avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raport de expertiza tehnica - evaluare
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raport de expertiza tehnica - evaluare

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu niste sugestii la urmatoarea problema:
Pe data de 08.04.2011, m-i s-a facut o evaluare pt o casa Spartial+P+M de catre un evaluator numit de instanta. La acea evaluare nu am fost prezenta , deoarece locuiesc in Bucuresti, iar imobilul se afla in Zalau, jud Salaj. Casa este terminata la S+P, insa mansarda este necompartimentata in interior, dar, mentionez ca sunt usi spre balcon si geamuri la exterior de termopan, iar peretii sunt mai inalti decat in proiect. Vreau sa mentionez, ca expertul, in lipsa mea, nu a avut nici bunul simt de a urca la mansarda, motiv pentru care, in raportul de expertiza a evaluat S Partial(22 mp)+ P(88.8mp)=110,8 mp+terenul aferent constructiei la o valoare de 187.000 RON. Mansarda nu a inclus-o nicaieri, care este inca 88,8 mp, chiar daca nu este terminata, nu pot sa cred ca nu are nici o valoare. La apelul meu telefonic catre dansul, el a mentionat ca acestea sunt preturile din zalau, la mansarda neterminata. Pai, sincer si eu as vrea sa cumpar atunci deasupra unui bloc, o mansarda, pe gratis. Am impresia, ca in lipsa mea, evaluatorul a favorizat cealalta parte si a intocmit si documentul intr-un mod in care sa ma induca in eroare intentionat.
Vreau sa il reclam pentru acest lucru si chiar intentionez sa ii cer banii inapoi sau sa depuna rectificare pana pe termenul din 20 septembrie. Cum sa procedez?
Multumesc anticipat pt ajutor.
Cel mai recent răspuns: zeita_zeita , utilizator 22:55, 20 Decembrie 2011
Expertul v-a anuntat prin scrisoare recomandata ca va efectua expertiza in data de.., la ora....?Daca da, el si-a facut datoria dar d-voastra nu v-ati indeplinit obligatiile procedurale in sensul ca nu ati fost de fata la expertiza, sa participati si sa-i aratati tot ceeace doriti.
Se poate depune pana la prima infatisare., dupa depunerea raportului de expertiza, comentariile d-voastra, se poate cere o intregire a expertizei(in sensul evaluarii si a mansardei "la care nu a urcat" sau chiar si ale completari.Daca nu ati avut timp, trebuia sa numiti un consilier expert , din partea d-voastra.deci vina nu o are expertul ci d-voastra.
Formulati obiectiuni la raportul de expertiza intocmit si solicitati completarea raportului de expertiza cu evaluarea mansardei.
Pe langa obiectiuni ar trebui chiar sa contestati expertul in instanta si sa cereti un altul. Nu este admis ca un expert sa nu inspecteze proprietatea in totalitate si sa "omita" cuprinderea unui nivel al acesteia in raport. De asemenea, in paralel, puteti angaja un expert evaluator care sa va intocmeasca un raport de evaluare tinand cont de valoarea de piata.
Ar trebui de asemenea, daca expertul este membru ANEVAR sa depuneti o reclamatie pe numele acestuia la asociatie in care sa va expuneti punctul de vedere si sa atasati o copie a raportului de evaluare.
La primul termen solicitati nulitatea expertizei efectuate si refacerea expertizei de catre acelas expert fara suplimentarea onorariului. Nu sunt de acord cu parerea utilizatorului "liamic43" in sensul ca"vina nu o are expertul ci d-voastra". Un expert profesionist efectueaza lucrarea in mod identic indiferent daca partile sunt de fata sau nu. Solicitarea refacerii expertizei trebuie solicitata motivat. Presupun ca in afara omiterii mansardardei in raportul de expertiza s-au mai strecurat unele omisiuni. Va recomand pentru formularea obiectiunilor si a motivelor pentru care solicitati refacerea expertizei sa apelati la un expert judiciar, care sa-l desemnati expert parte la refacerea expertizei. Va recomand ca expertul ce-l veti angaja sa nu fie din judetul Salaj, ci, in functie de posibilitatile Dvs financiare dintr-un judet cat mai indepartat de Salaj.
Este oportuna si o sesizare la Biroul central pentru expertize judiciare din cadrul Ministerului Justitiei (coordonatorul activitatii expertilor judiciari) si la ANEVAR (daca este membru al acestei asociatii).
Numai bine va doresc.
liamic43 a scris:

