avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Activitate alinacarmici

Activitate alinacarmici

da, cred ca aveti dreptate. rog userul sa nu ia in considerare raspunsurile mele.
multumesc frumos! si o ultima intrebare: pot fi considerate cele 12 luni anterioare nasterii copilului, strict 12 luni? daca copilul s-a nascut pe 14 octombrie, pot fi socotite cele 12 luni incepand de pe 14 octombrie 2010? de fapt asta a fost si recomandarea ministerului muncii fata de situatia de fata, recomandare de care nu se tine cont... credti ca ajuta cu ceva faptul ca , independent de vointa mea, am intarziat la plata ajutorului de somaj pana pe 9 februarie? m-am prezentat la ofm pe 26 ianuarie, imediat ce mi-a fost eliberat carnetul de munca, dar in cartea de identitate era trecut domiciliul incomplet, respectiv numele strazii, fapt ce a necesitat preschimbarea respectivei carti de identitate. pot face dovada ca m-am prezentat la timp la ofm. multumesc inca o data!
multumesc pentru lamuriri si mai am o intrebare: salariile compensatorii, pentru care s-au retinut si virat impozit pe venit, cas si cass unde se pot incadra? ( ele au fost obtinute in baza contractului colectiv de munca)
SILVIA HORVATH a scris:

in conformitate cu prevederile OUG111/2010, pentru a beneficia de Indemnizatia pentru cresterea copilui pina la 2 ani, sau 3 ani in cazul copilului cu handicap, trebuie sa aveţi un stagiu de minimum 12 luni lucrate, anterior datei nasterii copilului, sau un stagiu asimilat ( somer, activitati profesionale independente) .Elevele, studentele, masteranzii,doctoranzii, pot beneficia de Indemnizatie, daca fac dovada urmarii fara intrerupere a studiilor,( tot pentru 12 luni anterioare nasterii copilului).
Pentru cazul particular al dumneavoastra, precizati data exacta a nasterii copilului, si data cind au incetat raporturile de muncă, platile compensatorii nu contribuie la perioada stagiului de cotizare, ele contribuie doar la cuantumul sumei cuvenite ca indemnizatie pentru cresterea copilului.Data de când beneficiaţi de somaj ?

oug 111/2010 spune ca trebuie sa obtii venituri impozabile timp de 12 luni inainte de data nasterii copilului, nu sa ai 12 luni lucrate....
scrie in topicul initial, raporturile de munca au incetat la data de 01 ianurie, iar in somaj figurez de la data de 09 februarie 2011. m-am prezentat la oficiul fortelor de munca in luna ianuarie, dupa eliberarea carnetului demunca, dar mi-a fost refuzat dosarul pentru o greseala de adresa din cartea de identitate. am fost nevoita sa procedez la schimbarea cartii de identitate, ceea ce a condus la amanarea acordarii indemnizatiei de somaj. copilul s-a nascut pe data de 14 octombrie
multumesc pentru raspuns!
tudorvaleriu a scris:

alinacarmici a scris:

pana pe 29 februarie trebuie sa intri in plata ajutorului de somaj.

Nu sunteti la zi cu modificarea Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 38.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã persoanelor prevãzute la art. 17, la cerere, dupã caz, de la data:
a) încetãrii raporturilor de muncã;
...
(2) Indemnizatia de somaj se acorda de la data prevazuta la alin. (1), daca cererea este inregistrata la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 10 de zile de la aceasta data.

(3) Daca cererea este inregistrata dupa expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai tarziu de 12 luni de la data prevazuta la alin. (1), indemnizatia de somaj se acorda incepand cu data inregistrarii cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevãzut la alin. (3) este termen de decãdere din drepturi.

lianaloredana:

1. Termenul de inregistrare la Agentia de Somaj este de 10 zile calendaristice de la data concedierii.
2. Chiar daca mai intarziati faceti in asa fel inca sa va inregistrati in cursul lunii februarie, altfel nu veti mai putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

dvs vorbiti de teorie, eu vorbesc de realitate. pentru a depune cererea de acordare a indemnizatiei de somaj, eu am fost obligata la prezentarea carnetului de munca (vorbim de luna ianuarie 2011 ), ori eu am intrat in posesia respectivului carnet pe data de 26 ianuarie, dupa plata de catre angajator a asigurarilor sociale. drept pentru care intampin problemele enuntate in topicul meu...
pana pe 29 februarie trebuie sa intri in plata ajutorului de somaj.
concret: contractul de munca a fost desfacut conf art 65, alin 1 din codul muncii (relocarea sediului angajatorului la peste 60 de km de localiatatea de domiciliu a angajatului) la data de 01 ianuarie 2011. pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie angajatorul a acordat, conform contractului colectiv de munca, salarii compensatorii (platile s-au efectuat in zilele de 12.01 pentru luna decembrie, 12.02 pentru luna ianuarie, 12.03 pentru luna februarie) pentru care s-au retinut si au fost virate statului contributiile sociale si impozitul pe venit. incepand cu data de 09.02.2011 beneficiez de ajutor de somaj. dosarul de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului mi-a fost refuzat pe motiv ca in luna ianuarie nu am fost nici salariat, nici somer, (,,nu indepliniti stagiul de eligibilitate") chiar daca am obtinut venit impozabil.
in alta ordine de idei, chiar si asa, copilul s-a nascut pe data de 14 octombrie, cele 12 luni anterioare nasterii nu pot fi considerate de la 14 oct 2010, pana pe 13 oct 2011? ce pot face in continuare?
cu multumiri, alina carmici
cred ca trebuie sa te interesezi de perioada de acordare a ajutorului de somaj. daca acesta este de 6 luni, la sfarsitul perioadei poti intra in concediu prenatal pana la nasterea copilului (ai dreptul la maxim 124 de zile, dintre care obligatorii dupa nastere 42), astfel completezi stagiul de cotizare de 12 luni. daca perioada de acordare a ajutorului de somaj este de 9 luni, nu e nicio problema. urmareste sa nu ai in aceasta perioada nicio luna neacoperita, macar o zi lucrata sau de somaj in fiecare luna calendaristica.