avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie

Buna ziua,
Sunt angajat pe o perioada determinatasi mi-am inaintat demisia la zi pentru a ma putea angaja la un alt loc de munca.patronul spune ca nu poate sa-mi semneze demisia pina la expirarea termenului din contract.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:04, 30 Iulie 2012
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii.
Angajatorul are posibilitatea, conform art.81 alin.7 C.mun, sa renunte total sau partial la termenul de preaviz.

Daca aveti incheiat un c.i.m. pe durata determinata, atunci si acesta poate inceta in conditiile Codului Muncii inainte de expirarea duratei pentru care a fost incheiat. .....

Demisia, este un act unilaterla (din partea dvs.) si pentru care trebuie sa aveti certitudinea ca ea a fost inregistrata la angajator. Prin urmare demisia nu se supune aprobarii angajatorului. Insa asa cum vi s-a precizat mai sus, aveti obligatia de a acorda angajatorului dvs. un termen de preaviz, indiferent de durata CIM incheiat, care este de maxim 20 de zile lucratoare pentru functiile de executie si cel mult 45 de zile lucratoare pentru functiile de conducere, daca nu cumva in CIM aveti prevazute termene sub aceste limite maxime, stabilite de Codul Muncii, republicat, prin art. 81(4).
Totodata, numai angajatorul dvs. poate renunta total sau partial la termenul de preaviz stabilit legal - art. 81(6) din Codul Muncii republicat.
Dvs. puteti demisiona fara preaviz, doar in cazul in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul de munca - art. 81(8) din Codul Muncii, republicat.
In mod evident, daca termenul pana la care a fost incheiat contractul de munca pe durata determinata, se implineste inainte de termenul de preaviz, atunci contractul de munca va inceta de drept, la implinirea termenului pentru care a fost incheiat.
SimonescuC a scris:

....
Totodata, numai angajatorul dvs. poate renunta total sau partial la termenul de preaviz stabilit legal - art. 81(6) din Codul Muncii republicat.
.......



Este art.81 alin.7 C.mun. cel care reglementeaza posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz de catre angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in caz de demisie Barxs20 Barxs20 LUCREZ LA O FIRMA DE 2 LUNI.NU AM SEMNAT CIM,DAR LA ITM FIGUREZ CA ANGAJATA A ACELEI FIRME PE PERIOADA DETERMINATA DE 3LUNI.POT PLECA FARA PREAVIZ? (vezi toată discuția)
Incetare cim conf art 81 alin 7 anieta anieta Buna ziua inca o data, Revin cu o alta intrebare, cu privire la incetarea CIM conf. art 81 alin 7 din Codul Muncii: Se poate face incetarea CIM a unui ... (vezi toată discuția)
Incetare perioada proba The-Borg The-Borg Buna seara, Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa ... (vezi toată discuția)