avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 256 soluții astăzi
Forum Activitate chevic

Activitate chevic

Revigorez un pic topicul, cand se face un nou contract, imediat a doua zi dupa incetarea celui cand faci varsta de pensionare sau dupa ce primesti decizia de pensionare?
Buna ziua,

Avand in vedere ca a intrat in vigoare noua lege a pensiilor :
- pentru un pensionar care are 2 locuri de munca, unul la care venitul este mai mare decat salariul minim brut pe tara cu 8 ore zilnic iar al doilea mai mic decat venitul brut pe tara cu 2 ore zilnic, se aplica Ordinul 1855/12.08.22 ?

Respectiv CAS si CASS pentru al doilea loc de munca cu salariu mai mic se vor calcula la valoarea reala si nu la salariul minim brut?

Multumesc, in functie de asta decid daca mai pastraz si locul de munca cu salariu mai mic, pentru ca altfel nu merita.
cei 8 ani inteleg ca sunt cei dintre 25 vechime si 37 contributivi. este posibil sa nu existe evidenta ca s-au platit contributile pentru diferenta dintre 37 ani si 42 de ani.

de acelasi lucru ma lovesc si eu, am inscris in carte de munca dar cred ca firma nu a platit contributile, firma nu mai exista, nu ai cum sa dovedesti
Normele publicate clarifica situatia. Spre deosebire de varianta care circula inainte de aplicare art 19 s-a schimbat si punctul d clarifica :

Art. 19
(1) Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condiţiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă, respectiv vârsta standard de pensionare şi stagiul minim de cotizare contributiv prevăzute în anexa nr. 5 la lege, începând cu data intrării în vigoare a legii, pot opta pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă sau continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă/raport de serviciu, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, în condiţiile prevăzute de art. 46 alin. (2) din lege.
(2) Prevederile art. 46 alin. (2) din lege nu se aplică în următoarele cazuri:
a) persoanelor care au îndeplinit condiţiile de vârstă standard de pensionare şi stagiu minim de cotizare/stagiu minim de cotizare contributiv anterior datei de 1 ianuarie 2024;
b) persoanelor care s-au pensionat anterior datei de 1 ianuarie 2024;
c) persoanelor care se vor pensiona ulterior datei de 1 ianuarie 2024, cu reducerea vârstei standard de pensionare, conform legii;
d) persoanelor care ulterior înscrierii la pensie pentru limită de vârstă, la vârsta standard de pensionare, continuă activitatea în baza unui alt contract individual de muncă/raport de serviciu.
Pai atunci este clar, inchid contractul mai stau o luna si pe acasa sa imi pun lucrurile la punct apoi ma duc la acelasi angajator si imi face alt contract de munca.
O alta persona avocat imi spunea sa refuz la casa de pensii sa dau declaratia pe propria raspundere, sa solicit in mod expres unde in lege spune ca trebuie sa o dau. Pentru ca daca aduc foaia de lichidare este evident ca nu contiuni activitatea.
O alta opinie, ca a D-lui Cornel Vasile, respectiv te pensionezi si faci apoi alt contract si cumulezi. Insa nu spune ce facem cu Declaratia pe propria raspundere ca nu muncesti pana la 70 ani, declaratie care are consecinte penale. Sper ca in viitorul apropiat sa se lamureasca lucrurile.
[ link extern ] /

Si in declaratie insa este un lucru interpretabil :"nu continua activitatea pana la 70 ani" Ori tu inchizi contractul de munca deci nu continui activitatea. Apoi faci altul....... Asta inseamna ca nu ai continuat?
Cred ca am fost inteles gresit, nu aici astept raspuns clar, este un forum unde se exprima opinii, chiar si Dvs in calitate de consilier juridic exprimati o opinie care nu are calitate de decizie. Ma refeream la Casa de Pensii, in momentul in care un barbat intreaba nu inteleg ce sens are sa citeze si Decizia Curtii care evident se refera la femei. Consider ca este lipsa de profesionalism din partea Casei de Pensii sa nu dea un raspuns clar.

Soparla in acest caz pare sa fie sintagma conditia de varsta, in fraza pe care am ingrosat-o. In art 46 vorbeste despre limita de varsta, Nu inteleg diferenta.

Sunt curios insa daca pentru Dvs raspunsul de mai sus al Casei de Pensii este edificator in sensul discutiei pe care o purtam.

Cat despre Norme, nu stiam daca au fost publicate, insa in forma actuala......
Am vazut hotariri ale Curtilor judecatoresti, bla, bla bla pe 10 pagini apoi in mod clar, scrie Decide: bla bla bla. Asa ar trebui sa fie si aici, pui o intrebare simpla, pot sa te abureasca pe mai multe pagini dar la sfarsit sa scrie clar. Intrebarea e clara pot sau nu ? Ar trebui sa spuna da sau nu. La ce au scris sunt convins, nu noi, persoane avizate in materie pot interpreta diferit.

Sa vedem daca vor da copy paste dupa raspunsul de mai sus. Sau daca intre timp se mai lamuresc si ei.
Am citit normele, in privinta asta nu aduce nicio lamurire. La art 19 copiaza art 46 iar la art 65 copiaza art 105. Poc, poc.....
[ link extern ]
Abureala maxima.
Citez :
“Având în vedere cele de mai sus, considerăm că prevederile art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 nu sunt aplicabile în cazul persoanelor care au îndeplinit condițiile de vârstă”
Mai jos citez :
“Menţionăm totodată că la depunerea cererii pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă persoanelor care ar putea intra sub incidența art. 46 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 li se solicită o adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că nu fac obiectul articolului menţionat precum și o declarație pe propria răspundere că nu continuă activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani, acte care nu se mai cer după împlinirea vârstei de 70 de ani.”
Sunt sau nu aplicabile ?
In normele publicate la legea 360 art 65 scrie clar :
ART. 65 Pensionarii sistemului public de pensii pot cumula pensia cu orice tip de venit, cu excepția persoanelor prevăzute la art. 105 lit. a) sau b) din lege.

Nici in norme nu scrie undeva ca trebuie solicitata declaratie pe proprie raspundere si hartie de la angajator.

Mie inca nu mi-a venit raspunsul........