avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 495 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... drept penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

drept penal

as dori sa stiu daca se poate beneficia de art.320 daca fapta a fost facuta in 2009,iar acum inculpatul este la recurs la curtea suprema?(tin sa precizez ca inculpatul nu a fost intrebat in nici o instanta daca doreste sa i se aplice art.320)
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:45, 5 Ianuarie 2012
Nu conteaza cand a fost savarsita fapta, ci daca a inteles sa se judece in procedura simplificata in termenul legal, la prima instanta ( de fond), la primul termen cu procedura legal indeplinita. Nu a mai fost intrebat probabil pt ca procesul incepuse deja inainte de intrarea in vigoare a legii 202/2010 ( mica reforma), si exista si un RIL cu privire la momentul cand se poate invoca judecata in temeiul 320 indice 1, care trebuie respectat de instante.
Art 320 indice 1 CPP a fost introdus in anul 2010 prin legea mici reforme in justitie - Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 714, din 26 octombrie 2010.

Potrivit acestei reglementari, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa, inculpatul trebuie sa nu fie acuzat de savarsirea unei infractiuni pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata - unica sau alternativ cu amenda.
In cazul in care inculpatul este acuzat de savarsirea mai multor infractiuni concurente este necesar ca pentru niciuna dintre acestea legea sa nu prevada pedeapsa detentiunii pe viata;

Daca fapta savarsita nu este pedepsita de lege cu detentia pe viata, iar inculpatul nedreptatit nu a fost judecat potrivit acestei proceduri, in recurs aveti motiv legal sa solicitati casarea sentintei de condamnare cu trimitere spre rejudecare la instanta de fond.
Poate recunoaste atat prin inscris autetic pe care sa-l prezinte instantei sau poate recunoaste direct in sedinta publica de judecata.

Situatia juridica amintita - desi nascuta sub imperiul legii vechi - se poate judeca potrivit acestei proceduri daca judecata nu a ajuns in faza ramanerii definitive a cauzei (in recurs, in cazul prezentat de dvs.)
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
Viviana Serni, Avocat
Poate beneficia de procedura simplificata, pentru ca se aplica si inculpatilor care au fost trimisi in judecata inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 202/2010, dar care au depasit momentul procesual al inceperii cercetarii judecatoresti.
In acest sens s-a pronuntat si Curtea Europeana a Drepturilor Omului, prin Hotararea din 17 septembrie 2009, pronuntata in Cauza Scoppola impotriva Italiei (nr. 2), paragraful 106, potrivit careia in Europa si pe plan international s-a consolidat treptat un principiu fundamental al dreptului penal, in sensul aplicarii unei legi penale care prevede o pedeapsa mai ingaduitoare chiar daca a fost adoptata dupa comiterea infractiunii.
Aveti aici decizia Curtii Constitutionale nr.1483/08.11.2011.
[ link extern ]
Angajati avocat.
Ultima modificare: Joi, 5 Ianuarie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 3201 alin. 1 din codul de procedurã penalã sunt neconstitutionale jeniferr jeniferr Admite exceptia de neconstitutionalitate si constată că dispozitiile art. 3201 alin. 1 din Codul de procedură penală sunt neconstitutionale în măsura ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal adelynna adelynna vreau sa stiu daca deja judecatorii aplica modificarile noului cod de procedura penala,privind miscorarea pedepselor in caz ca recunosti fapta?!se va aplica si ... (vezi toată discuția)
Inselaciunea, legi ajutatoare andronache112 andronache112 buna ziua,stiam de lege 202 pe 2010,care ajuta mult in cazul inselaciunii,mai stiu si ca acel articol a fost declarat neconstitutional acel articol,intrebarea ... (vezi toată discuția)