avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

noul cod penal

vreau sa stiu daca deja judecatorii aplica modificarile noului cod de procedura penala,privind miscorarea pedepselor in caz ca recunosti fapta?!se va aplica si condamnatilor in prima instanta sau deja e prea tarziu pt.ei?!
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 15:41, 7 Februarie 2011
Nu se aplica
Acum deja se aplica.
Legea 202/2010 mica reforma in justitie.
Art. XX. — Codul penal al Romaniei, republicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 65 din 16 aprilie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
.......
43. Dupa articolul 320 se introduce un nou articol, art. 320^1, cu urmatorul cuprins:
"Judecata in cazul recunoasterii vinovatiei - Art. 320^1
Pana la inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul poate declara personal sau prin inscris autentic ca recunoaste savarsirea faptelor retinute in actul de sesizare a instantei si solicita ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Judecata poate avea loc numai in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, doar atunci cand inculpatul declara ca recunoaste in totalitate faptele retinute in actul de sesizare a instantei si nu solicita administrarea de probe, cu exceptia inscrisurilor in circumstantiere pe care le poate administra la acest termen de judecata.
La termenul de judecata, instanta intreaba pe inculpat daca solicita ca judecata sa aiba loc in baza probelor administrate in faza de urmarire penala, pe care le cunoaste si le insuseste, procedeaza la audierea acestuia si apoi acorda cuvantul procurorului si celorlalte parti.
Instanta de judecata solutioneaza latura penala atunci cand, din probele administrate, rezulta ca faptele inculpatului sunt stabilite si sunt suficiente date cu privire la persoana sa pentru a permite stabilirea unei pedepse.
Daca pentru solutionarea actiunii civile se impune administrarea de probe in fata instantei, se va dispune disjungerea acesteia.
In caz de solutionare a cauzei prin aplicarea alin. 1, dispozitiile art. 334 si 340—344 se aplica in mod corespunzator.
Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii. Dispozitiile alin. 1—6 nu se aplica in cazul in care actiunea penala vizeaza o infractiune care se pedepseste cu detentiune pe viata.
In caz de respingere a cererii, instanta continua judecarea cauzei potrivit procedurii de drept comun."

Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 714 din 26 octombrie 2010

Art. XXVIII
Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, cu exceptia prevederilor privind divortul pe cale administrativa si pe cale notariala, care intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Adica din 26 nov. se aplica.

Sunt modificari ale Codului penal, nu de Procedura.

Ultima modificare: Joi, 2 Decembrie 2010
Marcel Mihalache, Avocat
Din cate stiu, Noul Cod Penal, votat cu surle si trambite in Iulie 2009, cu asumarea raspunderii gevernului, si pentru care Parlamentul trebuia sa dea in termen de un an o lege pentru stabilirea datei cand va intrara in vigoare, sta si acum bine, merci, langa Noul Cod Penal din 2004...
Adica nu se aplica.
Legea 202/2010 a fost data intr-o incercare de a debloca sistemul juridic.
Ultima modificare: Luni, 7 Februarie 2011
Lulica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inselaciunea, legi ajutatoare andronache112 andronache112 buna ziua,stiam de lege 202 pe 2010,care ajuta mult in cazul inselaciunii,mai stiu si ca acel articol a fost declarat neconstitutional acel articol,intrebarea ... (vezi toată discuția)
Aplicare art 320 ind 1 cod proc penala ralucagogiltan ralucagogiltan ce concluzii poate sa puna partea vatamata constituita parte civila in situatia in care inculpatul, desi in cursul urmaririi penale nu a recunoscut faptele, ... (vezi toată discuția)
Codul penal trudi16 trudi16 buna, va rog sa-mi raspundeti si mie: odata cu intrarea in vigoare al noului cod penal, la cei condamnati definitiv le redozeaza 1/3 din pedeapsa conform ... (vezi toată discuția)