avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata caldurii in apartament nelocuit cu repartitoare

Buna ziua,
Am avut in proprietate un apartament in bloc pana la data de 21.12.2012. Imobilul avea repartitoare de caldura cu exceptia unui singur calorifer din dormitor care a fost montat suplimentar , iar cand am intrat in posesia apartamentului nu avea acel repartitor.
Imobilul a fost nelocuit toata iarna , motiv pentru care in luna septembrie am facut cerere catre administratie , unde am precizat ca imobilul nu este locuit pentru a diminua costurile.
Desi am facut aceasta cerere si admistratorul cunoaste faptul ca nu locuieste si toate caloriferele au fost oprite in prezenta lui, acolo mi s-a cerut sa achit sa achit caldura ca si cum as fi locuit acolo, motivand dansii ca intrucat nu am repartitor de caldura la un singur calorifer trebuie sa platesc toate pierderile de caldura pe tot blocul samd..
In aceasta situatie am avut o suma de plata de 300 de lei ptr luna Noiembrie si 400 lei ptr luna decembrie. ca sa aveti un termen de comparatie in blocul in care locuiesc , acelasi oras , suprafata mai mare , 2 pers, in luna Decembrie am avut 300 lei de plata.Acum mi se cere sa achit factura . Am impresia ca ceva este in neregula. Ce lege guverneaza activitatea celor de la ISTA?Este normal ce mi se intampla?
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 16:49, 24 Ianuarie 2013
Este normal sa platiti caldura pe caloriferul care nu are repartitor, cum tot la fel de bine trebuie sa o platiti pe tevile comune, atat cele care trec prin apartament dar si cele care trec pe scari(daca aveti asa ceva)
Pentru apartamentele necontorizate si pentru cele contorizate calculul se face in mod diferit.
Intr-un apartament care are un singur consumator (calorifer) necontorizat se considera ca fiind intregul apartament necontorizat si i se calculeaza cota de caldura ca atare.
In mod similar se procedeaza si in cazul apometrelor. Daca unul din cele necesare este lipsa sau defect, consumul de apa este calculat ca pentru un apartament necontorizat.

Singurul lucru pe care trebuia sa-l faceti dv. pentru a beneficia de inchiderea caloriferelor, era sa va montati si pe caloriferul cu pricina un repartitor, astfel incat sa se ia in considerare indexul acestuia si sa intrati in randul apartamentelor contorizate.

E de mirare ca administratorul nu v-a spus, desi poate si dv. stiati. El avea datoria sa va atraga atentia asupra acestui mod de calcul pentru apartamentul in care unul din consumatori este necontorizat.

Ordinul 343/2010 ANRSC, dupa care se face calculul caldurii in condominiile contorizate la nivel de apartament cu repartitoare spune:
Art. 5
[....]
(3) Apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie este considerat fără repartitoare de costuri în următoarele cazuri:
a) când nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) când proprietarul renunţă la repartitoarele de costuri;
c) când se constată violarea sigiliilor aplicate repartitoarelor sau robinetelor, modificarea ori înlocuirea corpului de încălzire, modificarea poziţiei de montare a repartitorului de costuri sau orice alte acţiuni care pot conduce la denaturarea corectitudinii datelor înregistrate de repartitorul de costuri.


Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2013
elga50, moderator
"trebuie sa platesc toate pierderile de caldura pe tot blocul"

Aceasta este o prosteala folosita de firme in cazul celor care nu au montate repartitoare. Ce inseamna "pierderi" concret?
Nu exista notiunea de pierderi la modul generic, vag, folosit de firme. Pierderile sunt fenomene fizice concrete care trebuie explicate. Faptul ca aveti un singur calorifer fara repartitor, nu inseamna ca trebuie sa platiti "toate pierderile". Nu se poate scadea totalul consumurilor din apartamentele cu repartitoare din totalul consumului inregistrat pe contorul de bloc, intrucat este imposibil. Repartitoarele inregistreaza temperaturi, (grade C/ora), iar contorul de bloc Mw sau Gcal. Astfel este imposibil sa scazi grade C din Mw sau Gcal, intrucat se refera la marimi fizice diferite. E ca si cum ai scadea magari din portocale.
Si daca ar exista contoare de energie termica la nivel de apartament, nu ar fi neparat dovedit costul serviciului de incalzire al caloriferului.

