avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 491 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizarea cote caldura pe scara contorizati si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizarea cote caldura pe scara contorizati si pausal

Subsemnatul sunt presedinte al Asociatiei de proprietari si ma confrunt cu urmatoarea situatie in cazul repartizarii costurilor aferente incalzirii pe apartamente:
Asociatia cuprinde proprietarii din doua scari de bloc cu 10 etaje, pe fiecare etaj sunt doua apartamente de 4 camere si unul de 2 camere. Repartizarea costului incalzirii pe apartamente este facuta de catre SC contracost in baza contractelor individuale cu proprietarii. In luna octombrie 2011 un numar de 14 proprietari au notificat in scris cu confirmare societatea comerciala ca nu doresc prelungirea contractului depasit de termenul de valabilitate contractuala si au hotarat sa plateasca cotele de incalzire in conformitate cu Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propriatari, asa cum sunt ele prevazute la capitolul VI, art 47 si art 48, si au adus la cunostinta acest fapt presedintelui si administratorului.
La inceputul lunii ianuarie a.c., administratorul asociatiei a intrat in posesia calculelor efectuate de SC care a repartizat costuri si pentru proprietarii care au renuntat la serviciile firmei. Costurile repartizate acestora fiind mult mai mari decat cele ale celorlalti proprietari, chiar si de 6 ori mai mari. Exemplu ap. 52 (4 camere) are de plata cca 1000 lei (16,66%) din totalul de cca 6000 lei factura pe scara. Calculul pentru acelasi apartament comform Legii 230/2007, art 47 da rezultat 231 lei. Nu stiu sa ii explic acestuia de unde aceasta diferenta de 760 lei. La fel la scara 1, patru apartamente de 4 camere care au renuntat la repartitoare care au de plata sumele aproximative de 400, 600 si 800 lei si nu relativ egale in jurul sumei de 231 lei.
Administratorul asociatiei si eu personal am luat legatura cu angajati ai firmei si le-am cerut recalcularea cotelor de cost pentru incalzire insa acestia ne-au asigurat ca sunt calculate corect cu program informatic.
SC efectueaza calculul cotelor de incalzire in baza unei norme tehnice aprobate de Ordinul 343 din 13 iulie 2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum. Am constatat ca Adunarea generala a proprietarilor nu are temei legal sa oblige un proprietar oarecare sa isi monteze repartitoare sau sa renunte la ele, dimpotriva acest fapt este interzis prin art.29 al Legii 230/2007. Nu cunosc nici un act normativ prin care Asociatia de proprietari sau SC poate limita dreptul unui proprietar de a alege si a-l constrange pentru plata cotelor aferente incalzirii proprietatii exclusive la una din cele trei metode (proportional cu suprafata utila a proprietatii individuale, proportional cu suprafata echivalent termica sau pe baza repartitoarelor de cost) consacrate de acte normative.
Am convocat de urgenta o sedinta la solicitarea administratorului si a unor membrii ai asociatiei pentru a analiza situatia prezentata si eventual a lua unele masuri. Proprietarii nemultumiti de cota disproportionata pentru caldura si-au declarat intentia de a actiona in instanta Asociatia de proprietari si de a face reclamatii la ANPC, primarie, sa.
