avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Activitate Sergiu_Ghita

Activitate Sergiu_Ghita

Răspuns la discuția ADMITERE BAROU 2012
mary_drag a scris:

Misha80 a scris:

Capacitatea civilă este expresia care desemnează capacitatea în dreptul civil în structura acesteia intrând capacitatea de folosință și cea de exercițiu. Potrivit art.5 alin 2 din D.nr 31/1954 capacitatea de folosință a persoanei fizice constă în aptitudinea, generală și abstractă, a omului, a omului de a avea drepturi și obligații civile. Noul Cod civil definește capacitatea de folosință prin intermediul art.34 ca fiind aptitudinea persoanei de a avea drepturi și obligații civile. În ce privește momentul nașterii și cel al încetării capacității de folosință, ambele reglementări consideră că aceasta începe la nașterea persoanei și încetează odată cu moartea acesteia (a se vedea art.36 N.c.civ. şi art.7 din D.31/1954). Mergând pe această linie de idei şi pe firul reglementării civile vom constata că art.36 N.C.civ., prima teză prevede că drepturile copilului sunt recunoscute de la concepţiune, însă numai dacă el se naşte viu. Aşadar, copilul din speţa noastră dobândeşte capacitate civilă, deoarece legea prevede că acesta trebuie să se nască viu, nu şi viabil. Acest art.36 N.C.civ. reprezintă în realitate excepţia dobândirii capacităţii de folosinţă de la concepţiune, ceea ce romanii au numit infans conceptus pro nato habetur quoties de commodis eius agitur, adică capacitatea de folosinţă anticipată.

Buna, eu cred ca nu dobandeste capacitate civila asa cum era formulat in varianta de raspuns, pentru ca la nastere sau in cazul exceptiei de la regula ( de la conceptie) se dobandeste capacitatea de folosinta nu si cea de exercitiu, iar capacitatea juridica este formata din capacitate de folosinta si capacitate de exercitiu.

Durata capacitătii de folosintă
Art.21 � Capacitatea de folosintă începe la nasterea persoanei si încetează o dată cu moartea acesteia.

Art.23 � Capacitatea de exercitiu este aptitudinea persoanei de a încheia singură acte juridice civile. (N.M. adica aptitudinea de a avea obligatii sau de a stinge si/sau transmite drepturi din patrimoniul propriu. De ce nu poate? Pentru ca nu are discernamantul necesar sa stapaneasca si sa inteleaga asemenea decizii. Astfel nu poti vorbi de capacitatea civila - o notiune care uneste capacitatea de exercitiu cu cea de folosinta - a minorului sub 14 ani ori a copilului conceput nenascut, deoarece nu au capacitata de exercitiu)

Lipsa capacitătii de exercitiu
Art.29 � (1) Nu au capacitate de exercitiu:
- minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani;
[...]
(3)Cu toate acestea, persoana lipsită de capacitatea de exercitiu poate face singură acte de conservare, precum si acte de dispozitie de mică valoare, cu caracter curent si care se execută la momentul încheierii lor
marciuc a scris:

va rog sa mi spuneti si mie cine stie cum se ajunge la depozit la hamangiu? dupa ce cobor din 11 tramvai la calea 13 sept cum ajung la curtea militara de apel?

Curtea militara de apel este mai aproape de intersectia 13 sept cu progresul fata de depozitul hamangiu. Intra pe site-ul lor si vezi harta de la contact. Intra pe maps google si cauta asta: 44.420513,26.072637
Cred ca aici este intrarea la depozit. Este Vis-a-vis de intrare SEA depozit; Scrie "s.c. tricorelon s.a." in partea stanga a intrarii, iar distanta fata de intersectie este de ~290m.

Tina86 a scris:

Salut din nou! V-am intrebat intr-un post acum ceva timp ce parere aveti despre noul cod de procedura civila, daca ar putea sa intre in materia pentru examen si majoritatea ati raspuns ca nu credeti ca intra, avand in vedere ca nu sunt nici manuale etc.. Ce ma sperie pe mine e faptul ca NCPC va intra in vigoare la data de 1 iunie 2012, iar la fiecare bibliografie publicata de Unbr se mentioneaza urmatorul lucru "Lucrările de specialitate sau orice altă documentaţie, consultate în vederea pregătirii pentru examen, se vor aduce la zi, în raport cu modificările legislative intrate în vigoare până la data de 01.07.20**" (indiferent de an, intotdeauna s-a specificat ca intra materia in vigoare pana la acea data. Eu personal nici nu stiu ce sa mai fac cu procedura civila, daca sa ma apuc de acum (asa as fi preferat) dupa manualele din 2011, sau sa astept pana in vara sa vedem care e treaba cu programa.

