avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... demisie - cate zile stau in preaviz?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

demisie - cate zile stau in preaviz?

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns avizat.
In CIM pe care l-am semnat in 2010 este prevazut ca preavizul in cazul demisiei este de 15 zile calendaristice. Ulterior, cand in 2011 a aparut noul Cod al municii, eu nu am semnat un act aditional la CIM.
Asadar, cate zile de preaviz se aplica acum, 15 zile calendaristice sau 20 zile lucratoare?
multumesc anticipat,
teodoru
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 19:58, 10 Decembrie 2011
20 zile lucratoare asa cum e in varianta care e acum in vigoare a Codului muncii:

Demisia
ART. 81
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
20 de zile. Ar fi trebuit sa primiti "act aditional" , dar asta nu prea schimba situatia.
1. Codul muncii, modificat, spune:

Art.81
...
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
...
2. Daca dvs. aveti in CIM prevazut un preaviz 15 zile calendaristice acesta si acesta nu este mai mare decat preavizul de 20 de zile lucratoare prevazut in CIM vi se va aplica durata preavizului prevazut in CIM = 15 zile calendaristice.
Poate cititi mai bine Codul Muncii si sa ne spuneti unde este prevazuta obligativitatea ca termenul de demisie sa fie de 20 de zile lucratoare in cazul functiilor de executie ? ... si nici nu este obligatoriu schimbarea acestuia ...

Termenele de preaviz stipulate de art. 81 C. muncii au caracter imperativ ca durata maxima, ceea ce inseamna ca partile pot negocia o durata mai mica.

Termenul de 15 zile calendaristice este termen care se incadreaza in limitele prevazute de Codul muncii in cazul demisiei cu preaviz pentru o functie de executie.

In prima parte a continutului art.81 alin.4 C.mun. se arata ca, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca ...
Aveti dreptate. M-am grabit si am tras concluzia eronata. In fond, daca citeam cu atentie citatul dat, rezulta ce ati spus dvs. iar nu ce am zis eu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz in cazul demisiei talidae2000 talidae2000 Buna seara. Stiu ca s-au facut modificari in codul muncii...exista modificari si in cazul preavizului atunci cand iti dai demisia? Care este durata ... (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)
Perioada de preaviz cim vs ccm. ccm nu specifica clar silviu1975 silviu1975 Sunt in situatia de a-mi depune demisia dintr-o functie de conducere. Mentionez ca la angajarea pe functie de executie, In CIM se specifica: \\"... perioada de ... (vezi toată discuția)