Am consultat un avocat despre o eventuala actiune in instanta. Acesta a invocat principiul „legii mai favorabile” si dreptul persoanei de a-si exercita vointa si a alege pentru sine legea mai favorabila. In baza aceluiasi drept, in anul 2006, proprietarii au ales sa incheie contracte cu SC, iar in anul 2011, unii proprietari liber de contract au ales Legea 230/2007 in locul Ordinului 343 din 13 iulie 2010. In cele doua acte normative nu exista nici o prevedere care sa care sa oblige pe toti proprietarii condomeniului la aceeasi metoda de calcul, iar Ordinului 343 se refera chiar in preambul la aplicabilitatea sa ,,in cazul folosirii sistemelor de repartizare”. SC a calculat costul incalzirii pentru proprietarii care au optat pentru calculul proportional cu suprafata fara a fi mandatata de acestia si in plus ca si cum acestia ar avea montate repartitoare de cost. Avand in vedere considerentele de ordin legal aratate de avocat e usor de anticipat rezultatul unui eventual proces in instanta.
Impreuna cu proprietarii care au de plata sume mari am analizat desfasuratorul pe apartamente, acestia facand urmatoarele observatii:
1. un dezechilibru major intre sumele de plata cuvenite pentru apartamentele cu repartitoare si cele considerate fara repartitoare, pana la de sapte ori mai mari, fapt despre care contravine art.2, lit. a si c, al Normei, deoarece daca consideram cazul unui apartament de 4 camere care are de plata cca 200 lei si a avut o temperatura interioara de cca 20 grade nu putem spune spune despre un apartament identic care are de plata cca 800 lei ca a beneficiat de o temperatura de 4 ori mai mare sau de 7 ori mai mare daca luam cazul extrem al apartamentului 52. Apartamentele 52 si 60 platesc impreuna peste 26% din totalul facturii.
2. la apartamentele considerate fara repartitoare sunt alocate un numar foarte mare de unitati fara a fi precizat de unde provin, acest fapt fiind contrar art.2, lit.f al normei
3. consumul comun calculat pentru cele doua scari e diferit atat ca valoare cat si ca procent cu toate ca scarile sunt identice
Eu, in calitate de presedinte trebuie sa respect interesele tuturor proprietarilor si doresc sa previn o actiune in instanta in care asociatia nu are sanse de castig, motiv pentru care am reusit in urma discutiilor cu proprietarii necontorizati, sa ii conving sa isi manifeste disponibilitatea de a plati sume egale intre ei si mai mari cu un procent ce urmeaza a fi stabilit ulterior fata de cea mai mare suma cuvenita pentru un apartament contorizat din condomeniu, in plus chiar sa incheie contracte individuale pe o perioada determinata cu SC si sa plateasca costul defalcarii.
Dupa cum observati eu am de ales intre doua situatii:
1. emit o decizie conform art.30 din Legea 230/2007, prin care impun administratorului angajat de asociatia de proprietari sa calculeze costul incalzirii pentru proprietarii fara repartitoare asa cum si-au manifestat ei dreptul de a alege legea mai favorabila, suma acestora fiind extrasa din valoarea facturii RADET iar diferenta urmand a fi comunicata catre SC pentru calculul rapartitiei la apartamentele contorizate
2. proprietarii necontorizati sa incheie contracte cu SC in care sa fie mentionat, la toti in mod egal, procentul de majorare al numarului de unitati atribuit din oficiu pentru apartamentele necontorizate fata de cel mai mare numar de unitati inregistrat pentru un apartament din condomeniu.
In ambele cazuri Asociatia de proprietari poate accepta de la SC calculele doar pentru proprietatii care a mandatat-o prin contract.
Eu doresc sa previn situatii neplacute in cadrul asociatiei, sa evit o actiune in instanta,motiv pentru care va rog sa ma ajutati indicandu-mi cu trimitere la articole din acte normative (pentru a le putea prezenta eu la randul meu membrilor asociatiei) daca cele doua metode de calcul se pot aplica simultan in acelasi condomeniu sau nu in functie de alegerea fiecarui proprietar, respectiv daca proprietarii care au optat pentru plata proportionala cu suprafata utila a proprietatii individuale pot fi obligati sa plateasca conform calculelor efectuate de SC.
Multumesc anticipat.