Daca ai reusit sa parcurgi si sa inveti impecabil celelalte 4 materii ce fac obiectul examenului, n-ai decat sa incepi procedura noua si veche in acelasi timp. Gandeste-te bine cum vrei sa-ti imparti timpul si efortul.

Mai mult decat atat, cand se anunta tematica si bilbiografia? Cu o zi inainte de examen? (Nu, din cate stiu eu cu cel putin o luna de zile inainte) Sau poate ai suficient timp sa inveti modificarile aduse de NCPC, avand la baza CPC pe care l-ai invatat deja.

Edit: Sa inveti NCPC, ca apoi sa afli ca dai din VCPC, apoi sa revii sa inveti VCPC, ca apoi dupa examen sa inveti NCPC la loc... + De unde stii cum o sa arate NCPC cand va intra in vigoare, oare nu va fi modificat cum a fost modificat NCC prin 71/2011? - de mentionat ca nu au fost 2-3 articole modificate. Stii cu absoluta certitudine ca pe 1 iunie 2012 va intra in vigoare?
maxj a scris:

Buna ziua !!
Am gasit pe net un caiet de seminarii la drept penal , parte generala in care sunt prezentate printre altele si grile si spete cu rezolvari .
Pt cei care nu il au il pot lua de aici :

[ link extern ]

Poate aveti si alte manual cu spete in format electronic la celelalte materii sa le puneti si voi sa le putem descarca .

O zi buna is spor la invatat !!!

Multumesc frumos pentru caietul de seminarii! Cu siguranta ajuta la studiu!
"orice cursuri, tratate sau monografi actualizate, cu modificarile la zi"

Cu siguranta s-a lamurit...
Concluzia la care am ajuns este ca trebuie studiat dreptul penal si procesual penal mai intai datorita schimbarilor aduse codului civil. Pana vom termina de studiat in intregime cele doua ramuri, probabil ca vom avea doctrina actualizata noului cod civil si vom stii ce carti sa alegem pentru studiu. Desi au fost scoase cateva carti, eu nu am incredere ca aceste lucrari au interpretari ireprosabile sau ca acopera complet toate efectele noului cod civil. O alta varianta pe care au optat-o unii din viitorii nostri colegi este studierea cu "codul in fata", ceea ce presupune un efort mare din punctul meu de vedere si mai mult de atat, timp irosit.

Aveti la pagina 34 bibliografia aleasa de mine pentru dreptul penal si procesual penal (atentie mapa de seminarii este editia a II-a aparuta in decembrie)
luiza2008 a scris:

Da,este altceva sa stim in mod oficial: vechi sau nou. Ce este asa de greu sa dea un anunt in acest sens?

Unde ar mai fi suspansul?
raLara.03 a scris:

voi cum invatati dupa NCC daca nu sunt inca tratate? la fel ca si mine, cu vechile tratate si cu NCC langa?:stunned:

Eu am pus deoparte civilul si procesualul civil si ma axez pe penal momentan. Pana voi termina de invatat tot penalul si procedura penala, probabil vom avea pe piata doctrina actualizata la NCC.
Luiza: Multumesc pentru informatii. Ai idee daca se merita sa mai dau inca 50 RON pe editia a 2-a a mapei de seminarii? Eu am prima editie, cea din 01 Mai 2010, pe cand editia 2 a fost publicata in decembrie 2011.

Abia saptamana viitoare achizitionez cartile scoase de Universul Juridic, acum am decat sintezele si grilele ed. 3, respectiv 2; teste grila procedura penala - Andrei Zarafiu (550 grile 17 ron :D ) si codul penal actualizat la 10.10.2011. Mai ramane vointa de gasit...
maxj a scris:

Buna ziua si la Multi ani pentru noul an !

Va rog sa imi spuneti si mie , voi de unde va documentati pentru spete , aveti carti ceva sau de pe internet ?
Eu m-am tot uitat pe internet si am mai gasit siteuri unde mai sunt spete , dar ma refer daca aveti vreo carte ceva cu rezolvari spete in genul celor care s-au dat la examen anul acesta .
Multumesc , o zi buna si spor la invatat la toti .

