avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 473 soluții astăzi
Forum Activitate Laurentiu22

Activitate Laurentiu22

@Darida
imi este greu sa tin pasul cu tine! fac si eu ce pot, cand o sa ma clarific o sa postez concluziile mele.
@Adam Grecu
- rad la urma dar rad pe seama unor vecini, am fost ironic, locuiesc in bloc decand s-a construit, imi este rusine sa le dau buna ziua acelora care ma ,"sponsorizeaza", iar altii care platesc mult mai putin decat mine (cred ca am cativa vecini care nu sunt cinstiti) jubileaza. Este oare frumos sa ne traim viata asa? in multe cazuri vecinul e mai aproape decat fratele!
- apropo de calcule, nu sunt facute dupa ureche, sunt corecte, firmele nu au nevoie de reclamatii ci de banii nostrii, impartirea costului caldurii pe apartamente se face cu program de calcul aprobat de ANRSC, citeste norma tehnica aprobata Ordinul 323 din 2010, citeste si ce a scris Darida si mai vorbim, acum o luna nici eu nu stiam nimic despre aceste aspecte pana cand am gasit acest site, iar dna Elga50 mi-a dat mura-n gura ca sa inteleg cum stau lucrurile, mai bine nu stiam, vorba aia fericiti cei saraci cu duhul
@Darida, postul dvs. este o lectie pentru mine

@
Am primit fluturasii de la firma cu calculul caldurii pentru luna decembrie. surpriza! placuta. Vorbesc strict de mine. Pentru putin peste 1100 unitati inregistrate am de plata 286 lei, cu robinetii lasati deschisi la maxim nonstop, din total factura pe scara 6.700lei (cam 300 lei ar fi la pausal, iar o sa ma amendeze dna Elga50! ca ar fi fost mai mare factura). Pentru octombrie+noiembrie aproape 1000 unitati, am platit 440 din total 6000 factura RADET. Asa imi place! Ma simt fericit pentru ca mai am pe scara trei apartamente necontorizate, 2 de 4 camere cu aproximativ 750 lei fiecare incalzirea cu calorifere identice cu ale mele, cele originale din fabricatie, si inca unul de 2 camere aproximativ 350 lei. Adica cei trei necontorizati, din total de 30 pe scara, au consumat cam 25% din toata caldura! Asta da subventie! si nu de la primarie. Traiasca firma care ne face calcul incalzirii! Ce minunate sunt repartitoarele!
metode de a pacali repartitoarul sunt descrise prin presa : fitilul cu apa, gheata in punga pusa pe repartitoar, carpa umeda infasurata pe repartitoar, ventilator de calculator cu consum mic, sau raportarea unui numar mai mare de unuitati in lunile mai putin reci cand factura este mai mica si raportarea unui numar mic de unitati cand factura este mare, si chiar dezlipirea acestora de pe caloriferele de aluminiu sau otel, probabil si altele ....
e normal ca un locatar cinstit care plateste mult din cauza unor hoti de compromis sa fie frustrat si sa isi arate aceasta frustrare in timp ce smecherii rad ironic pe la colturi. Uite asa micile repartitoare au impartit pe blocatari in doua parti!
@selenus
- ce bine ar fi daca cei care au gandit norma tehnica de calcul ar citi posturile dvs si si-ar corecta erorile.
- si eu m-am gandit la procentul de 50%, care se aplica pana acum doi ani in lunile de iarna, iar facturile erau diferentiate dar oarecum echilibrate. Probabil, in 2010, angajatul de la ANRSC responsabil de propunerile de calcul pentru norma tehnica a fost schimbat cu altul care nu stie ca nemtii, popor cu anumite calitati, au stabilit acesta cota.
- sa nu mai vorbesc aici de ce efecte sociale a indus acest mod de calcul : vecini care locuiesc impreuna de aproape 30 ani, si s-au inteles de minune, isi beau cafelele impreuna, s-au imprumutat cu bani, etc, au inceput sa se certe pentru cateva zeci de lei pe luna, se banuiesc reciproc ca fac smecherii la repartitoare, se acuza de furt, .. urat, la sedinte nu se poate tine ordinea de zi, nu se poate lua o hotarare, se cearta tot doi cu doi care candva au fost prieteni, ... noroc ca nu avem centrale termica in bloc! era si mai rau.
@elga50

