In aplicarea legii 216/2015, s-au remarcat diferente enorme intre pensiile de serviciu ale fostilor diplomati dintr-un anumit minister si propunerile ptr. baza de calcul ale celuilalt minister care a trimis in misiune angajati cu pasaport diplomatic pentru cei pensionati care indeplinesc conditiile de activitate ca diplomati in strainatate.
Majoritatea ultimei categorii contesta ca interpretare in afara spiritului legii 216/2015, poziitia celui de al doilea minister. Cei avizati, stiu la ce ministere ma refer.a
Astfel, pensionarii dintr-un anumit minister beneficiaza de pensii de servciu de peste 4.000 lei/luna ajungand pana la 7.200 lei/luna in timp ce propunerile de pensii, coparativ cu propunerile din celalalt minister care conduc la pensii de serviciu de cca. 45-60 % din pensiile acestora pentru vechime in munca, la functii si salarii absolut asemenatoare avute inainte de lege 216/2015 in ambele ministere care au avut diplomati in strainatate.
Poate cineva sa clariirifice sau descalceasca aceasta diferenta abuziva de
abordare, desi lege gea 216/2015 nu face discriminare intre salariatii diplomati ai ambelor ministere ? Va multumesc
Am lucrat in comert exterior (centrala fostului MCE). Acum sunt pensionar de vechime in munca
Ma incadrez in toate prevederile Legii 216/2015.
Mi s-a eliberat adeverinta-tip care a stabilit o anumita suma reprezentand baza de calcul la stabilirea pensiei de serviciu ca membru al Corpului
diplomatic si consular al Romaniei.
Am prezentat adeverinta-tip la Casa locala de pensii.
Suma din baza de calcul este considerabil inferioara pensiei mele pentru vechime in munca.
Emitatorul adeverintei-tip nu mi-a clarificat cum a ajuns la aceasta suma, desi am solicitat. Raspunsul sau: "baza de calcul este corecta" fara a mi se explica in ce fel a ajuns la aceasta baza de calcul.
Daca se aplica prevederile Legii 216/2015 ca pensia de serviciu va fi de 80 % din ultimul,salariu in MCE, se ajunge la o suma dubla fata de suma prevazuta in baza de calcu transmisa mie.l.
Precizez: fostii mei colegi de curs postuniversitar de relatii internationale, avand ultimul salariu inainte de pensionare dim MAE, comparabil cu al meu au acum pensii de serviciu mult mai mari decat aceea care rezulta din baza de calcul stabilita ptr. mine.
Opinez ca Legea 216/2015 nu face discriminare intre pensionarii din MCE si MAE.
Situatia de mai sus este, din pacate, absolut similara la toti fostii colegi care s-au pensionat din MCE, si care indeplinesc conditiile din Legea 216/2015
Intrebari:
a) cum poate fi interpretata aceasta diferenta mare ?
b) ce institutie ma poate lamuri ?
b) suma din baza de calcul se adauga ori nu la pensia de vechime ?
Cu respect
Moise Zamfir
Legea 216/2015 prevede ca in evaluarea bazei de calcul pentru pensia de serviciu
a membrilor corpului doplomatic din Departamentul de Comert Exterior, se porneste de la salariul de baza si sporurile cuvenite.
Daca ma incadrez in conditiile legii 216/2015 din punct de vedere al anilor lucrsti cu pasaport diplomatic in misiuni in strainatate si daca ultimul meu salariu in Ministerul Comertului Exterior a fost de 5865 lei/luna in 1990, de la ce nivel se porneste acum pentru baza de calcul pentru pensie de serviciu ? Se aplica 80 % din acest salariu in vederea pensiei de serviciu ? Care este modalitatea practica ?
Se ia in considerare si O.U.G nr. 11/14.04.2016 de majorare a salariilor ?
Legea 216/2015 prevede stabilirea bazei de calcul pentru pensie de serviciu diplomati din departamentul de comert exterior.
Am fost pensionat ptr vechime din functia de inspector genersal, salariu 5.865 lei in 1990
Practic, cum se stabileste baza de calcul
In baza procurii fiicei mele, cu cetatenie romana + neozeelandeza, s-a emis, la cererea mea (in baza procurii mai jos mentionate), ca mandatar, titlu de proprietate asupra terenului aferent unui apartament in tara, donat de mine fiicei mele, prin notariat in tara
In procura se scrie "imputernicesc pe parintii mei....., impreuna sau separat, sa administreze cu depline puteri si sa inchirieze dreptul de proprietate ce-l detin asupra apartamentului...."
"Pentru indeplinirea prezentului mandat, mandatarii mei ma vor reprezenta in fata organelor puterii si administratiei de stat (primarie, etc.)....vor lua masurile ce se impun pentru o buna conservare si administrare a apartamentului, .....vor semna in numele meu si pentru mine oriunde va fi necesar, semnatura fiindu-mi opozabila"
Am fost anuntat ca a fost emis titlul de proprietate.
La prezentare la primarie, mi s-a comunicat ca, pentru preluarea titlului de proprietate, in numele fiicei mele, sa prezint o noua 'procura speciala si autentica'; desi demersurile pentru obtinerea titlului de proprietate
Intrebare:
- este legal sa mi se elibereze titlul de proprietate in baza procurii susmentionate, fara a mi se cere o noua procura ?
mentionez ca, pentru eliberarea si autentificarea unei procuri, fiica mea ar trebui sa se adreseze consulatului ambasadei Romaniei in Australia, intrucat in Noua Zeelanda, nu exista consulat imputernicit in acest sens; in plus, datorita obligatiilor familiale si profesionale, dar si costului ridicat al calatoriei, fiica mea nu se poate deplasa in tara.
Va multumesc,
moise zamfir