avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care este durata dezbaterii unei moșteniri?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care este durata dezbaterii unei moșteniri?

Buna ziua,
Care este durata unei dezbateri de mosteniri? Obiectul mostenirii este reprezentat de casa si teren la tara.

Va multumim.
Ultima modificare: Marți, 1 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 06:54, 1 Mai 2018
Depinde daca sunteti in regula cu actele, cât de repede procurati ce mai trebuie și cât de aglomerat e notarul.
Multumesc pentru raspunsul dvs.
Exista doar actele de proprietate a parintilor decedati. Nu am solicitat deschiderea succesiunii si nu am nici macar certificat de mostenitor.
Păi certificatul de mostenitor îl obțineți in urma dezbaterii succesiunii.
Utilizator raluk0207, apreciem disponibilitatea de a oferi suport informativ si promptitudinea raspunsurilor din partea dumneavoastra. Multumim mult.

De-a lungul timpului am citit si primit foarte multe informatii contradictorii. Este posibil in unele cazuri si ca noi sa fi inteles gresit.


Situatia este urmatoarea:

Parintii - ascendentii defuncti a caror mostenire se va dezbate

Mama mea a decedat in anul 2015, iar tatal meu un an mai tarziu.
Dezbaterea de mostenire nu a fost deschisa nici dupa decesul mamei si nici dupa decesul tatalui.

Mostenitorii - Clasa I de mostenitori legali, descendentii defunctilor

Parintii mei au avut 3 copii: eu, fratele meu si inca o sora.
La inceputul acestui an a murit si sora noastra. Ea a avut un singur copil, un fiu care este in viata. In urma decesului surorii, intelegem ca fiul ei are calitatea de mostenitor legal.
Presupun ca in prezent mostenitorii legali sunt fiul surorii decedate, eu si fratele meu. Trei mostenitori legali cu adrese de domiciliu diferite.

Mostenirea consta in doua proprietati: 1) Proprietate comuna a parintilor, pe numele amandurora in acte;
2) Proprietate doar pe numele mamei primita de la tatal dansei.

Precizez faptul ca parintii mei au avut propria gospodarie cladita prin munca lor dupa ce s-au casatorit in tinerete, iar la un moment dat mama mea a primit o proprietate in aceeasi comuna (casa si teren) de la tatal ei, cu conditia ca ea sa il ingrijeasca pana la moarte.
Parintii mei s-au mutat pe noua proprietate, actele fiind facute pe numele mamei mele doar, (fiica bunicului meu).
Fiind sotul mamei noastre, tatal nostru s-a mutat pe noua proprietate (proprietatea nr. 2) impreuna cu mama in vederea continuarii vietii de familie si a desfasurarii lucrurilor in acelasi mod ca pe proprietatea lor pe care au locuit si muncit impreuna anterior.