- ati scris "Noi platim numai caldura care ne intra si de care ne folosim pentru ca in calculul Gcal intra si un delta t (diferenta intre temperatura initiala si cea finala)"
- perfect adevarat, am verificat cu atentie in subsol, sunt montate sonde de temperatura pe tur si retur, multumesc pentru indrumare

@selenus

- foarte precis si la obiect postul dvs. cu o singura contrazicere la "si asta nu din vina legii privind modul de calcul si a celor care au facut-o ci din vina noastra a locatarilor, mai precis a celor fara bun simt ce isi inchid repartitoarele si se incalzesc cu aragazul, gazul fiind la pausal" si anume ca norma tehnica trebuia sa prevada astfel de cazuri, eventual robinetii termostati sa nu aiba pozitia 0 si sa plece de la 1 ca sa nu se produca dezechilibrul hidraulic, bine aratat de Darida. Vecinii de la etajul 10 isi scot aerul din calorifere la 2-3 zile si aerisesc coloanele la etajul 11 cam o data pe saptamana, si asta pentru ca stresati de economie ne jucam zilnic la robineti iar circuitul apei prin calorifere reincepe uneori anevoios sau poate chiar partial. Si in plus norma tehnica nu tine seama ca apartamentele mai putin incalzite sunt adiacente celor mai bine incalzite si de la care isi i-au caldura! Exemplu cu vecina plecata pe timpul iernii, zero la unitati, zero la tevi pentru ca le are izolate, plateste doar comun (tevi subsol si et.11 tehnic). Eu sunt de acord sa existe o diferentiere la plata caldurii dar nu diferente de peste 850 lei la acelasi tip de apartament, cazul din blocul meu!

@elga50 inca o data respect si va multumesc pentru raspuns

foarte corect si adevarat ce spuneti dar bazadu-va pe ipoteza
,,Ati fi avut 231 lei la pausal pe factura cu consum restrans.
Daca insa ati fi lasat TOTI caloriferele la maxim, cu masti, mobile si draperii in dreptul caloriferelor, factura ar fi fost mai mare, iar acel 231 lei ar fi fost cu siguranta si el mai mare.
Cand faceti aceste socoteli de comparatie, aveti in vedere si acest lucru!"
cu care eu nu sunt de acord pentru ca :
- piesa din cupru pe care este montat senzorul de temperatura al gigacalorimetrlui de la subsol (unicul loc pe unde intra agentul termic in sistemul format de tevi si calorifere) este echivalentul unei tevi de 1"3/4 (o sa masor ca sa fiu sigur ca nu gresesc) iar scara are 19 tururi si retururi, la etajul 10 acestea fiind de 0,5". aplic formula ariei cercului si obtin ca 3 este aria tevii adica de aproximativ 5 ori mai mica dacat 16 care este suma ariilor celor 19 tur-retur-ri, adica eu am argumentat ideea conform careia chiar daca toate caloriferele din condomeniu ar fi inchise apa calda circula nestingherita prin tururi si retururi, consumul indicat de gigacalorimetru fiind acelasi.

- as accepta (cu unele retineri) ca modul de aproximare al consumului pe baza temperaturii din locuinte inregistrat de repartitoare, prevazut de norma este bun daca gigacalorimetrul din subsol ar fi conectat si la returul general al scarii, pentru a face diferenta de temperatura intre tur si retur, si pe baza acestei diferente sa fie calculat consumul de gigacalorii. Eu gandesc ca in cazul actual cand radet factureaza caldura care intra in scara, iar noi inchidem caloriferele ii dam radetului inapoi o parte din caldura platita.