In mod sigur in bloc nu s-a efectuat echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire, ceea ce inseamna existenta unui surplus de agent termic fata de necesarul proiectat pt cei ce se incalzesc. Asta platiti de fapt.

Nu scrie niciunde ca pt un singur calorifer fara repartitor se considera tot apartamentul necontorizat, o asemenea situatie mixta nu este reglementata. Oricum, modul de calcul pt apartament necontorizat, din ordinul 343/2010 are drept sistem de referinta cal mai marre consum dintr-un apartament cu repartitoare, plus 10%. Pe fondul neefectuarii echilibrarii hidraulice, aceasta inseamna cea mai mare eroare din bloc plus 10%.
N-as mai vrea sa citesc un raspuns cu dezechilibrarea hidraulica pe care il dati tuturor fara sa stiti daca in blocul respectiv este echilibrarea hidraulica facuta sau nu,
......... dar as vrea sa stiu daca dv. ar trebui sa calculati pe baza unui soft care permite ca un apartament sa aiba indecsi sau sa nu ii aiba, adica nu are repartitoare, deci sa se prezinte ca un apartament contorizat sau necontorizat, cum ati calcula "mixt" consumul acelui apartament.
Nu exista asa ceva. Ori, ori, ori e contorizat in intregime la toate caloriferele, cu repartitoarele in ordine, ori nu e contorizat, fie ca nu are repartitoare deloc, fie ca si macar un calorifer e in defect din punct de vedere al sigiliului, al SET-ului inventariat sau a lipsei repartitorului de pe el.

Calculul nu se face cu creionul. In programul respectiv trebuie sa introduci date in campuri fixe, or daca ai un calorifer necontorizat ce completezi acolo?

Si, ba da, mai cititi Ordinul 343 sa vedeti ca daca se gasesc repartitoare desigilate sau s-a inlocuit caloriferul al carui SET fusese inventariat cu altul cu alt SET necomunicat, acel apartament va fi considerat necontorizat si calculat in consecinta pana cand isi regleaza problema caloriferului gasit in defect.



@elga50

Comparatia intre situatia cu calorifere cu repartitoare partial (ca in situatia prezentata) si alimentarea cu apa prevazuta partial cu apometre nu este corecta.
Caloriferul consuma atat cat pompeaza furnizorul, nu poti transfera agentul termic care trece prin el altui calorifer.
Dimpotriva daca nu ai apometru la baie, sa spunem, poti lua de acolo toata apa de care ai nevoie in casa si apometrul de la bucatarie va inidca consum zero.
Deci in aceasta situatie este corect sa se considere apartamentul ca necontorizat.

Este vorba de un abuz, lucru dovedit si de povestile administratorului despre "pierderi".
In metodologia de calcul cu repartitoare nu exista pierderi.
Puteti verifica acest lucru dand o cautare dupa cuvantul pierderi in textele Ordinelor 233/2004 si 343/2010 ale ANRSC.

Problema e ca metodologia de calcul nu tine cont de faptul evident ca un calorifer are un consum maxim determinat de dimensiunea sa (SET) si de cantitatea de agent termic pompat de furnizor.
Rezulta ca un apartament necontorizat nu are cum consuma mai mult dupa montarea repartitoarelor in celelalte apartamente, indiferent ca propietarii inchid sau nu aceste calorifere.

Sigur, vor exista mici diferente pentru ca nu intotdeauna caloriferele sunt identice in apartamente identice ca suprafata si pozitie, dar aceste diferente nu au cum fi semnificative.

Alte discuții în legătură

Repartitoare caldura + sistem pausal flavius1990 flavius1990 Buna ziua, Stau impreuna cu mama intr-un apartament cu 3 camere intr-un bloc cu 2 scari. Problema mea este urmatoarea: In urma cu aproximativ 7 ani s-a ... (vezi toată discuția)
Ordinul 343.2010 anrsc Ionel Manolache Ionel Manolache 1. Sunt interesat sa cunosc daca exista o norma legala care sa reglementeze montarea repartitoarelor intr-un imobil cu mai multe apartamente. Am citit ca ... (vezi toată discuția)
Calcul caldura la pausal DragomirR DragomirR Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 5 scari, unde scarile A,B si C au un bransament de caldura si scarile C si D alt bransament. Sunt singurul apartament la ... (vezi toată discuția)