avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Activitate NistorT

Activitate NistorT

Buna ziua.
Chiar m-ar ajuta FOARTE mult un sfat.

Zilele astea trebuie sa merg iar la primarie ca sa ma lamuresc cu ei, inainte de a demara constructia si de a le ceda terenul.

Inca o precizare: retragerea nu e data fata de drumul existent, ci fata de un sant ce imprejmuieste o padure, ceea ce nu mi se pare deloc ok.

Acel sant a fost sapat de ocolul silvic si cel mai probabil l-au sapat in jurul padurii, dar padurea se extinde natural, adica daca mai stau 1 an fara sa fac casa, se mai extinde padurea cativa metri si astia refac santul conform noii limite a padurii, adica peste terenul meu; e absurd.
Ma obliga atat cu gardul cat si cu constructia. La constructie se mai adauga 3m fata de gard.
In certificat nu e precizat niciun motiv pt care trebuie sa cedez terenul in favoarea primariei, suspectez doar ca motivul ar fi eventuale suprapuneri ale terenului peste drum; de ex stiu deja de cazuri unde terenul pica partial pe un drum existent...

E si cazul meu; am deschidere la doua drumuri, problema cu retragerea mare e la unul dintre drumuri, la cel de-al doilea mi-au dat o retragere de 4.5m din axul drumului, ceea ce-i acceptabil, doar ca limita mea de proprietate oricum pica fix in mijlocului drumului, intra cu aproape 3m in soseaua existenta si primaria probabil vrea sa rezolva problema, obligandu-ma sa le cedez bucata "disputata". Aici la drumul asta n-am nicio pretentie, la al doilea drum insa am o problema, nu vreau sa le cedez peste 100mp aiurea.

Asta-mi cer:
"Declaratie notariala din care sa reiasa ca proprietarul este de acord sa cedeze in domeniul public al com. xxxx terenul ramas in afara limitei reglementate."
Buna ziua,

Tocmai ce-am scos de la primărie un certificat de urbanism pentru un teren intravilan pe care vreau sa construiesc o casa.

Pe acest certificat, imi apare ca trebuie sa ma retrag cu o anumita distanta fata de drum. Ok pana aici.

Problema e ca retragerea mi se pare cam mare si mai ales, ma obliga prin certificat sa cedez primariei suprafata retrasa, ceea ce nu mi se pare ok.

Mi-ati putea spune cine e factorul decizional in privinta asta, daca primaria decide retragerea sau altcineva (conform carei legi) si eventual cu cine as putea discuta, unde as putea contesta?

Ma va despagubi primaria pentru suprafata pierduta? E totusi vorba de cateva mii de euro.

Multumesc
Ajutati-ma va rog cu un raspuns; vad in certificatul de urbanism urmatorul paragraf:

"Imprejmuirea se va amplasa 4.5m din ax drum Strada XXXXX si la 4m din limita cadastrala la DE367....."

E vorba de un teren cu deschidere la doua drumuri si ce nu inteleg e partea a doua. Aia 4m sunt fata de marginea drumului dinspre teren, sau fata de axul drumului?
Alta problema acum: cei de la primarie aparent nu considera drumul neamenajat ca fiind o cale oficiala de acces si cer ca fasia de 3m sa fie de 4m, ca si cum ar fi drum de servitute si trebuie sa respecte latimea minima legala a unui drum de servitute... desi le-am explicat clar ca nu e drum, ci parte integranta a terenului.

Schita ar fi asta - [ link extern ]

Cadastristul e intrigat, zice ca i se pare abuziv ce fac astia de la primarie si ca-n celelalte localitati prin care lucreaza de regula, n-a intalnit situatii de genul asta, sa-ti ceara 4m, ca accepta fara greturi 3m si asta pt un drum de servitute, ceea ce la noi nu e cazul si nu inteleg de ce nu-i suficienta deschiderea la drumul neamenajat.

Vanzatorul evident ca mi-a zis deja ca e cazul sa rediscutam pretul, pt ca "pierde" 50mp.
Multumesc pentru raspuns!

De propus eu as propune solutia asta, consider ca m-ar avantaja.

Cele doua drumuri de servitute n-ar fi vecine, deci nu se pot alipi sa facem 6 metri... doar eventual sa regandim parcelarea.

Parcela mai are deschidere la un drum public, nu este insa practicabil in momentul asta, nefiind amenajat, dar banuiesc ca la nevoie, pot intra pompierii pe-acolo, chiar daca e drum de pamant nebatatorit.