Ati scris foarte mult si ne pierdem in amanunte.
Calculul caldurii se face unitar, adica intr-un singur loc pentru toti proprietarii legati la un bransament.
De exemplu daca majoritatea au repartitoare si li se calculeaza consumul pe baza programului impus de Ordinul 343/2010 ANRSC, atunci si ceilalti, care au renuntat la plata consumului contorizat, vor ramane in acest sistem de calcul (nu se poate aplica altul, deoarece factura nu poate fi impartita arbitrar in doua neavand niciun criteriu de proportionalitate a consumului).
Asadar, pentru cei care au renuntat la consum contorizat li se socoteste pentru fiecare calorifer maximul inregistrat pe un calorifer contorizat al altui apartament de pe scara, identic cu acesta, la care se adauga 10%. Se face suma unitatilor echivalente pentru toate caloriferele din apartament si rezulta, alaturi de consumul pe tevile verticale si cel din spatiile comune, a unui total de unitati echivalente care transformate in Gcal dau valoarea caldurii.

Pot da in judecata asociatia, dar vor pierde cu succes deoarece, daca firma nu a gresit la calcule, sistemul de calcul integral se aplica conform Ordinului 343/2010, sistem in care si ei sunt integrati.

Scarile sunt identice, dar consumul ba! Pentru fiecare scara se face calcul separat si diferentele apar pentru ca si consmurile individuale contorizate sunt foarte diferite.

La asociatia mea o garsoniera necontorizata a ajuns sa plateasca in noiembrie peste 400 lei la caldura.

Daca nu ati inteles voi detalia mai mult.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
elga50, moderator
@elga50

Asta este una din aberatiile pe care nu mi le-ati putut explica dar acum vad ca le considerati corecte.
In ce baza?

@laurentiu22
In primul rand va spun ca ma bucur cand vad pe cineva gandind logic: daca un apartament plateste 400 lei si are 20 grade cel cu 800 are, logic, dublu, adica 40 grade. Nu mai vorbesc de cel care trebuie sa plateasca 1000 lei.
Pentru mine este evident ca nu se fac calculele corect.
Eu sunt intr-o situatie similara cu cea a dumneavoastra, dar de partea cealalata: mi s-a cerut sa platesc sume aberante, asa ca am fost nevoit sa studiez in amanunt problema.
Din nefericire pentru mine nu am beneficiat de un pesedinte ca dumneavoastra.

Referitor la ordinul 343 pe site-ul ANRSC a aparut un comunicat care spune ca exista o sentinta de anulare imptoriva careia ei vor face apel.
Ma intreb de ce prima instanta a considerat incorect ordinul 343?
Sper ca sentinta respectiva sa ramana definitiva.

Daca doriti sa va faceti o idee despre consumul real al apartamentelor cautati in arhiva facturile dinainte de a monta repartitoare.
Valorile pe care le aflati pe baza vechilor facturi reprezinta media consumurilor maxime, avand in vedere ca apartamentele nu sunt dotate identic.
Nu este logic ca dupa montarea repartitoarelor consumul unui apartament sa creasca la valori enorme in timp ce al altora se face zero.

Daca calculele se fac corect unii, care au vrut caldura, vor avea sume similare cu cele anterioare iar altii zero fiindca stau in frig.

Nu vad cum doua apartamente pot consuma un sfert din consumul blocului.

Cat priveste consumul diferit la scari, daca instalatiile sunt identice trebuie ca, pe partile comune, presupunand ca nu sunt dotate cu robinete termostatice si au caloriferele identice, consumul sa fie identic.
Ceeace poate diferi este consumul propriu al apartamentelor.
Daca nu se intampla asa calculele nu sunt corecte.

Pentru ca niste apartamente sa aiba consumuri de 400, 600, 800 si 1000 lei ar trebuie sa aiba calorifere mult mai mari decat ale celorlalti.

Presupunand ca ap. care plateste 400 lei este dotat normal ar trebui ca celelalte sa aiba calorifere de 1,5 ori mai mari, respectiv de 2 ori si 2,5 ori mai mari.
Cum un perete are cca. 4 m lungime iar un calorifer pentru o astfel de camera 1,5 m rezulta ca apartamentul cu 1000 lei ar trebui sa aiba un calorifer de 3,75 m, adica din perete in perete.
Nu cred ca situatia aceasta este reala.
O puteti verifica la firma deoarece ei au facut inventarul caloriferelor.
Solicitati la firma sa va arate calculele in amanunt.
Daca nu vor explicti-le ca propietarii nemultumiti nu vor plati iar ca sa le puteti cere sumele respective trebuie aratate calculele.
Nu mai vorbesc de faptul ca legea 230 prevede ca dumneavoastra, in calitate de presedinte trebuie sa aratati orice act, implicit calculele, la solicitarea propietarilor.
Cum ati putea face asta daca nu aveti acces la ele?

Si ar mai fi un lucru: ati facut echilibrarea hidraulica a instalatiei?

Dupa ce lamuriti problema va rog sa puneti pe forum solutia fiindca mie personal sigur mi-ar fi de folos si, desigur, sunt si alte persoane interesate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Ianuarie 2012
Carturarul, utilizator
Si daca va explic, promiteti ca veti intelege? :) Ca dupa cate vad eu, nu prea vreti sa intelegeti pentru ca ati pornit un razboi pe care vreti sa-l castigati de 6-7 ani, dupa cate mi-aduc aminte.
@elga 50
multumesc din suflet ca ai acceptat sa imi raspunzi deoarece pari singura persoana de pe forumuri calificata sa dai raspunsuri pertinente iar eu chiar am nevoie de ajutor.

