scuze intradevar e burtologie, nu abureala
faptul ca a fost avertizat, a rezolvat si cu independenta evaluatorului, va face el ceva sa scape de problema.
Daca vreti sa lasati mansarda ca spatiu deschis, un living modern , un spatiu de recreere e posibil , numai ca deasemenea e posibil ca piata sa depuncteze spatiul rezidential.Oricum banuiesc ca exista macar un proiect de autorizare, daca nu chiar un proiect tehnic cum prevede L50/1991, unde s-a stabilit cum arata mansarda.Asta daca intre timp nu ati intocmit un raport de expertiza tehnica si un alt proiect de autorizare pentru modificarea mansardei.Avem o legislatie destul de clara in domeniul constructiilor
Nu mi-am propus sa va ajut, deloc, nu-mi place in general cand se eticheteaza meseria altcuiva fara a o cunoaste.Asa ca daca d-stra stiti cat e valoarea proprietatii si cum se face un raport de evaluare nu are rost sa va mai ajut. Banuiesc ca si d-stra aveti o meserie in care sunteti specialista, ce ar fi sa spun ca e burtologie o lucrare a d-stra , asa ca mi-a zis vreun vecin.O abordare a problemei , mai inspirata, era sa consultati un evaluator , sa va intocmesca un raport de evaluare paralel cu cel din instanta si sa vedeti daca valorile sunt diferite.
Iar daca fac un cotet (fara sa fiu ironic), nu conteaza cat ma costa, conteaza cu cat il vand, poate l-am construit gresit tehnic,functional, dimensional sau poate am fost inspirat si e bine amplasat sau poate cumparatorul este alergic la gaini si isi va calcula costul de demolare si refacere a amplasamentului. Unde ati vazut vreodata la vanzarea unei proprietati la tara punctat ca avantaj evident faptul ca proprietatea are cotete sau un cumparator entuziasmat ca vanzatorul unei masini de 5000 de euro si-a montat un sistem audio de 1000 de euro si acum vrea 6000 de euro pe masina.In general parametrii care conteaza sunt statistic intalniti in numar mare si repetitiv pe grupuri semnificative de potentiali cumparatori
Expertul daca a gresit,sa plateasca, oricum ati avut noroc ca expertul stia standardele de evaluare, in general unii evaluatori folosesc alte metode, tip decret lege, metoda bonitatii si o multime de indici care evolueaza independent de orice tip de piata si independent de practicile din statele la care ne uitam cu jind, iar rezultatele sunt intotdeauna surprinzatoare.
definitie valoare de piata-SIE 2007
Suma estimată pentru care o proprietate va fi schimbată, la data evaluării, între un cumpărător decis şi un vânzător hotărât, într-o tranzacţie cu preţ determinat obiectiv, după o activitate de marketing corespunzătoare, în care părţile implicate au acţionat în
cunoştinţă de cauză, prudent şi fără constrângere.
" nu e compartimentat in interior. Motiv entru care el nici nu a urcat la mansarda sa verifice . Este interesant faptul ca peretii exteriori de la mansarda si geamurile si usile de termopan nu i-au scos ochii. Pnetru el acela nu valora nimic, motivand ca astea sunt preturile din oras."
ca nu a inspectat cladirea e o vina grava.Dar daca mansarda nu este compartimentata la interior, inseamna ca nu e mansarda, e un pod, chiar daca are geamuri si usi de balcon.
ar fi trebuit sa calculeze costurile necesare pentru a ajunge mansarda/podul la acelasi grad de finisare ca etajele intermediare si sa scada acest cost din valoarea unei case finalizate (corectie la abordarile folosite, functie de comparabile).
"abureala" aia de 10 pagini reprezinta standardele internationale de evaluare, iar oferta in scris a unei agentii imobiliare e cu adevarat o abureala.
niste probe reale ar fi preturi de tranzactie realizate in locatii apropiate, la locuinte relativ similare.