In cazul unei extinderi cel mai probabil o vom plati singuri si-ar veni 200 si ceva de mil vechi - asta informal comunicat de cei de la gaze, nu exclud sa ne ceara chiar mai mult cand va fi cazul si vom fi cumparat terenul, deci nu vom mai avea de ales.

Nu prea se potriveste cu tariful pe metru liniar comunicat de ei, de 100 de euro / ml, pt ca ar veni cam 7-8000 de euro, deci nu inteleg cum calculeaza ei. 200 de mil ar veni 4500 euro.

In cazul unui bransament individual, cu tarifele firmei, am calculat undeva cam la 125 mil vechi. Chiar si asa, tariful e ridicol, 130-150 de lei / ml pt o teava care costa 10 lei / m si o sapatura.... Alte firme iau chiar 30-50 de lei pt acelasi lucru.

Teava o putem trage pe gard ma gandesc, in cazul in care nu o putem trage subteran pe marginea drumului.

Cat despre pret, am convenit cu vanzatorul sa-i platim parcela in sine, fara drum de servitute, acum ca schimbam incadrarea drumului, zic eu ca vom cadea de acord sa ramanem la acelasi pret. Calculele privind loturile/drumurile de servitute si le-a facut proprietarul si tine f mult sa piarda cat mai putin teren cu drumurile de servitute. Daca mergem pe varianta drum de servitute de 5m, cel mai probabil va cere mai mult bani, iar 2m in plus pe o lungime de 50m = 2500 de euro daca mergem pe tariful standard al terenului.
Buna ziua,

Doresc sa achizitionez o parcela de teren dintr-un lot mai mare care urmeaza a fi parcelat.

Am discutat cu proprietarul sa prevada un drum de servitute care sa ne dea acces la drumul principal, iar acest drum de servitute ar deservi exclusiv lotul nostru.

Cand facem parcelarea, n-am putea include acest drum de servitute in parcela noastra si sa avem un singur numar cadastral care sa includa si parcela si drumul, in loc sa avem 2 entitati distincte, drum de servitute si parcela?

Ne-ar usura mult situatia, atat cu utilitatile cat si cu latimea drumului de servitute pt ca:
1. cei de la gaze nu vor sa ne faca un brasament individual pe acel drum de servitute si vor neaparat extindere de retea, adica 100 euro/ml si cum drumul de servitute are vreo 50 de metri...
2. drumul de servitute trebuie sa aiba minim 5m latime - conform primariei din localitate - ceea ce nu prea ne convine nici mie si nici vanzatorului, asa ca daca facem un drum de servitute neoficial de 3m, ne-ar fi mult mai ok tuturor.
3. ar usura parcelarea, pt ca in loc de 3 parcele+2 drumuri de servitute, am avea doar 3 parcele dintre care 2 inglobeaza caile de acces, iar a 3a parcela are oricum deschidere la drum - ar usura viata vanzatorului.

E ok sa procedam asa?

Multumesc!
Multumesc!

Iar in cazul in care terenul nu este inca parcelat si eu vreau sa cumpar doar o parcela, banuiesc ca intai trebuie facuta parcelarea si mai apoi restul actelor, corect?
Asta da, bineinteles, acum insa sunt la stadiul la care incerc o data sa fac un triaj de genul: daca terenul/proprietarul n-are PUZ, nici nu-mi bat capul si apoi daca totul pare ok, sa vedem ce acte are sau ce acte sa-i cer proprietarului, eventual actualizate.

De exemplu sunt in discutii cu un proprietar care nu are nici macar certificat de urbanism, nu are parcelarea facuta, etc... sa stiu macar ce sa cer/intreb, pana la notar mai avem ceva drum.

Dupa cateva telefoane si din ce mi-ati raspuns dumneavoatra, am aflat asa:
1. Certificat de urbanism care include CUT si POT - dar de care CU mai exact, c-am inteles c-ar fi de vreo 3 feluri? De informare, de instrainare, de constructii....
2. Cadastru + intabularea (intabularea se va scoate direct pe numele meu)
3. Extrasul de carte funciara
4. Certificat fiscal - e acelasi lucru cu 3?
5. De verificat PUZ la primarie mai are rost, din moment ce 1 ne va clarifica?
Dar PUZ-ul in ce consta mai exact? E un document pe care trebuie sa-l aiba vanzatorul, sau e un plan existent la nivelul localitatii care poate fi verificat la primarie?
Ca ma tot preseaza cineva ca obligatoriu trebuie sa-i cer vanzatorului PUZ-ul si vanzatorul imi zice ca se rezolva la primarie....astia la primarie imi spun ca nu-i trebuie vanzatorului PUZ-ul ci cel mult un certificat de urbanism.