au corectat lucrarile la contestatie, s-a ajuns in unele cazuri si de la 3 la 9, cautati soric la definitivi, pentru cine stie despre ce personaj este vorba...:))))) exemplu clar de manareala
daca e la fel ca anul trecut, va spun ca e jale... anul trecut o domnisoara avea nevoie de 0, 05 la un obiect ca sa treaca si nu a primit, in conditiile in care e sinteza examenul, nu e grila unde poate nu ai cum sa dai in plus... rea vointa
eu nu mai stiu ce sa cred, ce stiu e ca atunci cand am rupt cartea, am picat cu brio, cand am copiat, tot la fel, nici o schimbare... note din burta de fiecare data...chiar ma gandeam ca inppa-ul asta va schimba ceva, examenul nu va mai fii la nivel de barou, unde se stie, guverneaza alte reguli si alte interese, iar la nivel de regiune, nu vor mai fii aceleasi presiuni, nu vor mai fii la fel de exigenti, chiar asa am crezut...cat de mult m-am inselat.ceea ce ma frapeaza este ca, aceasta examen a devenit foarte riguros, foarte greu, in conditiile in care nu-ti ofera siguranta zilei de maine, nu e si cum dupa ce intri,ai avea un venit garantat, nu-ti ofera nimic, din contra tot tu esti cel care plateste.tot ceea ce faci, faci pe pielea ta, daca nu stii sa te invarti, ai toate sansele sa fii avocat doar cu titlul.stagiarii inca mai constituie o sursa de venit pentru maestrii lor, dar noi definitivii chiar nu prezentam nici-un interes, prin simplu fapt ca eludam stagiatura si evitam astfel zeciuiala...ba mai mult definitivii ca sa se inscrie pe tablou avocatilor definitivi, platesc si o taxa speciala de cateva zeci de milioane( anul trecut 4000 era parca), asta asa in conditiile in care promoveaza examenul
buna ziua, sunt nou pe acest forum, dar am urmarit atent discutia. sunt de profesie consilier juridic, sunt singurul angajat pe acest post la o primarie de oras. la mine in judet fara bani sau rude, nu te ia nimeni in stagiatura si in plus, cei doi ani de stagiatura, (asta daca mama sau o ruda apropiata nu ti-e maestru)ii cam petreci sprijinind peretii instantelor, facand pe curierul pentru maestru(asta intr-un caz cat de cat fericit, mai te uiti si tu pe o hotarare, o intampinare, ceva mai vezi), in rest stai si te uiti in sala, cel putin asta au patit majoritatea din generatia mea care au intrat in avocatura, fiindca daca maestrul nu e ruda cu tine, ce interes are el sa te invete, ca dupa ce esti definitiv, tu esti un adversar si nu ma refer in sens procesual, "felia de cascaval" se mai subtiaza, esti inca un potential concurent, inca un rechin la masa de justitiabili. am considerat ca nu se merita sa dau bani, care poate ii voi recupera in 3 ani dupa ce as fii fost definitiv.in orasul meu mic de provincie, cu o judecatorie, sunt aproape 100 de avocati, din acestia cred ca doar 30-40 castiga foarte bine, aceasta in mare masura datorita pilelor la Politie, Parchet, judecatori, primarii, etc, fiindca asta e mersul, rar sunt cazurile in care se rataceste vreu client si vede inscriptia cu birou de avocatura si vine asa la tine, totul se merge pe recomandare.( chiar daca ai fii extraordinar de bun, capabil, intelectual, ce mai vreti voi, clientul in mod normal se intereseaza de tine si daca tu nu ai avut un client in scurta ta existenta ca avocat, putini sunt cei dispusi sa riste si primii clienti s-ar putea sa vina foarte greu). ceea ce va povestesc eu aici sunt chestiuni reale, constate de mine in urma a 8 ani de profesat in acest mediu si la nivel de o judecatorie, nu stiu cum este in alta parte. am avut colegi care vreme de un an de zile, nu si-au vazut maestrul, nici-o legatura nimic, asta in conditiile in care se intelesesera la un salariu, la un minim de indrumare, la plata asigurarii. credeti-ma cand va spun ca sunt mii de avocati care traiesc de pe o zi pe alta, fara un client, ici colo cate un oficiu, asta de cand s-a introdus Sajul, fiindca inainte era jale cu oficiile, aveam colegi care se plangeau ca de vreo 3 ani nu mai vazusera cum arata un oficiu sau parchetul, politia. Au fost ani cand s-a intrat in masa, cand copiii de avocati, notari, judecatori, etc intrau pe banda rulanta, doar pentru ca indeplineau aceste criterii,( intr-un an nu s-a inceput examenul, fiindca o domnisoara, fata de avocat nu se prezentase la proba scrisa, iar supraveghetorii o sunau disperati cu rugamintea de a veni totusi la examen).Primii 2 ani cand am dat examen la definitivi, am invatat enorm de mult, nu exista urma de indoiala ca nu voi intra, timp de cateva saptamani pana la afisarea rezultatelor, incepusem prin a-mi cauta spatiu sa-mi deschid birou, prin a cinsti pe toata lumea pentru reusita mea, atat de sigur eram de victorie, totul pana la afisarea rezultatelor, cand pur si simplu ramaneam stupefiat, nu stiam daca sa plang de nervi sau sa sar la gatul celor de la barou.Alti colegi definitivi si ei( oameni capabili, nu vorbesc ca sunt consilieri juridici care sunt varza) si saturati de plimbarile prin tara asta mare pentru sustinerea acestui examen, ma atentionasera , dar eu am refuzat sa cred aces lucru.Anul acesta, avand experienta anilor precedenti,am spus mai frate, cand am scris pe merit si din stiinta , am picat cu brio, cu niste note, de parca nu scrisesem nimic, ma duc la copiat. va spun ,recunosc, am copiat tot, subiectele de teorie, perfect facute, in plus la civil si procesual civil facusem speta dupa grila lor, mai ales ca ma intalnisem in practica de nenumarate ori( speta la civil extrem de usoara pentru mine).la aceste doua materii ma asteptam la note nu de 10, fiindca nu eram ridicol sa cred acest lucru, dar in orice caz foarte mari. la penal si procedura penala gresisem spetele, nu in totalitate, dar le gresisem,( nu am lucrat pe penal deloc si era cumva firesc sa nu excelez la acest capitol, experienta zero) nu ma asteptam la nu stiu ce note, dar totusi note de trecere, avand in vedere ca rezolvasem teoria perfect. mare mi-a fost mirarea, cand am vazut ca la penal si procedura penala am luat note foarte mari, iar la civil si procedura civila nu luasem nici macar note de trecere. in opinia mea si din experienta celor 3 ani de incercari, acest examen este o loteria in proportie de 90%. felicitari celor care au trecut acest calvar, numit examen de admitere in barou si bafta in continuare, fiindca daca crede cineva ca cea fost mai greu a trecut, se inseala, acum urmeaza vanatoarea de clienti, unde concurezi cu ceilalti sacali, fiindca la urma urmei aceasta profesie e un fel de haita de hiene, unde primeaza in primul rand pilele si relatiile si in al doilea rand pregatirea profesionala, fiindca pana sa-ti faci tu, ca avocat stagiar un renume, trebuie sa ai clienti si in multe cazuri, asta e un lucru extrem de dificil.