintr o casatorie anterioara.
Si acum am mai multe intrebari
1. Cine este indreptatit sa deschida succesiunea?
2. Care ar fi cota parte a fiecaruia dintre noi?
3. Cat ar costa toate actele, inclusiv onorariul notarului?
4. Ar fi mai putin costisitor la judecatorie?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 19:02, 5 Aprilie 2012
La mostenire vin numai copii mamei dvs firesti sau Adoptati si Sotul Supravietuitor. Sotul va lua 1/4 iar copii impreuna 3/4. Procedura notariala este una amiabila, in caz de neintelegere va puteti adresa instantei cu o incheiere prealabila si obligatorie data de notar. Competent este notarul de pe raza judecatoriei unde defuncta a avut ultimul domiciliu. Oricare din succesibili poate deschide dezbaterea succesiunii. Va trebuie certificatul de deces , actele de proprietate ale defunctei pentru bun urile pe care le detinea , actele de stare civila ca sa dovediti legatura de rudenie cu defunctul, certificatele fiscale pentru bunuri imobile si masina daca este cazul si doi martori care l au cunoscut pe defunct. Atentie la termenul de optiune succesorala care deja a trecut la dvs, acesta fiind de 6 luni, in acest termen va puteati exercita dreptul de a accepta sau renunta la succesiune. Pana in 2 ani de la deces nu se plateste impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale.

Nu se poate spune onorariul notarului deoarece se calculeaza in functie de bunurile aduse la masa succesorala. Pentru imobile exista o grila de expertiza imobiliara pentru uzul notarilor.
Va multumesc pentru raspuns. Dar acum as mai avea o alta intrebare.
Fratele meu este plecat in strainatate. Surorile mele sunt in tara si am discutat problema. Surorile mele sunt de acord sa-mi cedeze mie partea lor, neavand nicio pretentie. Ma pot duce cu ele la un notar pentru o declaratie, si aceasta declaratie sa fie folosita la succesiune? Iar prezenta fratelui meu este obligatorie? Sau este de ajuns o declaratie, sau de o imputernicire? El imi poate trimite vreun document prin care specifica daca are pretentii sau nu?
Va multumesc !
Tocmai vi s-a raspuns mai sus: surorile (care nu au calitatea de descendenti ai mamei dumneavoastra) nu vin la succesiune, neavand vocatie succesorala. Nu e nevoie de declaratia lor, ele neputand mosteni.

Fratele va poate da o imputernicire de reprezentare sau poate da o declaratie ca este strain de succesiune deoarece nu a acceptat-o in termen.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Renuntare la mostenire din partea copiilor aflati in strainatate mugurelu mugurelu Ion moare. La mostenire vin sotia si 3 copii dintr-o casatorie anterioara a acestuia. Un copil se afla in tara, doi in strainatate. Copii sunt de acord sa ... (vezi toată discuția)
Care este durata dezbaterii unei moșteniri? global_bystander global_bystander Buna ziua, Care este durata unei dezbateri de mosteniri? Obiectul mostenirii este reprezentat de casa si teren la tara. Va multumim. (vezi toată discuția)