avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 948 soluții astăzi
Forum Activitate plc

Activitate plc

Ma mai poate ajuta cineva cu o parere sau sfat (doresc sa trec si la fapte si vreau sa stiu daca am sanse de castig in instanta in cazul platii in natura )? Multumesc anticipat .
In cauza mea s-a luat ulterior odata cu sentinta de divort finala o hotarare ca pensia alimentara sa fie de 25 % (in cazul ca nu am mentionat mai sus) . Cred ca varianta reprezentare avocat va fi mai simpla ptr. mine .

Nu exista nici un proces verbal semnat in problema partajului ci doar pregatit insa nu se prezinta la domiciliul meu sa ridice ce am convenit si sa semneze precesul verbal .

Din pacate in ceea ce priveste timpul petrecut impreuna cu copilul meu situatia nu este asa de simpla . Copilul a fost invatat in 4 ani sa nu mai doarma peste noapte la mine si ne-am format un program de petrecere a timpului impreuna aleatoriu cate 4-5 ore pe zi la 2-3 zile si in weekendurile in care nu fac permanta la munca petrecem ceva mai mult timp .
Cat despre plecat in concediu cu mine sau sa ramana la mine cate o saptamana respectiv o luna nici nu poate fi vorba desi hotararea judecatoreasca reglementeaza intr-un anumit fel programul de vizita (adica standard in cazul absentei oricarei interdictii ptr parintele ce nu este langa copil) . Nu poate fi vorba fiindca copilul este inca mic si desi eu incerc sa-l pregatesc si vorbesc mereu cu el , el nu doreste sa vina sa stea la mine peste noapte sau sa plece cu mine in alte orase fiindca spune ca ii va fi dor de mamaia ... ??!!! desi aici in casa la mine se simte la fel de bine si are placerile lui , obiceiurile lui (si asta spune multe) Discutand cu mama lui pe tema asta mi s-a spus clar ca ea nu poate forta copilul sa faca ceva ce nu-i place , deci deocamdata astept sa vina vremea sa creasca putin mai mare si sa se dezlipeasca de fusta bunicii si apoi va fi probabil altfel . Sper eu . Deocamdata avem contact cat se poate de mult si singurul lucru care ma nemultumeste este lumea asta putin invechita de la noi din tara care peste tot catalogheaza situatiile ca ale mele de exemplu la scoala "caz special" si ma catalogheaza drept "parintele care nu are copilul in grija" ..... desi sunt un parinte foarte grijului si imi place sa aflu tot despre baiatul meu . Dar asta e alta discutie .
In concluzie momentan in privinta programului nu vreau sa intreprind vre-o actiune decat probabil in momentul in care se va schimba regimul financiar si atunci automat voi avea dificultati in aceasta problema fiindca asta ar mai fi singura arma de razbunare din partea mamei lui .
Pana una alta este trist ca anii trec .... noi imbatranim .. copii cresc , parintii uita ca ei sunt cei mai vulnerabili . Trebuie sa avem mare grija in privinta asta !!

Multumesc pentru raspunsuri .
Prin plata in natura inteleg ca este vorba de asigurarea lucrurilor necesare traiului (mancare, imbracaminte-incaltaminte respectiv enventuale activitati suplimentare extrascolare) ? Am vre-o sansa sa obtin in instanta acest lucru , trebuie sa fiu reprezentat de avocat ? Stie cineva cat de greu este o astfel de procedura ? In momentul de fata dupa cum am scris mai sus lunar oricum contribui cu cate 600 - 650 in acest sens prin pensia alimentara . Prefer sa ma zbat putin dar sa stiu , ca pe langa faptul ca nu zboara din veniturile mele cateodata "retineri" ilogice care fac cateodata ca pensia alimentara sa ajunga la 1500 lei , as avea posibilitatea sa cheltui cat ii este necesar copilului pentru trai si poate sa pun eu ceva deoparte pentru el din banii pe care-i castig eu .

