avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Incetare perioada proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Incetare perioada proba

Buna seara,
Am un CIM cu o firma, pe perioada determinata de un an incepand cu data de 27.06.2016 si perioada de proba de 90 zile calendaristice. Doresc sa instiintez firma de incetarea CIM in baza art. 31 alin 3 din codul muncii la sfarsitul perioadei de proba. Intrebarile mele sunt:
1. Care este ultima zi din perioada de proba si cu ce zi pot cere intreruperea CIM
2. Pot face instiintarea cu mai multe zile inaintea datei incetarii sau neaparat cu o zi inainte?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:40, 15 Septembrie 2016
1. Perioada de proba pentru un c.i.m. incheiat pe durata determinata este de maxim 30 de zile lucrătoare si nu de 90 de zile calendaristice.

Art. 85 C.mun.
Salariatul încadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăşi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 şi 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaţilor încadraţi în funcţii de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.

2. In speta, ultima zi in care trebuia sa depuneti notificarea era data de 08.08.2016

3. In prezent, puteti solicita fie incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

Demisia poate fi cu sau fara preaviz.
Si in cazul in care eu asa am semnat contractul, adica exact cu datele de mai sus, determinat de 1 an si 90 zile perioada de proba cine trage ponoasele greselii facute, angajatorul cand m-a pus sa semnez si am semnat un act neconform sau eu ca nu mi-am dat seama ce semnez?
Exista un principiu de drept : “nemo censetur ignorare legem”, care înseamnă că “nimeni nu se poate apăra invocând necunoașterea legii”.

In acest caz, sigur ca prima greseala i-ar apartine angajatorului ca redactat c.i.m. cu acea eroare.

În situaţia în care o clauză este afectată de nulitate, întrucât stabileşte drepturi sau obligaţii pentru salariaţi, care contravin unor norme legale imperative sau contractelor colective de muncă aplicabile, aceasta este înlocuită de drept cu dispoziţiile legale sau convenţionale aplicabile, salariatul având dreptul la despăgubiri. (art.57 alin.4 C.mun.)
In acest caz cel mai ok ar fi o demisie cu acordul partilor cu o data convenita de ambele parti, fara sa se mai tina cont de perioada de proba sau de preaviz legal.
Nu exista "demisie cu acordul partilor".. fie solicitati incetarea raportului de munca prin demisie- art.81 C.mun., fie cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.

Art. 81 din Codul Muncii:
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
......
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

2. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca poate inceta prin demisie fara preaviz in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. (alin.8 al art.81 C.mun.).

Daca v-ati dat demisia si este cu preaviz, atunci incetarea c.i.m. va avea loc la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

3. Nu sunteti obligat sa stati in preaviz , insa absenţa nemotivată de la locul de muncă a salariatului aflat în perioada de preaviz atrage posibilitatea sancţionării disciplinare a acestuia de catre angajator, inclusiv prin desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

4. Intrucat termenul de preaviz in cazul demisiei este prevazut de lege in favoarea angajatorului, acesta poate renunta la beneficiul lui, ceea ce conduce la incetarea contractului de munca la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

5. In cazul incetarii c.i.m. cu acordul partilor - art.55 lit.b C.mun.- nu se acorda preaviz. Efectele acordului cu privire la încetarea contractului de muncă se vor produce la data realizării lui sau la data stabilită de părţi.

Alte discuții în legătură

Demisie fara preaviz ataela1 ataela1 Buna ziua,am un angajat care vrea sa si dea demisia la zi\\"\\" dupa cum se exprima el. In CIM este prevazuta o perioada de preaviz de 20 zile. Cum procedez ... (vezi toată discuția)
Demisie la zi criistiina criistiina Mai exista demisie la zi? pot folosi aceasta cerere? Subsemnatul ________________ domiciliat in __________ , Str. _________________, identificat cu C.I. ... (vezi toată discuția)
Demisie articol din codul muncii mariamarineci mariamarineci Buna ziua, In ce conditii poate inceta un cim conform art 55 lit b si in ce conditii poate incetat conform art 81 al 7? Va multumesc! (vezi toată discuția)