1. ai zis ,,calculul caldurii se face unitar, adica intr-un singur loc pentru toti proprietarii legati la un bransament", si "factura nu poate fi impartita arbitrar in doua neavand niciun criteriu de proportionalitate a consumului" mie mi se pare normal dar intreb: ce lege, art, paragraf interzice sa calculam asa: adunam costurile caldurii in apartamente ai caror proprietari au optat pentru proportional cu suprafata, aceasta suma se scade din valoarea facturii radet iar ce ramane este partea de plata a celor contorizati si se calculeaza conform normei tehnice. Cele doua acte normative, Legea 230/2007 respectiv ordinul 343, nu au prevederi exprese in acest sens sau care sa se opuna, si tinand cont de principiul "daca nu este interzis atunci este permis" ....

2. ai zis "daca majoritatea au repartitoare si li se calculeaza consumul pe baza programului impus de Ordinul 343/2010 ANRSC, atunci si ceilalti, care au renuntat la plata consumului contorizat, vor ramane in acest sistem de calcul", intreb: ce lege, art, paragraf ii obliga pe ,,pausali,, sa ramana in sistemul contorizat atata timp cat ei si-au exercitat dreptul de a alege pentru sine ceea ce au crezut ca le corpunde necesitatilor lor, fara a incalca vreo lege, mai mult art 29 din L230 spune "cu exceptia atributiilor rezervate exclusiv proprietarilor cu privire la proprietatile individuale, .., comitetul executiv reprezinta asociatia de proprietari in administrarea si exploatarea cladirii.

3. ai zis "pot da in judecata asociatia, dar vor pierde cu succes deoarece, daca firma nu a gresit la calcule, sistemul de calcul integral se aplica conform Ordinului 343/2010, sistem in care si ei sunt integrati" intrebare : care este baza legala sa ii tin pe ei inegrati, dar problema e mai grava: ei au hotarat sa plateasca 231 lei adica proportional cu suprafata, nu 1000 sau 800 lei si asteapta sa ii dea Asociatia in judecata ca sa recupereze diferenta. Am consultat un avocat care mi-a lasat de inteles ca asociatia nu ar prea avea sanse, deoarece firma fara temei legal a calculat cote pentru ,,pausalizati,, iar eu ca presedinte nu am luat masuri sa ii reprezint si sa respect drepturile tuturor membrilor asociatiei iar ei au platit conform Legii 230 cum platesc si altii in alte blocuri si este perfect legal? oare?

a* in acest timp cat eu nu stiu ce am de facut, s-a adunat suma de 2.700 lei pe care pausalizatii nu o vor plati, probabil va fi la fel si lunile urmatoare (inca patru), fondul de rulment e folosit la maximum deoarece avem multi restantieri, deci incepand de luna viitoare asociatia va acumula restante, iar o actiune in instanta impotriva "pausalilor" o pot incepe doar peste 90 zile!



@carturarul
elga50 are dreptate, calculele firmei sunt corecte, e program de calculator (probabil unic in Romania si achizitionat de la banuim noi cine), la sediul firmei un angajat trece toate unitatile repartitoarelor in patratele corespunzatoare, ok, enter, print, pune listele in plic si le trimite impreuna cu factura la administratorul nostru, lucratorii de la firma nu ne cunosc pe noi si nici nu ne vor raul. Metoda de calcul este prost conceputa, fi atent sa razi : exemplu blocul meu descris mai sus, toti blocatarii tinem robinetii inchisi ca sa facem zero unitati. Un copil mic intr-un apartament se joaca la robinetul termostatat si hopa! 1 unitate. Cam cat sa coste unitatea asta? 60? 70? 80? % din 6000 lei. ... si iubit in frig si cu banii luati, fata de ceilalti care sunt doar in frig, pe un calcul corect evident!
Si atunci intreb norma tehnica isi respecta propriul art 2 care spune - Prezenta norma tehnica a fost elaborata pe baza urmatoarelor principii:
a) asigurarea unei repartizari echitabile a energiei termice inregistrate de contorul de la bransament intre proprietarii din condominiu;
b) "beneficiarul plateste" - proprietarul care beneficiaza direct ori indirect, individual sau colectiv de energia termica consumata in condominiu trebuie sa participe cu o cota-parte la achitarea acesteia;
c) protectiei consumatorilor din condominiu;
d) raspunderii la cerintele si necesitatile de interes si utilitate publica;
e) utilizarii eficiente a resurselor energetice;


