avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Activitate n_adina

Activitate n_adina

Buna seara,
pe forum legat de intrebarea mea am gasit si urmatorul articol
www.avocatnet.ro/content/for...
La Starea Civila am primit raspus ca pot schimba numele numai prin hotarare judecatoreasca. Care este adevarul???!!!




Buna ziua,
Revin cu intrebarea pusa mai sus : Potrivit noului Cod Civil am inteles ca schimbarea numelui de familie se poate face pe cale administrativa cu acordul ambelor parti. Sau noul Cod Civil este aplicabil numai copiilor nascuti dupa 1.10.2011? Daca este nascut inainte de 1.10.2011 schimbarea se face numai in urma unei hotarari judecatoresti?
Am intrebat un avocat care mi-a spus ca legea este aplicabila si pentru copii nascuti inainte de 1.10.2011 dar la Starea Civila am primit alt raspuns. Oricum doamna de acolo era prea putin informata cu privire noul Cod Civil. Daca raspunsul este afirmativ v-as ruga sa imi dati articolul in baza caruia pot face aceasta schimbare pe cale administrativa.

In concluzie copilul este nascut in 2001 si filiatia fata de tata a fost stabilita in 2010 prin declartie la Oficiul de Stare Civila. Atat eu cat si tatal suntem de acord ca numele de familie al copilului sa fie al tatalui

Va multumesc
Am gasit acest articol: Art 450(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea. În lipsa acordului părinţilor se aplică dispoziţiile art. 449 alin.. In baza acestui articol pot schimba numele copilului? Mentionez inca o data ca recunoasterea copilului s-a facut ulterior nasterii, dar in momentul in care s-a facut recunoastrea (in iunie 2010) ni s-a spus ca pentru a schimba numele de familie trebuie deschisa actiune in instanta.
Buna ziua,
In urma unei relatii de concubinaj am un copil recunoscut ulterior nasterii. Copilul poarta numele meu de familie. As vrea sa poarte numele de familie al tatalui. Potrivit noului Cod Civil am inteles ca schimbarea numelui de familie se poate face pe cale administrativa cu acordul ambelor parti. Sau noul Cod Civil este aplicabil numai copiilor nascuti dupa 1.10.2011? Daca este nascut inainte de 1.10.2011 schimbarea se face numai in urma unei hotarari judecatoresti?

Va multumesc.
Buna ziua
Un cetatean non-UE a avut o relatie in Ro in urma careia a rezultat un copil. El este casatorit si are doi copii in tara de origine. Relatia cu persoana din Ro s-a terminat dar se ocupa de cresterea si educatia copilului.
Pana anul trecut a avut permis de sedere in Ro pentru activitati comerciale.
In momentul de fata el are permis de sedere in Ro pentru 5 ani ca membru de famile potrivit articolului "strainul parinte al cetateanului roman minor, daca face dovada faptului ca minorul se afla in intretinerea sa sau ca exista obligatia platii pensiei de intretinere, obligatie pe care strainul si-o indeplineste cu regularitate (custodia copilului este comuna niciunul din parinti nu are hotarare judecatoreasca de incredintare a copilului).

Daca obtine permis pe termen lung potrivit articolului de mai sus, in momentul in care copilul devine major permisul isi pierde valabilitatea? (copilul are in momentul de fata 10 ani)