In privinta partajului dupa lungi discutii am convenit de comun acord sa impartim lucrurile dobandite in timpul casatoriei in 2 loturi am redactat chiar si procesul verbal care i l-am predat sa-l citeasca si initial mi-a zis ca este de acord . In schimb nu primesc decat aproximativ 1 data pe an (de regula cand se aproprie sarbatorile) un mesaj ca doreste sa vina sa ia lucruirle dar de fiecare data uimitor se intampla cate ceva si nu mai vine dupa ele , Astfel am obosit deja de cate ori am rugat-o sa imi dea si mie un raspuns clar in privinta partajului . Nu pot nici sa arunc lucrurile si nici nu am unde sa le depozitez , apartamentul meu e micut si doresc sa-mi schimb si eu mobilierul dupa plac . Acel proces verbal pe care probabil am fi reusit sa-l semnam in final acasa in urma impartelii cu martor comun ar avea vre-o valoare cata vreme nu am merge ambele parti la un notariat ? Din partea ei intodeauna am avut parte numai de indiferenta si ma indoiesc ca odata luate lururile s-ar deranja sa vina si la notariat pentru legalizare . Singur il pot legaliza in prezenta martorului la notariat ?
Buna ziua , am ales un titlu combinat fiindca vreau sa gasesc eventuale raspunsuri la 2 probleme pe care vreau sa le rezolv deci voi incerca sa fiu cat mai detaliat si-mi cer scuze daca va fi mult de citit .

Sunt divortat de aproape 5 ani si am un copil ( 8 ani ) rezultat in cauza pentru care mi se retine din venitul realizat direct la companie 25% .
In curand ma voi recasatori si daca ne ajuta Dumnezeu vom avea si copii .

In urma divortului pe cale amiabila copilul a ramas cu mama lui locuind si-n prezent la bunici in apartament in conditii civilizate impreuna cu mama si bunicii. Am cu baietelul meu o relatie destul de apropiata si petrecem timp impreuna dupa program cum se nimereste cate 4 - 5 - 6 ore pe zi la 3 zile fiindca de la 4 ani a fost dezvatat sa mai doarma la mine-n casa desi era totul perfect eu avand exclusiv grija de el cum se cuvine . In acest sens am insistat de multe ori cerand sprijin pentru al invata cu un program mai intens de petrecut impreuna , macar cate un weekend la 2 saptamani insa nici lucrul asta nu s-a realizat . Nu vreau momentan sa apelez la servicii pe masura stabilirii programului de vizita conform hotararii judecatoresti cata vreme copilul meu este multumit de program , desi eu ii simt mereu lipsa .

Eu locuiesc in imobilul meu personal ce nu a facut subiect partajului , fiindca fusese dobandit de mine inaintea casatoriei in cauza . In momentul de fata incerc sa facem partajul pe cale amiabila cu martor si proces verbal la domiciliu , pe bunurile inca existente in apartamentul meu si nu reusesc sa finalizez acest lucru care ma incurca deja si pe mine in planurile mele de viitor , fiindca fosta sotie probabil ca nu are nevoie de ele ci doar se amuza cand si cand aruncandu-mi cate un mesaj in care ma anunta ca vine sa ia lucrurile . Ceea ce binenteles nu se intampla ( treaba asta s-a intamplat deja de 2 ori)
In acelasi timp dupa separarea premergatoare divortului aceasta a primit cata 400 lei lunar pentru baietel si pentru asigurarea celor necesare la vremea aceea ( 2009 - 2011) , in acelasi timp eu am ramas cu toate creditele contractate pentru cateva obiecte din locuinta + o masina sh ( pe care in 2010 am vandut-o incercand sa mai rambursez din datorie ) . Ultimul credit contractat in timpul casatoriei de comun acord l-am achitat anut trecut in toamna . N-am avut niciodata vre-o pretentie legata de credite ci doar doresc sa finalizam acest partaj ce mai este de facut pe obiectele de mobilier din casa si cele electrocasnice in asa fel incat sa stiu ca s-au incheiat toate socotelile si ca pot sa pornesc de la zero cu viitoarea mea sotie fara sa ma tem ca cineva candva ma poate actiona in judecata pentru o mana de lucruri .
Intrebarea numarul 1 este daca exista vre-o procedura prin care ii pot solicita oficial acest partaj cu detalii si in cazul in care nu-l accepta sa pot avea apoi dovada ca s-a incercat candva sa se predea lucrurile in cauza . Aceste lucruri se degradeaza binenteles pe masura ce trec anii iar eu nu sunt dispus sa platesc financiar partajul .