Expertul v-a anuntat prin scrisoare recomandata ca va efectua expertiza in data de.., la ora....?Daca da, el si-a facut datoria dar d-voastra nu v-ati indeplinit obligatiile procedurale in sensul ca nu ati fost de fata la expertiza, sa participati si sa-i aratati tot ceeace doriti.
Se poate depune pana la prima infatisare., dupa depunerea raportului de expertiza, comentariile d-voastra, se poate cere o intregire a expertizei(in sensul evaluarii si a mansardei "la care nu a urcat" sau chiar si ale completari.Daca nu ati avut timp, trebuia sa numiti un consilier expert , din partea d-voastra.deci vina nu o are expertul ci d-voastra.

Stimate domn Liamic43, eu stiu care sunt obligatiile care-mi revin la prezenta raportului de expertiza. Eu am fost instiintata ca va avea loc in data de zz.ll.aaaa. Dar asta nu inseamna ca am o oarecare obligativitate. Indiferent, ca eu sunt prezenta sau nu, obligativitatea, raspunderea, vina apartine in exclusivitate expertului. El este obligat de a se asigura in ceea ce priveste informatiile primite de catre acela care locuieste in acea casa (adica fostul sot). El a semnat un cod deontologic, cand si-a primit dreptul de a-si exercita profesia, pe care in cazul meu, nu l-a respectat. Din punctul meu de vedere, nu a fost credibil, integru si probabilitatea de a-l banui de facilitarea celeilalte parti este mare. Cu atat mai mult, cu cat el a facut epertiza pe jumatate. Daca una dintre parti, in lipsa celeilalte parti, ii spune expertului, ca mansarda nu e terminata, am eu vreo vina ca el nu s-a asigurat ? Nici intr-un caz! In Codul de conduita, scrie foarte citet, ca trebuie sa se asigure daca informatiile primite sunt corecte.
Eu cu dansul am vorbit la telefon si exact ca si dumneavoastra spunea: de ce nu am fost acolo? Cea in masura sunt eu, care pot sa il iau la rost. El pe mine in nici un caz. El mie, mi-a oferit niste servicii. Mi-a sugerat si domnul expert sa iau contraexpertiza. Aaa, nu, nu trebuie sa imi spuna sa iau contra. I-am demonstrat ca il va face fara nici un leut in plus. Uite ca se poate.
Insa, pentru faptul, ca lui i s-a dat sa faca expertiza in noiembrie 2010 si l-a depus incomplet in aprilie 2011, motiv pt care a depus completarea in oct 2011, s-ar putea sa il mai trag la raspundere,pentru ca din greselile lui, in acest timp de criza economica, casa s-a mai devalorizat.
Ultima modificare: Duminică, 4 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

In atentia avocatiilor pledanti: confuzia intre notiuni. denaturarea realitatii. valabilitatea raportului de expertiza judiciara. legalmgm legalmgm O prima consecinta a confuziei intre notiunile de \"valoare de circulatie\" si cea de \"valoare de piata\". Statistic vorbind, avocatii pledanti au observat ... (vezi toată discuția)
Cum refuz o expertiza imobiliara? adumitroaie florin adumitroaie florin instanta a aprobat o expertiza imobiliara partii adverse cu care ma judec. Evaluarea se face asupra locuintei mele,daca nu sunt acasa la data cand sa stabilit ... (vezi toată discuția)
Expertiza constructii ContSters344547 ContSters344547 Intr-un proces de partaj s-a dispus efectuarea unei expertize in constructii si o parte face obiectiuni in repetate randuri la care expertul raspunde in 2 ... (vezi toată discuția)