In vechea gospodarie (proprietatea nr. 1) a ramas fratele meu. Aceasta proprietate comuna a parintilor este compusa din casa, grajd, curte, gradina si teren agricol.
Se face necesara probabil precizarea ca fratele meu a locuit dintotdeauna cu parintii nostri. Chiar si dupa intemeierea propriei familii nu a avut casa lui, a continuat sa traiasca impreuna cu sotia sa si copiii lor pe proprietatea comuna a parintilor nostri. Doar eu si cu sora mea ne-am mutat in alte localitati unde ne-am intemeiat familii.
Parintii i-au permis fratelui meu sa locuiasca pe vechea proprietate (proprietatea nr. 1), sa foloseasca bunurile si de a culege roadele situatiei, adica produsele si orice alt rezultat material sau moral al activitatilor desfasurate pe proprietate (gradina, vie, pomi fructiferi etc.). Insa nu s-au intocmit acte pe numele lui. Parintii nostri si-au exprimat dorinta in mod repetat ca noi, cele doua surori, sa luam in primire, impreuna, ca mostenire dupa decesul lor, aceasta proprietate nr. 2 si sa il lasam pe fratele nostru pe vechea proprietate (proprietatea nr. 1).
Cu alte cuvinte, noi, fetele, sa renuntam la partile ce ne revin din proprietatea nr. 1 si sa ramana fratele acolo, iar fratele nostru sa renunte la partile ce ii revin din proprietatea nr. 2 si sa ramanem noi, surorile, aici.
In aceste conditii, eu cu sora mea ne vizitam parintii pe noua proprietate (proprietatea nr. 2) si veneam in concediile de odihna ca sa ajutam la munca si diverse alte activitati (gradina, animale, camp, intretinere, renovare s.a.m.d.).
Pe durata vietii parintilor, atat eu cat si sora mea am avut chei de la gospodaria nr. 2 (poarta intrare curte, casa, beci, magazii etc.).
In ultimii ani de viata a parintilor, sora mea a locuit temporar pe proprietatea nr. 2 impreuna cu dumnealor, prezenta ei acolo avand ca scop principal acela de a le oferi ajutor in gospodarie. Initial sora se mutase acolo fiindca ii decedase sotul si a vrut sa fie alaturi de parinti in acea perioada dificila.
Dupa decesul parintilor a continuat sa locuiasca acolo pentru a se ingriji de proprietate. Sora nu a locuit insa cu forme legale intrucat domiciliul in cartea de identitate era intr-un oras din apropiere.
Precizez faptul ca dupa decesul mamei, eu si sora am avut grija de tatal nostru, fratele neimplicandu-se deloc in deciziile si actiunile necesare desi ocupa in totalitate si nestingherit proprietatea nr. 1, adica dispunand dupa bunul plac de o gospodarie reprezentand munca de jumatate de viata a tatalui nostru (impreuna cu mama nostra, desigur).
Pe langa ingrijirea tatalui nostru, noi, surorile, am muncit si/sau am platit oameni pentru activitati necesare pe proprietatea nr. 2, atat munci agricole cat si activitati de intretinere.
Dupa decesul tatalui nostru, ajutorul de inmormantare a fost incasat de catre frate in conditiile in care cheltuielile de inmormantare au fost suportate in mare parte de mine, iar o parte dintre costuri fiind acoperite cu niste sume de bani provenind din economiile tatalui nostru.
Dupa moartea parintilor nostri, doar eu si sora mea am avut chei apartinand acestei proprietati nr. 2 si am platit impozitul si utilitatile.
Dupa moartea surorii, doar eu am avut cheile de la proprietate, in prezent avand grija de gradina, casa si asigurand mentinerea unei stari corespunzatoare a bunurilor prin activitati de intretinere si renovare.
Fratele meu plateste impozitul pe proprietatea nr. 1 si a efectuat lucrari de renovare aducand imbunatatiri casei ce este parte din proprietatea originara a parintilor nostri, proprietate in care noi, ceilalti doi mostenitori, nu manifestam interes.
Acesta insa a instrainat un teren agricol la un moment dat, insusindu-si integral suma incasata.
Desi situatia ar putea sugera ca atat eu cat si fratele meu acceptam in mod tacit succesiunea, prefer sa fie o forma de acceptare expresa a carei autenticitate sa fie atestata de catre un notar (acceptare a succesiunii prin declaratie notariala).

Acum intentionam sa facem demersurile necesare pentru a se da un caracter legal situatiei conform dorintelor parintilor nostri decedati si lucrurile sa fie impartite in mod oficial prin acte. Adica fratele sa primeasca integral prima proprietate cu toate bunurile aferente, iar proprietatea nr. 2 pentru ceilalti doi mostenitori.
Din pacate, asa cum am mentionat mai sus, sora noastra a decedat recent. Fiul va fi parte, in locul ei, a acestui proces, speram noi, nu foarte lung si nici foarte dificil.
In urma unor discutii in familie, s-a hotarat sa fie initiate procedurile necesare pentru dezbaterea mostenirii.
Referitor la actele parintilor care atesta drepturile de proprietate, fac precizarea ca cele legate de proprietatea nr. 2 sunt in posesia mea, neavand cunostinta insa de cele referitoare la proprietatea nr. 1. Eu si fiul surorii decedate presupunem ca actele au fost subtilizate de catre fratele ramas pe acea proprietate nr. 1. Fratele devine discret si distant cand aducem in discutie aspecte ce tin de acte si alte obiecte, avand retineri in a vorbi deschis.




Pe baza celor prezentate aici, am dori sa stim:

1. Care este primul pas ce trebuie facut? Ce masuri se impun in prima faza?

2. Mostenitorii cand trebuie sa dea declaratia notariala autentificata la Notar prin care isi exprima optiunea succesorala, in sensul ca accepta sau renunta la mostenire?
Intelegem ca este necesara prezentarea la cabinetul unui Notar Public si facuta o declaratie de acceptare a succesiunii.

3. Succesiunea se deschide prin declaratia notariala de acceptare a mostenirii de catre mostenitori? Ce anume da startul dezbaterii de mostenire in mod oficial? Ce pas, actiune, ce document?