A doua intrebare se refera la modalitatea de calcul pensiei alimentare . Baietelul meu a fost sprijinit inca din momentul in care a trebuit sa plece din casa lui cu mama lui . In jur de 2011 s-a dat sentinta si s-a trimis si cererea de opire din salariu de 25 % . Eu am un venit destul de multumitor pentru stilul meu de trai si odata cu maririle de salari sau absolut orice bonificatie pensia a ajuns cateodata si 1200 lei pe luna . De regula intr-o luna normala 650 lei .
Ma bucur foarte mult ca copilul meu are posibilitati cat de cat din punctul asta de vedere insa din pacate de multe ori ma mahnesc cand vad ca el poarte lucruri cumparate de la chinezi . Nu a plecat niciodata in vre-o escursie nici in concediu macar cu mine nu l-am putut lua . Mai direct spus sunt nemultumit ca pensia care dupa parerea mea este destul de mare avand in vedere ca si mama lui munceste nu se regaste in traiul copilului ci “este economisita” iar copilul isi petrece majoritatea timpului cu bunicii care binenteles sunt un ajutor numai bine venit in cauza de care discut .
Am discutat cu mama lui in privinta asta si i-am propus chiar sa merg eu cu banii respectivi sa-i cumpar lucruri de calitate insa binenteles ca nu s-a intamplat . Mi s-a spus doar o singura data ca copilul are un cont unde se strang o parte din bani .
Sunt un barbat realist vizavi de traiul din ziua de azi , de gospodarit , de intretinerea copiilor si a noastra . Personal vreau sa fac ceva in acest sens si sa schimb situatia . Consider ca la umbra legilor din tara noastra eu o subventionez pe fosta mea sotie si muncesc de ma spetesc in acest sens , imi este “taxata” orice ora suplimentara orice zi de concediu muncita … Este o absurditate !!!! Sunt destul de matur sa-mi alint copilul dupa posibititatile care le am .

Intrebarea a doua este daca am vre-o posibilitate sa modific felul cum imi sunt acesti bani opriti . Am citit pe undeva ca a aparut o alternative de a asigura educatia , si toate cele necesare cresterii lui .

Sunt din Constanta si sunt eventual interesat si de eventualele servicii ce mi le poate oferi cineva pregatit in acest sens .

Multumesc pentru rabdare si sanatate la toata lumea .
Asa este , multumesc pentru sfaturi , intradevar am fost la avocat si m-a sfatuit la fel si m-a asigurat ca un proces verbal asistat de martori este de ajuns . In privinta datoriilor acumulate la banci in timpul casniciei cred ca doar o imparteala mai dezavantajoasa in lotul fostei sotii o mai echivaleaza . Nu cred ca am alta sansa de izbanda in privinta asta .
Sincer eu unul as fi mai multumit sa nu facem partajul pana nu termin eu de achitat creditul cel mare cel putin cata vreme constat ca fiul meu sta cu fosta sotie in conditiile de fata unde au tot ce este necesar si nu ar afecta traiul lui acolo .
La urma urmei daca legea face dreptate pentru unul , (in cazul dansei primind mereu pensie datorita constrangerii/constiintei mele fie si inainte de finalizarea divortului) , de ce sa nu fiu si eu indreptatit macar de situatie .
Numai eu stiu cum reusesc de aproape 2 ani sa o scot la capat cu banca , pensia si intretinerea mea . Sa uitam ca ar trebui sa imi refac si viata totusi .... desi se pare ca cineva acolo sus a avut grija de asta si ma rasplateste .

