avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... despre mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

despre mostenire

In acest an ambii parinti au decedat( aprilie 2012).
A ramas o casa si terenul aferent.
Suntem trei frati: doi locuiesc in alte localitati iar o sora locuieste in casa parinteasca.
Sora fiind mult mai tanara nu dorim sa o scoatem din locuinta( trebuie sa aiba grija de casa).Mentionez ca sora nu are niciun act prin care sa-i revina intreaga mostenire( testament,contract de VC,etc.).Dar pentru succesiune este necesar sa urmam, toti trei fratii , anumite proceduri legale intr-un anumit termen?
Dar ce documente sunt necesare?Chiar si ce taxe?
Termenul de acceptare a succesiuni este de 6 luni de la data decesului autorului. Insa aceasta acceptare poate fi expresa prin declaratie la notariat, sau poate fi tacita prin acte de administrare, de dispozitie, etc. Odata acceptata succesiunea, dezbaterea o puteati realiza in orice perioada fara sa existe vreo sanctiune de decadere din dreptul de succesor, ci doar taxele notariale sunt mai ridicate dupa trecerea unei perioade de 2 ani de la deces.
Trebuie sa va prezentati toti 3 cu actele de proprietate ale bunurilor ramase de la parinti, cu actele dvs de stare civila, anexa 24 de la Primarie Daca vreti sa renuntati la partea dvs de mostenire trebuie sa dati in fata notarului o declaratie de renuntare. Prin acea declaratie renuntati la toata partea de mostenire ce vi s-ar cuveni de ex nu puteti renunta la casa dar nu si la pamant.
Exista mai multe variante.
1. In cazul in care va hotarati sa dezbateti sucesiunea de pe urma parintilor puteti sa acceptati toti fratii mostenirea si sa instituiti uzufructul surorii pe intreg imobilul,sau partial numai pentru o anumita camera sau suprafata, pastrand dreptul mostenit in patrimoniul fiecaruia - sau .
2. Puteti sa dispuneti renuntarea la mostenire , printr-o declaratie autentica la notarul care va instrumenta dosarul succesoral , in favoarea surorii si atunci nu mai aveti dreptul de a pretinde ceva . Se va face renuntare atat pe partea mamei cat si pe partea tatalui.

Conform art.1103 Noul Cod civil, " dreptul de optiune succesorala se exrcita in termen de un an de la data deschderii mostenirii ( de la data decesului )
In cazul in care trec mai multi ani si nu se deschide succesiunea va veti confrunta cu plata unui impozit.
Actele necesare - certificatele de deces,
certificatul de casatorie al parintilor,
acte de stare civila a mostenitorilor (certificat de nastere, casatorie la fiicele defunctului, carti identitate
- acte de proprietate asupra bunrilor mobile si imobile ce constituie masa succesorala
- taxele sunt functie de amplasamentul bunului imobiliar in cazul casei si functie de valoarea bunului mobil in cazul altor bunuri ce fac obiectul mostenirii
Mai sunt necesari 2 martori pentru a certifica ca sunteti 3 mostenitori


Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
Alexandrina Mihai,
Inaintati succesiunea la notar si in fata acestuia puteti sa va intelegeti in privinta renuntarilor la succesiune sau a unor alte tranzactii asupra masei succesorale. Notarul va va explica implicatiile actelor de renuntare. Daca nu este posibil sa va intelegeti va veti adresa instantei de judecata din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire carevbus carevbus Buna ziua Va deranjez cu urmatoarea situatie: - matusa mea (sora mamei) a decedat ; a fost casatorita, a divortat (acum 38 ani), a avut un baiat din ... (vezi toată discuția)
Succesiune mihaela david mihaela david parintii mei au decedat.Am un singur frate.Dupa mama am facut succesiunea si am cedat partea mea fratelui meu.Dupa moartea mamei,care a decedat prima,tatal meu ... (vezi toată discuția)
Succesiune corina stancu corina stancu tata a murit, mama traieste si noi sintem 2 copii. daca exista un testament facut intre cei 2 soti (prin care isi lasa unul altuia bunurile dupa moarte), este ... (vezi toată discuția)