avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Activitate doringhent

Activitate doringhent

Buna seara,
"Distractia" cu finantele se pare ca e departe de a se termina. Asa cum mentionam anterior am depus la finante o cerere prin care ceream un raspuns in scris pentru rezolvarea legala a situatiei prezentate;
- sotia a depus o cerere de suspendare a activitatii ca medic urmand a intra in prenatal si CIC in 01.02.2010 la Colegiul medicilor dentisti, Finante si ASCO
- la acea data s-a precizat ca CMI are medic dentist angajat lucru care a fost specificat si la ASCO si la Finante(din pacate nu am avut inspiratia sa fac o adresa scrisa) si care poate fi dovedit prin achitarea contributiilor pentru salariat de CMI
- s-a specificat ca in prezent sotia beneficiaza de indemnizatie de cresterea copilului
- Avand activitatea suspendata ea nu poate depune la finante declaratiile de impozit pe veniturile realizate de CMI prin activitatea medicului angajat , pe perioada 2010- 2012, deoarece procedura celor de la finante nu permite inregistrarea acestor declaratii pe CIF-ul CMI ci numai pe CNP-ul sotiei ca medic titular - care are activitatea suspendata.
- am specificat ca acest lucru contravine Art. 72(mentionat de Dvs.) Cod procedura fiscala care reglementeaza clar ca pentru persoanele fizice care exercita profesii liberale se foloseste codul de identificare fiscala CIF.
- inregistrarea acestor declaratii pe CNP pt perioada mentionata ar duce automat la pierderea dreptului la indemnizatia de cresterea copilului pe perioada in cauza.
- Am solicitat in final, pentru solutionarea problemei, aprobarea pentru depunerea de declaratii rectificative pe perioada 2010-2012 conform Art.72 Cod procedula fiscal pe CIF-ul CMI .

Raspunsul celor de la Finante dupa 30 de zile a fost dupa cum urmeaza:
- pe baza cereri de suspendare a activitatii (ca medic nu ca CMI)s-a emis decizia de recalculare a platilor anticipate datorate cu titlu de impozit
- ca urmare(spun ei) s-a respectat Art 82, alin 8 din Cod Fiscal 571/2003 privind suspendarea activitatii- pt recalculare platilor anticipate.
- referitor la declararea venitului " va informam ca potrivit Ordinului nr. 2371/2007 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea 571/2003 la rubrica Cod numeric personal/Numar de identificare fiscala din declaratia privind venitul realizat se inscrie Codul numeric personal(CNP) din actul de identitate al fiecarui contribuabi sau numar de identificare fiscala (NIF) , dupa caz
- mai mult spun ei, "Potrivit articolului 5.1 ., Cap I din Ordinul nr. 1346/2006 privind aprobarea Procedurii de atribuire a codului de identificare fiscala pentru persoane fizice, pentru indeplinirea obligatiilor fiscale in domeniul impozitului pe venit, codul de identificare fiscala utilizat de persoanele fizice este codul numeric personal(CNP), potrivit art. 72, alin.1, lit.c din O.G.92/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare.
- in final spun ei,- "Ca urmare dvs. ati declarat corect veniturile pe CNP pe anul 2010 pana la momentul suspendarii activitatii(01.02.2010), dar avand in vedere faptul ca ati solicitat suspendarea activitatii de la Colegiul Medicilor prin adeverinta nr. 273/10.05.2010, nu aveti dreptul sa realizati venituri deoarece sunteti titulara cabinetului medical."

Cu alte cuvinte din punctul lor de vedere,declararea veniturilor pe CIF nu e conform metodologiei.
Va rog sa ma lamuriti daca se poate legat de punctul lor de vedere.
Declararea pe CNP a declaratiilor de venit pe perioada in cauza ar duce automat la restituirea indemnizatie de CIC catre ASCO ceea ce nu e chiar un lucru care sa ne bucure.
Nu vad alta solutie decat declararea pe CIF a veniturilor realizate de CMI prin medicul angajat , dar spuneti-mi modalitatea de ai face pe cei de la finante sa accepte solutia propusa.
Legat de Art. 72 Cod procedura fiscala are punctul 2 care face referire la administrarea impozituluipe venit in cazul persoanelor fizice care sunt contribuabili potrivit titlului III privind impozitul pe venit din Codul fiscal, codul de identificare este codul numeric personal.... aici se contrazice cu punctul 1 care spune clar care este codul de inregistrare fiscala pt fiecare categorie.
Poate fi acest punct 2 folosit in defavoarea cererii depuse? Eu am cautat in acest titlu III si nu am gasit mimic legat de declararea pe CNP a veniturilor pt. persoane fizice.
Rog sprijin pentru a putea redacta un raspuns argumentat la adresa primita de la finante.

