Daca e sa apelez la Reg C, am gasit ca I I ar avea unele avantaje:
" poate avea relaţii comerciale cu alte II, PFA şi IF, precum şi cu orice persoană juridică.
O altă diferenţă majoră este aceea că II poate avea mai multe domenii de activitate pe când PFA şi IF doar activitatea pentru care s-au autorizat.
De asemenea, II şi membrii IF pot cumula şi calitatea de salariat al unei terţe persoane cu care colaborează pentru efectuarea unei activităţi economice.
"
Mai sunt valabile ? sau si PFA-ul e tot asa ?
Daca e nevoie de casa de marcat, tb sa mai dau si chitanta, sau tb si asta si bon de casa ?
Problema cu Reg C este ca trebuie si acordul vecinilor la bloc si la mine va fi 1 din 6 care e putin mai "deosebit" ,cu rautate, adica n-o sa vrea sa semneze; ce s-ar putea face?
O intorsatura neplacuta :(
Dupa ce am depus la finante 070 si 221 cu venitul estimat, optând pentru profesie libera, caen 8559, ... , am primit apoi decizia de impunere pentru impozit si mi s-a spus ca pentru autorizatie sa mai astept ca s-ar putea sa nu se poata da decât dupa ce trec pe la R Comertului, desi initial mi-au spus ca nu e nevoie sa ma inreg la RC. As putea sa renunt daca nu vreau sa ma inreg asa ?(desi ei m-au trecut deja la impozit ) Pentru ca asta ar insemna casa de matcat si alte hârtii
Si o intrebare de etica: unii copii vin ocazional (1/ luna) si platesc ei, desi unii sunt minori; pe ce nume ar trebui sa dau chitanta(copil/ parinte)?
Cazurile saptamanale, le achita la salariu(lunar) parintii; aici e clar si nu cred ca e problema ca nu dau sptamanal chitanta, nu?
Multumesc.
Multumesc.
Si acea parte din factura o voi trece eu la rubrica plati in jurnalul acela sau acea suma o vor stabili cei de la fisc ?
Si daca tot voi plati impozit pentru meditatii, sunt interesat si eu si statul sa accept cât mai multe cereri .... Intrebarea este: sotia , prin profesia ei, este si ea solicitata uneori pentru ceva ore de meditatii; ar fi normal sa accepte si sa dea chitante de la mine , sau ar fi o neregula ?
Am inteles ca eu , Numix Prenumix, inreg ca profesie libera, ma voi numi Numix Prenumix-Meditator in acea autorizatie si asa va fi si stampila...
Asta inseamna ca daca voi cumpara un device in interesul muncii va trebui sa-l iau pe numele Numix Prenumix-Meditator PFA (pot sa zic PFA daca este profesie libera ?) sau doar simplu, fara PFA ?
Si atunci imprimanta, care e mai demult, pe numele Numix Prenumix, o s-o mai trec in inventar ?
Daca n-o s-o trec, pot trece totusi la cheltuieli cartusele pentru deducere ?
Apoi deoarece a fost acceptat contractul de comodat prin care (eu) imi pun la dispozitie o camera, cum pot sa scad o parte din banii pe curent sau ce alte cheltuieli ? Si legat de acea parte din cheltuieli cu curentul,de exemplu, se va deduce daca factura vine pe numele doar Numix Prenumix ?
Am aflat ca ma pot inregistra ca profesie libera-meditator- asa mi-a zis o tanti de la ANAF si ca nu ar mai tb acordul vecinilor pt sediul principal acasa; ce as mai vrea sa stiu: in afara de 070 si ceva copii acte si dupa ce primesti decizia si autorizatia sau ce mai este( se trimit prin posta ? - ca ar fi riscant, pot sa dispara din scara blocului(nu mai sunt cutii potale :( ) ) de cate ori pe an se merge apoi la fisc ? Apoi acea tanti a zis ca nu mai trebuie platit si altceva --alea CAS,CASS, etc oare ?
Apoi cineva mi-a sugerat ca pot face eu cu eu insumi un contract de comodat pe o camera din ap , pt a putea deduce si alte cheltuieli ( ? desi nu prea pare logic) Stiti cumva ?
Multumesc
Chiar intentionez sa ma inregistrez; inca nu stiu ce ar fi mai bine pt ca as vrea sa includ si sotia in aceasta afacere (atunci cand eu sunt plecat sau am altceva de lucru, poate si ea sa faca niste probleme sau etc...cu copiii)
adica IF sau I I ? (Suntem angajati in inv. amândoi)
apoi am vazut ca la bloc tb si acordul vecini locatari pe vertivala (se poate) si pe orizontala (aici din trei apart. unul e persoana rea care sigur n-o sa vrea sa semneze) si nu exista asociatie de locatari (era acum 7-8 ani). In conditiile astea, daca 1 din 5 nu vrea, pot sa mai obtin autorizatie ?
Daca mai stiti ... ceva sfaturi .... . Multumesc
Sunt profesor si ocazional mai vin pe la mine copiii prietenilor sau ai unor cunostiinte care pentru diverse mici servicii nu mi-au luat bani zicandu-mi ca vor mai trimite inainte de teze sau examene pt 20-30min copilul sa-i mai arat la cate o problema, sau cum sa caute pe net sau o instalare de soft, etc...
Rareori am luat bani dar de cand se tot zice de maditatii..., m-am ferit s-o mai fac.
Cei din bloc stiu asta dar de cateva luni avem o noua locatara, cam [EDITAT] si pusa pe cearta cu toti si ea crezand ca fac ceva regulat ..., m-am trezit cu o invitatie la fisc ca sa lamurim petitia nr xyz.....din decembrie.
Cum se desfasoara o astfel de intalnire, ar tb sa spun adevarul sau mai bine o dau drept insinuare, razbunare, minciuna ...?
Daca vor face verificari mai tarziu si de exemplu sunt cu 1 sau 2 copii si-i ajut in week-end sa-si faca o retea sau un server de joc, sau ceva probleme pt olimpiada, fara bani, ce risc ? ce amenda ?
Daca ati fost in vreo situatie ca asta sau daca sunteti in tema, va rog ceva sfaturi.
Multumesc