avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Activitate arbune

Activitate arbune

Va multumesc mult pentru raspunsuri. O singura nelamurire mai am: am gasit pe internet mai multe variante de cod civil. Care ar fi ultima varianta completa si legiferata?
Articolul 494 din Codul Civil suna asa:
"Art. 494. Dacă plantatiile, constructiile si lucrările au fost făcute de către o a treia persoană cu materialele ei, proprietarul pământului are dreptul de a le tine pentru dânsul, sau de a îndatora pe acea persoană să le ridice.
Dacă proprietarul pământului cere ridicarea plantatiilor si a constructiilor, ridicarea va urma cu cheltuiala celui ce le-a făcut; el poate chiar, după împrejurări, fi condamnat la daune-interese pentru prejudiciile sau vătămările ce a putut suferi proprietarul locului.
Dacă proprietarul voieste a păstra pentru dânsul acele plantatii si clădiri, el este dator a plăti valoarea materialelor si pretul muncii, fără ca să se ia în consideratie sporirea valorii fondului, ocazionată prin facerea unor asemenea plantatii si constructii. Cu toate acestea, dacă plantatiile, clădirile si operele au fost făcute de către o a treia persoană de bună credintă, proprietarul pământului nu va putea cere ridicarea sus-ziselor plantatii, clădiri, si lucrări, dar va avea dreptul sau de a înapoia valoarea materialelor si pretul muncii, sau de a plăti o sumă de bani egală cu aceea a cresterii valorii fondului. (C. civ. 766, 771, 997, 1076, 1084). "
Eu nu am experienta juridica, de aceea intreb:
1. Primele doua paragrafe se refera la o "a treia persoana" care nu este "de buna credinta" iar paragraful al treilea (partea a doua) la cea "de buna credinta"? Exista o definitie a notiunii de "buna credinta"?
2. In cazul in care proprietarul cere o chirie pe terenul pe care s-a ridicat constructia, cum se stabileste cuantumul acelei chirii, mai ales in cazul in care proprietarul fixeaza o suma ne-negociabila si fara nici o legatura cu pretul pietei?
Multumesc!
Buna ziua,
In urma cu 3 ani am cumparat cu contract de vanzare-cumparare un garaj construit legal pe un teren al Consiliului Local Galati.
Ulterior am incheiat cu Consiliul Local un contract de inchiriere pentru terenul aferent si am platit toate taxele si impozitele.
In momentul cumpararii nu am fost informat asupra vreunui litigiu asupra terenului pe care este construit garajul.
Anul acesta, am primit o instiintate de la Consiliul Local din care rezulta ca terenul inchiriat s-a diminuat la jumatate, restul fiind retrocedat unei persoane particulare, cu care ar urma sa negociez un pret de inchiriere.
Am contactat noul proprietar al terenului retrocedat corespunzator jumatatii de garaj.
Acesta a cerut o chirie foarte mare (420 RON pe luna pentru 12 mp) pe care nu-mi permit s-o platesc si care este comparabil cu pretul inchirierii unui apartament in aceeasi zona.
Nu a vrut sa negocieze chiria. I-am propus sa cumpar cei 12 mp de teren, dar iarasi nu a vrut.
M-a somat sa desfiintez constructia, altfel ma va actiona in justitie si voi plati pretul demolarii si daune pentru ne-plata chiriei pana la demolare.
Intrebarea este: ce cai de aparare as avea in justitie, tinad cont de faptul ca am cumparat garajul cu buna credinta, ne-stiind ca exista un litigiu asupra terenului in momentul cumpararii? Mentionez ca garajul este construit legal, are toate autorizatiile si plata taxelor si impozitelor este la zi. Garajul face parte dintr-o baterie de 5 garaje care in momentul construirii se invecinau cu teren proprietate publica, dar acum se invecineaza cu terenul retrocedat, deci proprietate privata. Toate cele 5 garaje sunt in aceeasi situatie.
Imi pot recupera cumva investitiile facute in garaj (reparatii, zugravit, acoperis, etc)?
Ma pot trezi cu garajul demolat fara a beneficia de vreo compensatie si chiar sa platesc daune?
Va multumesc