Cu multumiri anticipate,
Dorin.

Multumesc de aceste precizari. Meritati mai mult decat o simpla recomandare.
Maine o sa avem o zi plina la finante.
Multumim din suflet de ajutor.
Daca m-ai aveti si alte sugestii le asteptam cu interes.
Dorin.
Multumesc mult de indicarea articolului buclucas. Asa am considerat si eu ca e normal ca aceste declaratii sa fie pe CIF-ul Cmi doar ca domnii de la finante cred ca au o problema de Soft si iti cer invariabil CNP-ul la toate actele care le depui sau ti le transmit.
Merg maine sa depun o cerere pt rezolvarea situatiei si inserez art. 72 din Codul de procedura fiscala pe care ei il ignora.

Daca mai aveti si alte sugestii va rog nu ezitati.
Multumesc,
Dorin.
Incep sa vad o luminita la capatul tunelului.Daca tot a insistat freeelis pe ideea ca nu se face deosebire intre veniturile CMI si cele ale persoanei fizice... pana la urma m-am prins(sper sa se prinda si altii..) aici vad ca e portita sau golul de legislatie.
Toate documentele CMI de la chitantiere, registru jurnal, mijloace fixe, facturi sunt pe CMI deci pe CIF care reprezinta CMI-ul in raport cu organul fiscal.
De ce FINANTELE iau declaratiile de venit pe CNP cand aceste declaratii sunt in final oglinda documentelor CMI reprezentat fata de organul fiscal de CIF???
Daca Finantele iau declaratiile pe CNP nu se justifica CMI-urile, am opera ca fi profesii liberale doar cu buletinul.
Cred ca aice e nuanta care rezolva problema, sau va da de gandit legiuitorului.
Astept sustinere pt propuneri legislative....

Multumiri,
Dorin
am fost la ei si mi-au zis ca depinde de finante nu de ei
Finantele considera ca veniturile CMi -ului produse de angajat revin sotiei ceea este corect ca ea are cabinetul si e normal sa beneficieze de venit in urma activitatii salariatului(anii in cauza au iesit pe pierdere...), ei suprapun cele 2 calitati de persoana fizica cu activitate suspendata si persoana fizica care are un angajat la CMI care produce venit. Aici nu e legea clara si nu spune ce trebuie sa faci sa fii in legalitate.
Registrul jurnal in care se fac inregistrarile de incasari si plati este pe CMI. Acesta sta la baza declaratiilor de venit care la finante se iau pe CNP nu pe CIF ca si la SRL. daca s-ar gasi reglementarea legala ca se pot epune pe CIF ar fi totul OK.
La AJPIS am fost sa ma interesez, am expus situatia si mi-au spus clar ca mingea e la Finante.
Daca apar venituri la ei, pe CNP-ul sotiei ei intra in procedura de recuperare a indemnizatiei pe motivul ca a obtinut alte venituri profesionale in perioada in cauza. Cand am depus actele pt CIC eu am explicat clar ca CMI-ul are angajat si va avea activitate dar nimei nu s-asesizat atunci nici de la AJPIS nici de la FINANTE.

In concluzie, nici cei de la Finante nici contabila,nici AJPIS-ul nu au inca o rezolvare.
Ca sa poti face declaratiile pe 2010-2012 trebuie revocata suspendareaceea ce inseamna ca indemnizatia de crestere copil trebuie anulata si returnata...

Astept idei si solutii in continoare.
Multumesc.
Dorin
Si eu cred ca textul de lege se interpreteaza gresit ... de cei de la Finante. Toti sustin sus si tare ca sotia ca titular al CMI beneficiaza de venituri proprii rezultate in urma activitatii angajatului in cadrul cabinetului. Venituri pe care nu le poate declara la impozitul pe venit deoarece in toate declaratiile 200,250,260 etc Finantele le inregistreaza pe baza de CNP iar ea apare cu activitatea suspendata. Pe CIF cabinetul declara toate darile catre stat legat de angajat. De la Finante avem eliberat pe CIF/ CNP Certificatul de atestare fiscala pt persoane fizice care este dat pt CMI, acesta probabil ca sa verifice daca n-ai datorii atat ca persoana cat si cabinet.
Chiar ca nu mai inteleg nimic. Finantele zic ca activitatea CMI prin angajat produce venituri proprii pt persoana fizica -medicul titular care este cu activitate suspendata.
Persoana in cauza nu poate declara veniturile pt inpozitul pe venit deoarece acestea Finantele le iau pe CNP care este suspentat.
Daca se revoca suspendarea si se declara veniturile se anuleaza drepturile legate de indemnizatia de crestere copil din 2010 pana in prezent.
Daca acele venituri nu se declara se poate concluziona ca toate chitantel, facturile si platile catre stat facute au fost 'la negru".

