Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a facut un contract care a expirat undeva prin vara aceasta cu o firma de repartitoare. Firma aceasta ne-a si montat ceasurile pe fiecare calorifer si din cate am inteles si un ceas la subsolul blocului. Ei erau cei care ne facturau caldura. Toate bune si frumoase pana acum, cand a expirat contractul si urma sa se voteze intr-o sedinta de bloc ce vom face mai departe. In scara vecina, sunt 6 apartamente care au incalzirea centralizata, deci ies din calcul, restul au votat sa se mearga pe un nou contract cu firma de repartitoare. In scara noastra, nu exista nimeni cu incalzire centralizata, deci din 20 de apartamente, 16 au votat, sa se mearga cu repartitoare, deci un nou contract, si 4 apartamente, printre care si noi, am ales sa mergem pe sistemul pausal.
Acum, vreau sa va intreb, cine ne facutreaza noua caldura? si in ce fel? Am inteles niste discutii de la mama, ceva de genul,10 la % in plus pe cel mai consumator calorifer. Dar nu am inteles exact. Daca este cineva in masura sa ma lamureasca i-as multumi foarte frumos. Va multumesc
ceasurile de pe calorifere sunt repartitoare de costuri iar acea incalzire centralizata probali ca se refere la centrala proprie de apartament
Intr-un bloc in care exista repartitoare de costuri pentru incalzire in exploatare, varianta de necontorizat nu este cea mai fericita, nici legea nu a fost gandita sa incurajeze risipa prin necontorizare
Cred ca ati gresit cand ati spus ca unele apartamente au incalzire centralizata ...si celelalte cum au?
Probabil exista si apartamente cu centrala termica de apartament....Nu?
Firma respectiva nu factureaza caldura, ci calculeaza o factura deja emisa de furnizor.
Acum, daca dv. nu vreti sa vi se calculeze pe baza repartitoarelor, totusi, din cauza ca pe o scara de bloc nu se poate sa existe decat un sistem de calcul, probabil va ramane cel cu repartitoare, deci dv. veti avea consemnat un consum maxim inregistrat la un apartament similar cu al dv. ca SET + 10%.
Daca vreti o parere personala, atunci va spun sa nu iesiti din sistem, adica sa lasati sa vi se calculeze pe repartitoare. Lasati caloriferele sa se incalzeasca atat cat va trebuie si platiti conform consumului, decat sa iesiti din sistem si sa vi se consemneze un consum arbitrar.
Si pentru a va ilustra pericolul in care v-ati putea afla la un moment dat, sa presupunem ca un apartament similar ca al dv. nu da consumul intr-o luna. I se va pune un consum estimat care e posibil sa fie unul sub consumul real. In a doua luna cand va declara indecsii si i se va regulariza consumul, va avea o cota de caldura mai mare (intra si ceva din caldura din luna estimata), iar dv. vi se va calcula acest consum al lui regularizat + 10%.
Am avut cazuri la mine in bloc si scandalul a fost imens. Cei necontorizati au platit intr-o luna si ceva peste 500 lei la o garsoniera, cand in mod normal un maxim se inregistreaza la cele cu pozitii defavorizate in jurul valorii de 220 - 230 lei.
Da, aveti dreptate. Am gresit spunand incalzire centralizata. Ma gandeam la centrale termice de apartament. Acum, sa va spun: Repartitoarele care se vor monta, se pot citi prin unde radio, si nu mai este nevoie ca proprietarul sa isi declare consumul. Pur si simplu vine angajatul societatii si citeste contorul care este situat pe casa scarii langa apartamentul proprietarului. De ce am ales sistemul acesta: Avand experienta anilor trecuti, in care vecinii pur si simplu nu dadeau drumul la caldura indiferent cat de frig era afara, noi daca dadeam drumul doar noptile in doar o camera sau doua, plateam si 300 ron/luna. Eu ma gandesc asa: Daca se calculeaza cum ati spus: maximul contorizat la un apartament similar cu al nostru + 10 %. Noi daca avem calorifere bune, putem iesi in avantaj. D-voastra cum ati proceda strict in cazul nostru? Mentionez ca nici blocul nu este prea bine izolat.
Experienta imi spune ca orice exceptie aduce dupa sine riscuri. Dar daca intr-o colectivitate, cum este cea a unei scari de bloc, te situezi in sistemul reglementat, riscurile sunt minime, chiar daca uneori ti se pare ca platesti mai mult decat ai fi dispus, dar platesti la fel cu vecinii tai.
Cu atat mai bine daca veti avea repartitoare cu citire radio.
Ar fi de dorit ca in asociatie, comitetul executiv sa reglementeze si un minim acceptat al unitatilor de index / apartament care sa poata fi ajustat pe masura ce factura la gaze are tendinta sa creasca.
(daca va intereseaza un exemplu semnificativ,mergeti pe site-ul meu - adresa din status - la grafice, la "gaze" si veti vedea niste diferente fabuloase intre vara si iarna)