Eu nu mai inteleg nimic....Ce se aplica? OUG158/2005 sau Legea nr.263/2010? Exista neconcordante intre ele...
@ondino,
Imi puteti spune unde (baza legala) se specifica faptul ca baza de calcul pt. contributia la asigurari sociale este suma reprezentand 35%din salariul mediu brut?
Multumesc
Pentru concediul de mternitate (prenatal) se retine CAS la nivelul salariului minim brut pe economie, potrivit art.45 din OUG 158/2005.
"Art. 45. - (1) Perioadele în care asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2) beneficiazã de indemnizaţiile prevãzute la art. 2 constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii, pentru aceste indemnizaţii datorându-se contribuţia de asigurãri sociale reglementatã de prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale legii bugetului asigurãrilor sociale de stat, care se achitã bugetului asigurãrilor sociale de stat.
(2) Cota de contribuţie individualã de asigurãri sociale pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1), precum şi cotele de contribuţie de asigurãri sociale datorate integral de asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (2) se aplicã asupra valorii reprezentând un salariu de bazã minim brut pe ţarã garantat în platã, corespunzãtor numãrului zilelor lucrãtoare din concediul medical, şi se suportã din cuantumul brut al indemnizaţiei stabilite conform prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã."
Deci dvs. vi se va retine suma de 700*10,5% = 73,5 lei.
Buna ziua,
Sunt in somera din 04.01.2012 si urmeaza sa intru in concediu de maternitate din 23.02.2012. Inainte de 04.01.2012 am lucrat, platit contributiile sociale de sanatate.
Trebuie sa prezint la ANOFM vreun document de la fostul angajator, pentru ca baza de calcul pentru indemnizatia de maternitate sa fie calculata conform cu OUG 158/2005, Art.10?
Va multumesc!
Buna ziua,
Am o nelamurire privind veniturile prestate de o persoana fizica rezidenta in Romania. Aceasta persoana presteaza servicii de programare pe un site din SUA, evident contra cost. Acest site intermediaza diverse servicii de programare intre solicitantul de servicii (persoana fizica din alte tari in afara de Romania) si cel care efectueaza serviciul (persoana fizica). Practic el presteaza servicii pentru beneficiari care nu sunt pe teritoriul Romaniei, inclusiv site-ul care intermediaza aceste tranzactii.
Intrebarile mele sunt:
1. Cel care presteaza serviciile de programare trebuie sa depuna vreo declaratie ca obtine un venit?
2. La ce categorie de venit se incadreaza acest tip de venit, cf art. 46 din Codul Fiscal?
3. In cazul in care nu declara veniturile, ce consecinte/sanctiuni sunt?
Buna ziua,
Am depus dosarul de somaj in 04.01.2012, am obtinut carnetul de somer si mi s-a spus sa ma duc sa il vizeze pe 20.02.2012.
Aveti idee in cat timp de la depunerea dosarului trebuie platita indemnizatia de somaj de catre ANOFM beneficiarului? Cand ar trebui sa primesc indemnizatia de somaj aferenta lunii ian 2012?
De acord cu dvs., dar dupa ce enumera veniturile neimpozabile, cu exceptia indemnizatiilor pentru incapacitate temporara de munca, exista o propozitie care zice asa:
"Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;"
Eu am citit asta in codul fiscal actualizat in 01.01.2011. L-am luat de pe mfinante.ro
S-a modificat intre timp codul fiscal?
Multumesc
Eu inteleg ca potrivit art.42 din codul fiscal, indemnizatia pentru maternitate nu se supune impozitului pe venit.
Art. 42 În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
a) ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, acordate din bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice, precum şi cele de aceeaşi natură primite de la alte persoane, cu excepţia indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă. Nu sunt venituri impozabile indemnizaţiile pentru: risc maternal, maternitate, creşterea copilului şi îngrijirea copilului bolnav, potrivit legii;
Imi puteti spune daca este prevazut legislativ ca indemnizatia de maternitate este considerata indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã?
Caci exista o oarecare neconcordanta intre art.42 si art. 55 din codul fiscal.
Va multumesc!
Va multumesc din suflet!
"Cota de contribuţie individualã de asigurãri sociale" inseamna CAS, CASS, somaj?