avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Activitate Ioana Alexandra Stefanescu

Activitate Ioana Alexandra Stefanescu

Pai tocmai asta a spus Curtea Constitutionala, ca nu e OK.

Deci problema cu acesta procedura era ca in cazul in care era inceputa cercetarea judecatoreasca la momentul intrarii in vigoare a "micii reforme", inculpatul nu putea beneficia de efectele ei.

Acum, procedura se aplica si dupa momentul procesual al începerii cercetării judecătoreşti (citirea actului de sesizare), inculpaţilor care au fost trimişi în judecată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 202/2010.

Aveti grija la celelalte conditii:

1) Instanta sa fie competenta sa judece cauza si sa fie legal sesizata
2) Inculpatul sa nu fie acuzat de savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata
3) Inculpatul sa fi declarat personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in rechizitoriu
4) Inculpatul trebuie sa solicite ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.

Numai bine!
Dumneavoastra va referiti la decizia Cutii Constitutionale 1483/2011, prevăzând excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 320^1 alin. 1 din Codul de procedură penală (Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei introdusă prin Legea 202/2010).

In opinia mea, in lumina acestei exceptii, procedura în cazul recunoaşterii vinovăţiei se aplică tuturor inculpaţilor care au fost trimişi în judecată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 202/2010 si care au depăşit momentul procesual al începerii cercetării judecătoreşti.

În forma reglementată de Legea 202 se crează posibilitatea ca, în situaţia în care doi coautori sunt trimişi în judecată în dosare diferite, cercetarea judecătorească începând pentru unul, iar pentru celălalt nu, doar acesta din urmă să beneficieze, în cazul recunoaşterii vinovăţiei, de reducerea limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, încălcându-se astfel mai multe principii fundamentale de drept (ex. legea penală mai favorabile, dreptul la un proces echitabil etc.)

Totodată, pentru infracţiunile comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, inculpaţii faţă de care s-a depăşit etapa procesuală a citirii actului de sesizare nu puteau beneficia de noile dispoziţii referitoare la judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei, deşi aceste prevederi erau mai favorabile.

În concluzie, avem acceaşi opninie! O seară bună!