@ ati scris "Multi proprietari si-au montat calorifere mai performante, mai mari, mai multe, care, daca nu esti atent, pe langa confortul pe care ti-l ofera, iti prejudiciaza grav buzunarul"

- foarte adevarat dar total incorect pentru ca un calorifer mai mare, eventual din aluminiu, modern, eficient termic, nu consuma mai mult agent termic decat unul mai mic daca ambele sunt in acelasi sistem si se alimenteaza printr-o conducta de acceasi grosime. Putem spune despre el ca extrage caldura din agentul termic mai eficient!

- sunt perfect de acord ca e normal sa platim diferentiat in functie de consumul de agent termic, dar din pacate nu se pot instala contoare (ca cele de la chiveta) pe calorifere! si mai trebuie sa tinem cont si de anumite corectii (eu m-am gandit la suprafata peretilor exteriori raportati la suprafata peretilor interiori, aflati pe perimetrul apartamentului)

- un exemplu de comentat: apartament cu zero unitati si tevile izolate (exista la mine pe scara, proprietara plecata in America de 3 luni) plateste doar consumul comun (tevile de la subsol si etajul tehnic de la 11), probabil in apartament sunt 17-18 grade sau cate doriti. Nu ar fi normal daca nu plateste nimic la caldura pe partile individuale temperatura din apartamentul respectiv sa fie aceeasi ca intr-o casa la curte neincalzita?
asa este aveti perfecta dreptate! Eu am lasat robinetii deschisi la maxin nonstop. La copil in camera (unde chiar nu imi pot permite sa distrug pot distruge mobila) repartitorul a indicat 244 unitati iar urmatorul ca numar cel din sufragerie 171 unitati, caloriferul fiind acoperit de perdea, ambele calorifere fiind identice, cele originale de fonta puse de constructor. Ce sa facem sa taiem perdelele sa ne vada vecinii?, sa mutam mobila in functie de calorifer? E normal ca tot calculul pentru toti blocatarii sa depinda de un singur repartitoar? Nu trebuie sa raspundeti, sper ca altii sa citeasca acest post si sa traga concluzii!
Eu am (avut) in apartament 22-23 grade in medie si caldura pentru luna octombrie+noiembrie a costat 411 lei, 4 camere, pausalisti cu apartament identic pe aceeasi scara au platit intre 800 lei si 600, (unul de la scara vecina 1033lei) iar ceilalti sub 160 lei in medie, la pausal ne-ar fi revenit 231 lei la fiecare. Cine nu crede ii dau adresa sa vina sa vada listele de intretinere.
Stiu ca sunt offtopic si dna Elga o sa me penalizeze dar nu am avut liniste pana nu am scris.
si inca ceva factura de gaz in octombrie a fost 320 lei iar in decembrie a venit 910 lei. Ce macaciosi am devenit!
problema s-a rezolvat! cei care renuntasera la repartitoare au facut o cerere catre firma sa treaca inapoi la repartitoare, au dat si citirile si cam atat.
Multumesc dnei elga pentru raspunsuri si celorlalti membrii care au postat probleme similare deoarece am reusit sa inteleg cum stau lucrurile si la randul meu sa raspund intrebarilor pausalistilor determinandu-i sa revina la calculul cu unitati.
in alta ordine de idei ma simt vinovat in fata pausalistilor pentru ca pretul caldurii platit de ei a fost estimat in functie de repartitorul din camera copilului meu, unde caloriferul are o masca din pal melaminat, care face parte integranta din mobilier, iar numarul de unitati a fost 244 maxim pe scara, urmatorul pe scara avea 189, deci pausalistii ar fi putut plati cam 20% mai putin .noroc ca vecinii mei nu stiu asta. In concluzie daca eu faceam economie cam 25% la un calorifer pausalistii 6 la numar ar fi avut de plata cu 150 in medie mai putin, in total aproximativ 900 lei. Oare factura radet ar fi fost cu 900 lei mai mica? :belay: sa fim seriosi! cei 900 lei s-ar fi distribuit proportional cu unitatile, si costurile individuale ar fi fost altele pentru toata lumea inclusiv pentru cei contorizati. Iata ce poate face un repartitoar dibace! Va rog nu dati vina pe norma .:hammer: