avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... art. 3201 alin. 1 din Codul de procedurã penalã sunt ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

art. 3201 alin. 1 din Codul de procedurã penalã sunt neconstitutionale

Admite exceptia de neconstitutionalitate si constată că dispozitiile art. 3201 alin. 1 din Codul de procedură penală sunt neconstitutionale în măsura în care înlătură aplicarea legii penale mai favorabile,va rog mult sa ma ajutati cu o parere.se poate aplica art320 in ori ce faza a judecati?asa inteleg eu


Cel mai recent răspuns: jeniferr , utilizator 21:48, 8 Decembrie 2011
Cam acest aspect il vizeaza exceptia.Se incalca principiul aplicarii legii penale mai favorabile ,ne aplicandu-se si acelor situatii nascute sub imperiul legii vechi care continua sa se judece sub imperiul legii noi ,pana la ramerea definitiva a hot de condamnare.
Cu alte cuvinte, legea ar fi constitutionala doar in masura in care , in temeil principiului legii penale mai favorabile, s-ar aplica tuutror inculpatilor trimisi in judecata inainte de intrarea in vigoare a a Legii 202/2010, dar care au depasit momentul procesual al inceperii cercetarii judecatoresti".Curtea a considerat totusi ca, in dosarele aflate în faza cailor extraordinare de atac, deci in care exista decizii definitive de condamnare, aceasta exceptie de neconstitutionalitate nu este admisibila.
Dumneavoastra va referiti la decizia Cutii Constitutionale 1483/2011, prevăzând excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 320^1 alin. 1 din Codul de procedură penală (Judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei introdusă prin Legea 202/2010).

In opinia mea, in lumina acestei exceptii, procedura în cazul recunoaşterii vinovăţiei se aplică tuturor inculpaţilor care au fost trimişi în judecată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 202/2010 si care au depăşit momentul procesual al începerii cercetării judecătoreşti.

În forma reglementată de Legea 202 se crează posibilitatea ca, în situaţia în care doi coautori sunt trimişi în judecată în dosare diferite, cercetarea judecătorească începând pentru unul, iar pentru celălalt nu, doar acesta din urmă să beneficieze, în cazul recunoaşterii vinovăţiei, de reducerea limitelor de pedeapsă prevăzute de lege, încălcându-se astfel mai multe principii fundamentale de drept (ex. legea penală mai favorabile, dreptul la un proces echitabil etc.)

Totodată, pentru infracţiunile comise anterior intrării în vigoare a Legii nr. 202/2010, inculpaţii faţă de care s-a depăşit etapa procesuală a citirii actului de sesizare nu puteau beneficia de noile dispoziţii referitoare la judecata în cazul recunoaşterii vinovăţiei, deşi aceste prevederi erau mai favorabile.

În concluzie, avem acceaşi opninie! O seară bună!
deci tre sa se aplice in ori ce faza a judecatei?e legal sa nu se aplice desi recunosti vinovatia
Pai tocmai asta a spus Curtea Constitutionala, ca nu e OK.

Deci problema cu acesta procedura era ca in cazul in care era inceputa cercetarea judecatoreasca la momentul intrarii in vigoare a "micii reforme", inculpatul nu putea beneficia de efectele ei.

Acum, procedura se aplica si dupa momentul procesual al începerii cercetării judecătoreşti (citirea actului de sesizare), inculpaţilor care au fost trimişi în judecată înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 202/2010.

Aveti grija la celelalte conditii:

1) Instanta sa fie competenta sa judece cauza si sa fie legal sesizata
2) Inculpatul sa nu fie acuzat de savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata
3) Inculpatul sa fi declarat personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in rechizitoriu
4) Inculpatul trebuie sa solicite ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.

Numai bine!
mersi mult voi reveni cu amanunte daca ne aplica

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul penal trudi16 trudi16 buna, va rog sa-mi raspundeti si mie: odata cu intrarea in vigoare al noului cod penal, la cei condamnati definitiv le redozeaza 1/3 din pedeapsa conform ... (vezi toată discuția)
Drept penal adriana20 adriana20 as dori sa stiu daca se poate beneficia de art.320 daca fapta a fost facuta in 2009,iar acum inculpatul este la recurs la curtea suprema?(tin sa precizez ca ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea, legi ajutatoare andronache112 andronache112 buna ziua,stiam de lege 202 pe 2010,care ajuta mult in cazul inselaciunii,mai stiu si ca acel articol a fost declarat neconstitutional acel articol,intrebarea ... (vezi toată discuția)