avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 170 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... incetare CIM conf art 81 alin 7
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

incetare CIM conf art 81 alin 7

Buna ziua inca o data,

Revin cu o alta intrebare, cu privire la incetarea CIM conf. art 81 alin 7 din Codul Muncii:
Se poate face incetarea CIM a unui salariat cu articolul 81 alin 7 din Codul Muncii, fara preaviz, desi salariatul are stipulat in CIM ca la demisie trebuie sa respecte un preaviz de 20 zile, dar seful a fost de acord cu renuntarea la preaviz?
Art. 81 alin 7 din Codul Muncii spune ca : ,, Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Desi este trecut in CIM al salariatului ca trebuie sa respecte un preaviz de 20 zile la demisie, daca angajatorul este de acord sa renunte la preaviz, salariatul poate sa plece fara preaviz, asa am gandit eu, dar am nevoie si de parerea unui specialist.

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:08, 10 Februarie 2013
Da, este posibil.
In cazul demisiei preavizul este dreptul angajatorului. Daca angajatorul doreste sa renunte partial sau total la efectuarea preavizului de catre angajat o poate face.
Totusi, sunt de parere ca aceasta decizie ar trebui luata si comunicata angajatului in scris la data inregistrarii demisiei (cand i se inmaneaza un exemplar angajatului) si nu ulterior, in timpul in care angajatul executa preavizul.
Renuntarea la preaviz se poate trece in decizia de incetare a CIM.
Regula in materie de incetare a contractului individual de munca din initiativa salariatului este incetarea dupa expirarea unui termen de preaviz, in conditiile art. 81 C. muncii. Prin exceptie, contractul individual de munca inceteaza prin demisie fara preaviz in urmatoarele situatii:
- angajatorul renunta total sau partial la termenul de preaviz (art.81 alin.7 C.mun.)
- angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca (art.81 alin.8 C.mun.)

La primirea cererii de demisie angajatorul va trebui sa puna rezolutia cu sau fara preaviz , chiar daca legea nu prevede un anumit termen in care angajatorul poate renunta la efectuarea preavizului de la data luarii la cunostinta de demisia salariatului.
Va multumesc foarte mult! Ne sunteti de mare ajutor.
Felicitari pentru site!
Ca sa nu incep alta discutie pe aceeasi tema, intervin aici cu o intrebare referitor la o situatie:
Un angajat si-a dat demisie specificand in " cu respectarea celor 15 zile calendaristice...", a socotit gresit si deja a semnat un contract la firma care pleaca, incepand cu o zi mai devreme( adica de luni in loc de marti).
Eu, ca angajator, nu vreau sa il oblig sa respecte cele 15 zile calendaristice si ma gandeam sa ii micsorez preavizul la 14 zile: cum procedez ca sa fie totul corect? A 14-a zi pica duminica..cand inregistrez in Revisal?

Alte discuții în legătură

Decizie incetare cim absalom34 absalom34 Din momentul in care a fost emisa decizia de incetare a CIM cu art.81 al (4) si (5) mai poate fi modificata? Multumesc! (vezi toată discuția)
Demisie articol din codul muncii mariamarineci mariamarineci Buna ziua, In ce conditii poate inceta un cim conform art 55 lit b si in ce conditii poate incetat conform art 81 al 7? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Demisie anymaryh anymaryh Buna dimineata! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: un angajat si-a dat demisia, in contract e prevazut un termen de preaviz de 20 zile ... (vezi toată discuția)