am facut echilibrarea hidraulica, nu are nici o importanta, e la fel ca inainte
Renuntati la ideea de a amesteca Ordinul 343/2010 care repartizeaza factura la caldura intre toate apartamentele unei scari care se incalzesc de la acelasi bransament , prin aceleasi conducte..... cu HG 1588/2007 care reglementeaza repartizarea facturii in cazul scarilor necontorizate la pausal in functie de cota-parte indiviza.
Asa cum v-am spus, calculul se face unitar, ori, ori....

Acum ar fi incorect sa reveniti la sistemul pausal curat, in functie de cota-parte indiviza deoarece in unele apartamenente s-au schimbat caloriferele, s-au marit, s-au inmultit si s-a creat o diferenta semnificativa intre apartamente de acelasi fel, unul ramas cu caloriferele vechi, altul amenajat cu calorifere performante.

Cei care au renuntat la repartitoare trebuia sa se fi interesat inainte de aceasta la ce consecinte se expun.

Daca doriti sa amestecati lucrurile este problema dv. Ordinul 343/2010, de altfel cititi si in contractele incheiate cu firma, interzice calculul caldurii de alte persoane decat cele autorizate.

Si apoi, cate Gcal dati la calcul, la firma, ca se dau cele din factura, iar in programul de calcul sunt cuprinsi si necontorizatii?

Va citez din acest Ordin 343/2010 pe care ar fi bine sa-l cititi de cateva ori ca sa ajungeti sa intelegeti exact ce spune:
Art. 43. (1) Repartizarea costurilor pentru energia termică pentru încălzire pe baza
indicaţiilor repartitoarelor de costuri, indiferent de sistemul de distribuţie adoptat, se realizează numai de operatori economici autorizaţi de A.N.R.S.C..
(2) Asociaţiile de proprietari/locatari, membrii şi administratorii acestora, nu au dreptul de a
face repartizarea costurilor pentru energia termică pe baza indicaţiilor repartitoarelor de costuri şi
nici să transmită datele rezultate în urma unor astfel de acţiuni operatorilor economici care prestează
servicii de administrare a imobilelor respective.

(3) La stabilirea cotelor de întreţinere pentru încălzire pe baza indicaţiilor repartitoarelor de
costuri, operatorii economici care prestează servicii de administrare a imobilelor, în conformitate cu
prevederile art. 35 din Legea privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de
proprietari nr. 230/2007, vor utiliza numai datele furnizate de operatori economici autorizaţi de
A.N.R.S.C..
(4) Cotele de întreţinere pentru încălzire, stabilite de asociaţia de proprietari/locatari
utilizând calculele de repartizare pe baza repartitoare de costuri, efectuate de către o persoană fizică
sau juridică neautorizată de A.N.R.S.C. nu sunt opozabile proprietarilor sau utilizatorilor
apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie din condominiu.
Art. 44. (1) Programele de calcul utilizate pentru repartizarea consumurilor trebuie să
conţină o bază de date pentru toate combinaţiile dintre corpul de încălzire şi repartitorul de costuri
pentru încălzire montat pe acesta.
(2) Prestatorului îi este interzis, sub sancţiunea retragerii autorizaţiei, să monteze repartitoare
de costuri pe acele corpuri de încălzire pentru care nu poate calcula factorul global de evaluare pe
baza datelor furnizate de producătorul repartitorului.


Solutia este ca cei care au renuntat la contorizare sa-si puna repartitoarele la loc ...sau sa renuntati de tot, cu totii. Atentie insa, nu va calculati acum cat ati plati la pausal pe o factura care a venit cu un consum contorizat, deci mai mic decat daca ati fi lasat cu totii caloriferele deschise, ca ar fi o greseala!
Altfel, s-auzim de bine! :)
Ultima modificare: Duminică, 15 Ianuarie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare DEXX DEXX Buna ziua, Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer ... (vezi toată discuția)
Căldură pausal Georgi91 Georgi91 Bună ziua! Cum se calculează plata pentru căldură la un apartament ( pausal)? Admistratorul spune că în funcție de materialul din care este făcut ... (vezi toată discuția)