avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie: Termenul de preaviz modificat de angajator ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie: Termenul de preaviz modificat de angajator contrar C.I.M . fara act additional. Cum trebuie sa procedez?

Salut,

Sunt angajat din 2009 la o corporatie multinationala si marti, 8 Noiembrie 2011, mi-am dat demisia. Desi mi-am anuntat demisia inca de dimineata am fost anuntat ca persoana de la resurse umane care se ocupa de incetarea contractelor de munca nu este momentan acolo si va trebui revin dupa-amiaza. Dupa multe insistente am reusit, in sfarsit, sa predau formularul de demisie persoanei respective aproape de sfarsitul programului de lucru. Aceasta mi-a comunicat ca demisia o sa se inregistreze cu data de marti, perioada de preaviz va fi intr-adevar, cea specificata de mine in cererea de demisie, conform cu C.I.M , adica 15 zile calendaristice, dar e prea tarziu sa sa obtin aprobarea in aceeasi zi si mi-a recomandat ca miercuri 9 Noiembrie sa ma intorc dupa aprobare.
Numai ca miercuri am avut o surpriza , am fost informat ca, avand in vedere noul cod al muncii preavizul este de 20 zile lucratoare si mi se aproba incetarea contractului de munca cu data de 7 decembrie. Desi le-am comunicat ca aceasta hotarare este ilegala. deoarece:
- Conform art. 81 din codul muncii republicat in 2011
termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca …. si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie….

- In contractul meu de munca este stipulata in mod clar o perioada de preaviz de 15 zile calendaristice si, de asemenea, exista un aliniat care prevede ca pentru orice modificare adusa acestui act se impune incheierea unui act aditional, iar eu nu am semnat nici un act in acest sens,
raspunsul a fost unul vag de genul ca “trebuie sa respectam legile in vigoare” si din acel moment am fost ignorat total.
V-as fi profund recunoscator daca mi-ati putea da un sfat caror institutii trebuie sa ma adresez si cum . De asemenea, as dori sa inaintez o instiintare scrisa catre angajator in care sa-l instiintez ca se afla in afara legii cu aceasta decizie, dar nu stiu in ce mod, avand in vedere ignoranta totala cu care sunt tratat.
Daca s-a mai confruntat cineva cu o situatie asemanatoare va rog sa-mi spune-ti cum ati procedat.
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:36, 11 Noiembrie 2011
Art 81(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.


aveti dreptate. faceti o sesizare scrisa sau apelati la un avocat sa le-o transmita in numele dvs. are efect , mai curand
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Antoanela Geaman, Avocat
Codul muncii a fost republicat in data de 18 mai 2011 iar in urma republicarii unele articole s-au renumerotat. Art. 79 a devenit art 81. Gasiti aici varianta actualizata: aici: [ link extern ]

@cristina 80:
Daca dumneavoastra aveti 15 zile de preaviz specificate in CIM iar dupa data intrarii in vigoare a modificarilor aduse Codului Muncii nu ati semnat cat aditional care sa modifice acest termen, atunci termenul de preaviz este de 15 zile.

Sa va asigurati ca aveti numar de inregistrare dupa cererea/formularul de demisie si incepand de la data inregistrarii acesteia incep sa curga zilele de preaviz.

Angajatorul nu poate modifica unilateral acest termen de preaviz. Cel mult poate renunta total sau partial la preaviz, in nici un caz nu il poate mari.
De asemenea, demisia nu trebuie nici motivata, nici aprobata. (cred ca ati parcurs deja prevederile art 81 si cunoasteti si dvs acest lucru).
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
crimson, utilizator
Codul muncii nu reglementeaza ca obligativatea inserarea in c.i.m. a duratei maxime a preavizului in cazul demisiei ... Termenele de preaviz stipulate de art. 81 C. muncii au caracter imperativ ca durata maxima, ceea ce inseamna ca partile pot negocia o durata mai mica.

In scrisoarea catre angajator invocati art.81 alin.4 C.mun. - in sensul explicat mai sus -, art.41 alin.1 C.mun. - in sensul ca, contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie - cate zile stau in preaviz? teodoru12 teodoru12 Va rog sa ma ajutati cu un raspuns avizat. In CIM pe care l-am semnat in 2010 este prevazut ca preavizul in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice. ... (vezi toată discuția)
Demisie urtimudo urtimudo Buna ziua, Sunt angajat pe o perioada determinatasi mi-am inaintat demisia la zi pentru a ma putea angaja la un alt loc de munca.patronul spune ca nu poate ... (vezi toată discuția)
Demisie- perioada de preaviz din contractul din 2007 sau conform codului muncii actual? macko macko Buna ziua, va rog sa imi spuneti, eventul cu referire la legislatia care prevede, in urmatorul caz care este varianta corecta. Persoana anagajata pe ... (vezi toată discuția)