Pentru apartamentele necontorizate si pentru cele contorizate calculul se face in mod diferit.
Intr-un apartament care are un singur consumator (calorifer) necontorizat se considera ca fiind intregul apartament necontorizat si i se calculeaza cota de caldura ca atare.
In mod similar se procedeaza si in cazul apometrelor. Daca unul din cele necesare este lipsa sau defect, consumul de apa este calculat ca pentru un apartament necontorizat.
Singurul lucru pe care trebuia sa-l faceti dv. pentru a beneficia de inchiderea caloriferelor, era sa va montati si pe caloriferul cu pricina un repartitor, astfel incat sa se ia in considerare indexul acestuia si sa intrati in randul apartamentelor contorizate.
E de mirare ca administratorul nu v-a spus, desi poate si dv. stiati. El avea datoria sa va atraga atentia asupra acestui mod de calcul pentru apartamentul in care unul din consumatori este necontorizat.
Ordinul 343/2010 ANRSC, dupa care se face calculul caldurii in condominiile contorizate la nivel de apartament cu repartitoare spune:
Art. 5
[....]
(3) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri în următoarele cazuri:
a) când nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) când proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri;
c) când se constată violarea sigiliilor aplicate repartitoarelor sau robinetelor, modificarea ori înlocuirea corpului de încălzire, modificarea poziţiei de montare a repartitorului de costuri sau orice alte acţiuni care pot conduce la denaturarea corectitudinii datelor înregistrate de repartitorul de costuri.