4. Din punct de vedere a locatiei, la care notari trebuie initiate procedurile de succesiune?
Noi intelegem din informatiile avute ca deschiderea dezbaterii de mostenire se face la ultimul domiciliu a defunctilor. Asta inseamna un Notar de pe raza localitatii sau de pe raza judetului in care parintii au avut domiciliul? Solicit clarificari legate de acest aspect intrucat in comuna respectiva nu exista notari publici.

5. Ce documente sunt necesare la completarea si depunerea cererii pentru deschiderea succesiunii?


6. Ce reprezinta Anexa 24 si la ce anume foloseste?
De unde se obtine Anexa 24?
Ce trebuie sa contina Anexa 24?
Sunt necesare informatii si depunerea unor anumite documente in vederea obtinerii Anexei 24?


7. Cine plateste succesiunea? Cum se impart costurile pe care le implica dezbaterea de mostenire?

8. Ce se intampla in cazul in care unul dintre mostenitori refuza sa contribuie financiar la costurile succesiunii?

9. Intrucat nu am facut dezbaterea de mostenire in termen de un an de la primul deces, trebuie platit un impozit de 1% din valoarea mostenirii (masei succesorale) ca un fel de taxa de penalizare?


10. Trebuie sa facem mai multe succesiuni, avand in vedere ca parintii au decedat la date diferite si ca exista 2 proprietati?

11. Daca sunt necesare succesiuni multiple, le putem face in acelasi timp (pentru proprietatea comuna a parintilor si pentru proprietatea mamei) ?

12. Putem face succesiunea doar pentru una dintre proprietati?

13. Ce alte documente trebuie sa solicitam si sa obtinam de la Primaria comunei unde au avut domiciliul parintii defuncti?

14. Cum afllam daca exista si alte terenuri agricole decat cele de care avem cunostinta?

15. Ce documente trebuie sa obtinem in vederea stabilirii masei succesorale, care sa arate clar si complet drepturile de proprietate a parintilor decedati (in cazul in care exista bunuri imobile care compun masa succesorala de care nu stim)?

16. Daca optam pentru procedura succesorala in mod amiabil prin Notariat, cum se imparte mostenirea? Mai exact, se face partaj din prima sau mai intai ne vor reveni niste cote indivize (vom dobandi toti trei calitatea de co-proprietari pe ambele proprietati) si numai dupa aceea se poate face partaj? Scopul este ca fratele sa obtina ca mostenire proprietatea nr. 1 doar pentru sine, iar proprietatea nr. 2 sa fie mostenita de catre mine si fiul surorii (nepotul meu) impreuna.

17. Sunt necesare cadastrul si intabularea? Trebuie inscris ceva in cartea funciara?

18. Ce reprezinta termenul de prescriptie? Care este acest termen (exprimat in luni, zile etc.)?

19. Fratele sau fiul surorii pot instraina cotele ce le revin din mostenire?

20. Este necesara participarea unor terti in calitate de martori in aceste succesiuni? Daca da, unde si cand trebuie ca acestia sa se prezinte?

21. Ce reprezinta certificatul de mostenitor? Ce date si informatii apar in certificatul de mostenitor?
Cand solicitam certificatul mostenitor si cand intram in posesia acestuia?
Certificatul de mostenitor se elibereaza gratuit?

22. Dupa obtinerea certificatului de mostenitor, ce alte demersuri trebuie facute si ce alte documente sunt necesare ca sa ateste calitatea de proprietari cu drepturi depline pe bunurile imobile si mobile ce decurg din mostenire?

23. Ce se intampla daca unul dintre mostenitori nu participa la procedurile de dezbatere atunci cand este necesara prezenta fizica, in persoana?

24. Daca unul dintre mostenitori se razgandeste pe perioada desfasurarii procedurilor de succesiune, ce se intampla cu succesiunea? Rezultatele partiale (acte, certificate, declaratii etc.) pot folosi la ceva sau devin inutile?

1. Sa va puneti de acord daca incepeti sau nu procedura succesorala pe cale amiabila, la notar sau daca va adresați instanței.
2. Oricand, in termen de 1 an de la data decesului. Se poate da la orice birou notarial din țară.
3. Succesiunea se deschide prin simplul fapt al decesului. Procedura succesorala se deschide prin cererea moștenitorilor. Fie la notar, fie la judecătoriei.

Alte discuții în legătură

Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Despre mostenire radud62 radud62 In acest an ambii parinti au decedat( aprilie 2012). A ramas o casa si terenul aferent. Suntem trei frati: doi locuiesc in alte localitati iar o sora ... (vezi toată discuția)