Salut,
Sunt angajat din 2009 la o corporatie multinationala si marti, 8 Noiembrie 2011, mi-am dat demisia. Desi mi-am anuntat demisia inca de dimineata am fost anuntat ca persoana de la resurse umane care se ocupa de incetarea contractelor de munca nu este momentan acolo si va trebui revin dupa-amiaza. Dupa multe insistente am reusit, in sfarsit, sa predau formularul de demisie persoanei respective aproape de sfarsitul programului de lucru. Aceasta mi-a comunicat ca demisia o sa se inregistreze cu data de marti, perioada de preaviz va fi intr-adevar, cea specificata de mine in cererea de demisie, conform cu C.I.M , adica 15 zile calendaristice, dar e prea tarziu sa sa obtin aprobarea in aceeasi zi si mi-a recomandat ca miercuri 9 Noiembrie sa ma intorc dupa aprobare.
Numai ca miercuri am avut o surpriza , am fost informat ca, avand in vedere noul cod al muncii preavizul este de 20 zile lucratoare si mi se aproba incetarea contractului de munca cu data de 7 decembrie. Desi le-am comunicat ca aceasta hotarare este ilegala. deoarece:
- Conform art. 81 din codul muncii republicat in 2011
termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca …. si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie….
- In contractul meu de munca este stipulata in mod clar o perioada de preaviz de 15 zile calendaristice si, de asemenea, exista un aliniat care prevede ca pentru orice modificare adusa acestui act se impune incheierea unui act aditional, iar eu nu am semnat nici un act in acest sens,
raspunsul a fost unul vag de genul ca “trebuie sa respectam legile in vigoare” si din acel moment am fost ignorat total.
V-as fi profund recunoscator daca mi-ati putea da un sfat caror institutii trebuie sa ma adresez si cum . De asemenea, as dori sa inaintez o instiintare scrisa catre angajator in care sa-l instiintez ca se afla in afara legii cu aceasta decizie, dar nu stiu in ce mod, avand in vedere ignoranta totala cu care sunt tratat.
Daca s-a mai confruntat cineva cu o situatie asemanatoare va rog sa-mi spune-ti cum ati procedat.
Va multumesc mult.