Luni merg la Finante sa depun o cerere scrisa pt solutionarea legala a situatiei.

Pana atunci va rog ajutati-ma cu idei si solutii.

Multumesc.
Dorin
De la ultimul raspuns lucrurile au luat-o razna. Intre timp am ajuns sa invat legislatie. Conform Ordinului 1.348 din 14 august 2006, anexa 1 cap. 1 art 4.1 CIF-ul se utilizeaza de contribuabil(persoane fizice care desfasoara profesii liberale)in relatia cu organul fiscal competent numai in legatura cu profesia libera exercitata.In cap 5, art 5.1 insa spune ca pt indeplinirea obligatiilor privind impozitul pe venit pentru veniturile proprii, codul de identificare fiscala utilizat de persoanelefizice este codul numeric personal.
Concluzia este ca legea nu prevede aceasta situatie in care titularul CMI are angajat care realizeaza venituri in situatia in care titularul cabinetului este in CIC sau de ce nu concediu medical. I cazul de fata sotia nu poate depune declaratia de impozit pe venit care se face pe CNP ea avand activitatea suspendata(culmea ironiei ca contabila a depus-o pe 2010, finantele au luat-o neavand un filtru simplu care sa le spuna ca CNP-ul respectiv are activitatea suspendata). Cu alte cuvinte nu avem cum sa declaram veniturile realizate de catre angajat in aceasta perioada cand titularul cabinetului are activitatea suspendata. Aceste declaratii ar trebui facute pe CIF dar legea prevedea asta doar pt. SRL. Mai mult revocarea retroactiva a suspendarii pentru a putea depune declaratiile fiscale, ar implica automat anularea dreptului la indemnizatia primita pt CIC si restituirea acestuia....
Situatia e mai mult decat stupida: Un medic, avocat, contabil etc care desfasoara o profesie liberala si are angajati nu are dreptul sa aiba concediu medical sau sa fie in incapacitate de munca ori in CIC doar daca isi concediaza angajatii si intrerupe relatiile contractuale cu clientii, pacientii, deoarece pe acea perioada isi suspenda activitatea primind indemnizatie de concediu medical sau CIC, perioada in care nu poate desfasura nici o activitate care implica venituri sau cheltuieli pe Cabinetul individual deoarece legiuitorul nu a prevazut inca (sau nu stiu eu) cum face declaratiile de impozit in aceasta situatie.

Daca ma poate ajuta cineva pe articol de lege care sa rezolve aceasta situatie as fi recunoscator.

Cu multumiri,
Dorin.

De acord, doar ca cei de la finante nu vor sa priceapa lucrul acesta. Cred ca se leaga (din spusele contabilei) de faptul ca declaratiile de venit apar pe CNP-ul sotiei nu pe CIF-ul cabinetului CMI. Dansii spun ca asa se inregistreaza la ei in baza de date la CMI-uri pe CNP nu CIF. Cred ca e o falsa problema creata de lipsa unei proceduri clare. O sa vedem maine cand trebuie sa dea verdictul final.
Multumesc de raspuns. Asa am procedat la acea data la indicatiile celor de la Finante si ASCO si mi se pare logic sa poata functiona cabinetul chiar daca titularul este in CIC. Doar ca acum avem control de la finante si se leaga de treaba asta , de ce apare cu activitate (depunere de declaratii pe 2010 pt impozit pe venit) daca sotia are activitatea suspendata la Colegiul medicilor(suspendare depusa la acea data si la ASCO si la Finante). Contabila noastra nu are o parere clar argumentata pe lege, cei de la Finante de la control consulta pe cei de la Metodologie de la ei si nu au ceva care sa clarifice problema. Va rog sa ma ajutati daca aveti vreo explicatie pe articol de lege pentru situatia de fata. Logica mea spune ca daca administratorul unei firme intra in CIC si firma are angajati, nu e cazul sa inceteze activitatea firma (sa-i concedieze pe angajati) doar pt faptul ca administratorul primeste indemnizatie pentru CIC. Pentru incasarile si cheltuielile facute pe cabinet se plateste la final impozit pe profit(oricum anul a fost incheiat pe minus).
Multumesc anticipat.
Dorin