Inca ma mai gandesc cum sa procedez si ce sa aleg fiindca omenia cateodata este inlaturata din pacate si de resentimente . (mi-e rusine sa recunosc - dar asa este)

Scuzati-ma insa pentru tenta de offtopic ..... in definitiv doream sa structurez pentru eventualitatea ca abordam un partaj cu ajutorului procesului verbal , un text al acestuia cat mai la subiect . Daca cineva se plictiseste prea tare m-as bucura pentru ajutor . Cam cum trebuie sa arate acesta . Avocatul cu care m-am consultat mi-a subliniat ca la sfarsit trebuie specificat clar ca acelea sunt toate bunurile ce fac obiectul partajului si ca ambele parti prin respectivul partaj adeveresc ca sunt singurele si ultimele pretenti in ceea ce priveste partajul bunurilor mobile .
Altfel suna decat 1000 lei costuri pentru doar cateva bunuri . Multumesc frumos pentru ajutor asa vom proceda .
gi_jane2 a scris:



Pt a imparti acele bunuri, nu e nevoie decat de un proces- verbal semnat cu martori, nu e nevoie sa mergeti la notar si sa platiti.



Buna dimineata - multumesc pentru raspuns .
Pot sa ma bazez pe ceea ce spuneti dv. ? Are valoare acel proces verbal in prezenta matorului ? Trebuie unu sau doi martori ? Ma gandeam ca legalizarea unui astfel de act la notar ma asigura ca nu poate contesta in instanta ulterior ca nu s-a facut partaj .... fie si facut pe baza unui proces verbal asistat de martori .

Legat de datoriile mele bancare cu care am ramas dupa casnicie doar prezenta de bun simt din partea ei poate sa le includa in partaj . Altfel numai instanta si multa munca ma poate ajuta sa nu ma simt nedreptatit .
Buna seara .
Suntem divortati cu hotararile legalizate definitive si irevocabile si dorim sa facem partaj pe bunurile mobile dobandite in timpul casatoriei , imobilul nefacand obiectul partajului deoarece a fost cumparat inainte .
Am cazut de acord ce ia fiecare si dorim sa facem impartirea bunurilor .
Am alergat prin oras azi la 4 birouri notariale si m-am speriat cate mi s-au spus , o singura doamna a avut placerea sa imi explice mai pe larg cum se procedeaza in cazul problemei mele insa mi se pare scump 1000 lei pentru impartirea unor bunuri in valoare de maxim 6000 .
Exista o solutie mai primitiva gen proces verbal de impartire cu acordul ambelor parti eventual asistata de un martor si apoi legalizata undeva (si la sfarsit scris ca nici o parte nu mai are vre-o pretentie )?
Nu avem decat cateva obiecte de mobila si cateva casnice prin bucatarie .. nu mi se pare corect sa platim asa taxe . La urma urmei nu avem nevoie decat de o legalizare si nu de o intreaga procedura ce face practic ce-am facut si noi , adica ajunge la concluzia ca noi oricum suntem de la inceput de acord sa impartim niste bunuri care fac obiectul partajului .


Mai fac o mica paranteza : In timpul casatoriei am facut de comun acord un credit de nevoi personale la o banca in vederea cumpararii unui automobil pe care ulterior dupa ce ne-am despartit si separat financiar eu am fost nevoi sa-l vand ca sa incerc acoperirea creditului . Binenteles ca am ramas inca 3 ani cu rate de platit in continuare deoarece suma obtinuta a acoperit putin mai mult din valoarea totala a creditului care trebuie achitata la banca . In concluzie de un an jumate aproape de cand suntem despartiti desi divortul s-a pronuntat abea acum 3 luni , eu am ramas cu rata aceasta + inca una pentru oarece bunuri casnice care se termina in aprilie si in acelasi timp am platit pana la pronuntarea hotararii de divort ( se consemneaza si in ea) si bani necesari intretinerii fiului meu rezultat din casatoria noastra si ramas cu mama lui .
Ce este de facut ? Mi se pare ca sunt nedreptatit ..... sunt obligat prin lege sa ma asigur ca copilul meu are tot ce este necesar cresterii lui ( defapt asa este si normal ) platindu-i pensia . Dar datoriile ce au rezultat din casatorie mi-au ramas mie pe cap fiindca creditele se faceau pe numele meu avand salariul mai mare .

Multumesc anticipat pentru sfaturi .