In librarii, te poti uita dupa asa numitele "caiete de seminarii" (sau mape), "culegeri de probleme din practica judiciara", "culegeri de spete", ori "practica judiciara" pentru jurisprudenta

Biblioteca mea contine doar o culegere de spete momentan (si va fi adaugita cu cele din raspunsul anterior):
Drept procesual civil. teste grila si spete pentru examene. Gabriel boroi, Gabriela raducan, hamangiu 2009

Cauta pe site-ul CH beck, hamangiu sau universul juridic dupa cuvantul cheie "spete".
Am reusit sa urmaresc toate cele 34 de pagini si sa notez bibliografia sugerata. Momentan am facut o selectie doar pentru materiile de drept penal si de procedura penala, acestea fiind primele pe care le voi invata. Sper ca pana voi termina de studiat penalul, sa se finalizeze cat de cat confuzia creata de noul cod civil si sa se actualizeze doctrina privind aceasta materie.

Momentan lista de bibliografie pentru penal si procedura penala se prezinta cam asa:

Penal si procedura penala

Tratate, manuale, cursuri universitare:
• Drept penal roman. Partea generala. Editia a VII-a; Mitrache; Universul juridic – 48 RON
• „Drept penal - Partea speciala”; Sergiu Bogdan; 01.02.2009; Universul Juridic; - 40 RON
• Drept procesual penal - Curs universitar - Editia a II-a, revazuta si adaugita; Lorincz; Universul Juridic; 1.1.2010; - 48 RON (o detin)
• Tratat de procedura penala. Partea generala Editia a II-a, revazuta si adaugita; Neagu; Universul Juridic; 1.1.2010 – 80 RON
• Tratat de procedura penala. Partea speciala Editia a II-a, revazuta si adaugita; Neagu; Universul Juridic; 1.5.2010 – 80 RON

Total: 296 RON

Sinteze, grila, spete, caiete de seminarii, culegeri de practica judiciara:
• Sinteze si grile „Drept penal. Partea generala. Partea speciala. Editia 3”; Udroiu Mihail ; 68 ron => are in vedere noul cod civil de la 1 oct.
• Sinteze si grile. „Procedura penala. Partea generala. Partea speciala. Editia 2”; Udroiu Mihail ; 68 ron => are in vedere noul cod civil de la 1 oct.
• Teste grila. „Drept penal si procedura penala”; Udroiu Mihail; Universul Juridic; 10.06.2011 – 55.20 RON
• Teste grila. „Drept penal. Drept procesual penal - Teste grila pentru examene de an si examenul de licenta, Editia a VI-a revazuta si adaugita”; Filipas, Mitrache, Cioclei, Crisu, Bulai, Mitrache, Lefterache, Rotaru; Universul Juridic; aprilie 2008 – 35 RON
• Culegere . „Drept penal roman. Partea generala - Culegere de probleme din practica judiciara pentru uzul studentilor - Editia a VI-a, revazuta si adaugita” ; Cstin Mitrache; Cristian Mitrache; Bulai; Lefterache; Universul juridic; 40 RON (o detin)
• Caiet seminar. „Drept procesual penal - Mapa de seminarii”; Neagu; Universul Juridic; 1.5.2010 – 47.20 RON (o detin)
• Caiet seminar. „Drept penal. Partea speciala - Caiet de seminar”; Sergiu Bogdan; Universul Juridic; 19.10.2010; - 15.20 RON

Total: 328.6 RON

Deocamdata nu am avut sansa sa rasfoiesc vreuna dintre cartile enumerate (exceptie cele doua pe care le posed), abia maine voi incepe vanatoarea. Ramane de vazut daca testele grila drept penal si procedura penala sunt identice cu cele doua de sinteze si grile, toate trei ale lui Udroiu.
Probabil ca o sa abuzez de sintezele lui Udroiu, dupa fiecare capitol ori subcapitol, dupa caz, voi elabora scheme si intrebari cu raspuns, apoi voi rezolva grile si spete; iar cand voi intampina dificultati, voi consulta tratatele, manualele ori cursurile.

:help:Spuneti-mi va rog ce parere aveti de bibliografia selectata de mine, daca-mi lipseste ceva, ori daca recomandati ca o anumita carte sa fie eliminata din lista.

:help:Nu am inteles pana la urma cum se desfasoara examenul de primire in profesia de avocat, sunt 2 etape de examinare pana la urma? Mai intai examen tip grila, apoi sinteza + spete? Dupa absolvirea examenului de admitere, mai este un examen pentru INPPA? Ori inscrierea in INPPA se face in baza admiterii in profesia de avocat?

Acum ca m-am linistit cu civilul si ne-avand material de studiu pentru penal pana maine, sa continui cu lucrarea de licenta - Uzucapiunea #-o