avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dezbatere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dezbatere mostenire

Buna ziua. As dori sa imi spuneti cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie si cam care sunt costurile unei astfel de actiuni:
Locuiesc in apartamentul bunicilor mei care au decedat acum 2 ani de zile. In urma decesului, tatal meu a fost singurul mostenitor, fiind singur la parinti. Tatal meu nu a facut dezbaterea de mostenire pentru apartamentul parintilor lui si astfel au trecut 2 ani de la decesul bunicilor. Acum nu putin timp a decedat si tatal meu si as dori sa stiu ce ar trebui sa fac pentru a face dezbaterea de mostenire,tinand cont ca mai am o sora si mama mea este in viata, deci acest apartament ne revine in core diferite noua. Daca imi puteti spune care este ordinea actiunilor care trebuie sa le facem pentru a dezbate mostenirea. Mai mentionez ca mama doreste sa renunte la drepturile care ii revin la acest apartament, pentru a ramane apartamentul doar pe numele meu si al surorii mele. Cam care ar fi costurile si pasii de urmat pentru a pune legal apartamentul pe numele meu si al surorii mele? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mihaela n. , utilizator 12:38, 16 Iulie 2012
Mergeti la notar sau la avocat pentru a se ajunge in instanta ulterior.Prin mediator puteti scapa de taxe dar vedeti cat va cere si mediatorul.
Nu puteti primi raspuns privitor la costuri intrucat fiecare cere o suma...
In primul rand vorbim de trei succesiuni succesive, eliberandu se un singur certificat de mostenitor. Se dezbate succesiunea dupa primul bunic decedat , mostenitori fiind celalalt bunic si tatal dvs in cote de 1/4 bunicul ramas la acel moment in viata si 3/4 tatal dvs la fel in viata la momentul deschiderii succesiunii,apoi se va dezbate succesiunea dupa celalat bunic decedat ulterior primului, tatal dvs fiind mostenitor unic, apoi succesiunea dupa tatal dvs, unde mama dvs renunta, dvs si sora dvs impartind mostenirea dupa tatal in cotele de 1/2 fiecare.
Pentru mostenirea bunicilor se va percepe la fiecare succesiune si un impozit de 1% pentru ca se vor dezbate succesiunile la mai bine de doi ani de la decesul fiecaruia, acest procent fiind calculat la valoarea bunurilor din masa succesorala a fiecaruia.
In ce priveste celelalte cheltuieli adica onorariul notarului se calculeaza la valoarea imobilului din grila de expertiza notariala in functie de zona, anul construirii, finisaje etc.
Succesiunile se vor dezbate impreuna, competent fiind notarul din circumscriptia judecatoriei unde ultimul defunct a avut domciliul, respectiv tatal dvs. Trebuie sa aveti certificatele de deces ale celor 3 , actele de strae civila ale dvs si ale surorii dvs, cartile de identitate, actele de proprietate asupra bunurilor imobile si certificate de atestare fiscala pentru acestea cu plata impozitelor la zi.
si ca procentaj, teoretic, cat revine din mostenire fiecarei parti(mama, sora si cu mine)? 3/4 mie si surorii mele si 1/4 mamei? sau care este raportul? multumesc si astept raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine are dreptul de mostenire Marlena Ilie Marlena Ilie Buna ziua, După bunicul decedat, conform certificatului de moștenire au rămas moștenitoare 2 fiice, celelalte 3 făcând renunțare( au fost in total 5 ... (vezi toată discuția)
Împărțire bunuri MirelaIonela MirelaIonela Bunicul meu pe al cărui nume este actul de proprietate este decedat, la fel si sotia, el avea 2 copii : tatăl meu (decedat) si inca o fata. Si eu mai am o ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)