avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1055 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Conditii acordare indemnizatie pentru CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Conditii acordare indemnizatie pentru CCC

concret: contractul de munca a fost desfacut conf art 65, alin 1 din codul muncii (relocarea sediului angajatorului la peste 60 de km de localiatatea de domiciliu a angajatului) la data de 01 ianuarie 2011. pentru lunile decembrie, ianuarie si februarie angajatorul a acordat, conform contractului colectiv de munca, salarii compensatorii (platile s-au efectuat in zilele de 12.01 pentru luna decembrie, 12.02 pentru luna ianuarie, 12.03 pentru luna februarie) pentru care s-au retinut si au fost virate statului contributiile sociale si impozitul pe venit. incepand cu data de 09.02.2011 beneficiez de ajutor de somaj. dosarul de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului mi-a fost refuzat pe motiv ca in luna ianuarie nu am fost nici salariat, nici somer, (,,nu indepliniti stagiul de eligibilitate") chiar daca am obtinut venit impozabil.
in alta ordine de idei, chiar si asa, copilul s-a nascut pe data de 14 octombrie, cele 12 luni anterioare nasterii nu pot fi considerate de la 14 oct 2010, pana pe 13 oct 2011? ce pot face in continuare?
cu multumiri, alina carmici
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:03, 27 Ianuarie 2012
in conformitate cu prevederile OUG111/2010, pentru a beneficia de Indemnizatia pentru cresterea copilui pina la 2 ani, sau 3 ani in cazul copilului cu handicap, trebuie sa aveţi un stagiu de minimum 12 luni lucrate, anterior datei nasterii copilului, sau un stagiu asimilat ( somer, activitati profesionale independente) .Elevele, studentele, masteranzii,doctoranzii, pot beneficia de Indemnizatie, daca fac dovada urmarii fara intrerupere a studiilor,( tot pentru 12 luni anterioare nasterii copilului).
Pentru cazul particular al dumneavoastra, precizati data exacta a nasterii copilului, si data cind au incetat raporturile de muncă, platile compensatorii nu contribuie la perioada stagiului de cotizare, ele contribuie doar la cuantumul sumei cuvenite ca indemnizatie pentru cresterea copilului.Data de când beneficiaţi de somaj ?
scrie in topicul initial, raporturile de munca au incetat la data de 01 ianurie, iar in somaj figurez de la data de 09 februarie 2011. m-am prezentat la oficiul fortelor de munca in luna ianuarie, dupa eliberarea carnetului demunca, dar mi-a fost refuzat dosarul pentru o greseala de adresa din cartea de identitate. am fost nevoita sa procedez la schimbarea cartii de identitate, ceea ce a condus la amanarea acordarii indemnizatiei de somaj. copilul s-a nascut pe data de 14 octombrie
multumesc pentru raspuns!
SILVIA HORVATH a scris:

in conformitate cu prevederile OUG111/2010, pentru a beneficia de Indemnizatia pentru cresterea copilui pina la 2 ani, sau 3 ani in cazul copilului cu handicap, trebuie sa aveţi un stagiu de minimum 12 luni lucrate, anterior datei nasterii copilului, sau un stagiu asimilat ( somer, activitati profesionale independente) .Elevele, studentele, masteranzii,doctoranzii, pot beneficia de Indemnizatie, daca fac dovada urmarii fara intrerupere a studiilor,( tot pentru 12 luni anterioare nasterii copilului).
Pentru cazul particular al dumneavoastra, precizati data exacta a nasterii copilului, si data cind au incetat raporturile de muncă, platile compensatorii nu contribuie la perioada stagiului de cotizare, ele contribuie doar la cuantumul sumei cuvenite ca indemnizatie pentru cresterea copilului.Data de când beneficiaţi de somaj ?

oug 111/2010 spune ca trebuie sa obtii venituri impozabile timp de 12 luni inainte de data nasterii copilului, nu sa ai 12 luni lucrate....
alinacarmici a scris:
oug 111/2010 spune ca trebuie sa obtii venituri impozabile timp de 12 luni inainte de data nasterii copilului, nu sa ai 12 luni lucrate....

1. Nu e chiar asa cum spuneti dvs., OUG nu spune sa ai venituri impozabile, adica orice venituri impozabile.

2. Iata ce spune OUG 111/2010:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

3. - Asadar este vorba numai de venituri din salarii, din activitati independente si din activitati agricole, adica venituri profesionale.
- Aceste venituri profesionale se obtin numai prin munca daca lucrezi, daca prestezi o munca.

4. Venituri impozabile (supuse impozituluipe venit) pot fi si veniturile din chirii, din dobanzi, din dividende etc. dar ele nu sunt venituri profesionale.

5. Daca in ianuarie aveati macar o zi de munca, in sensul celor de mai sus, ati fi putut beneficia de indemnizatie pentru CCC deoarece in cele 12 luni sunt permise si fractiunile de luna, in conditiile art.4 din OUG 111/2010.

multumesc pentru lamuriri si mai am o intrebare: salariile compensatorii, pentru care s-au retinut si virat impozit pe venit, cas si cass unde se pot incadra? ( ele au fost obtinute in baza contractului colectiv de munca)

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de crestere a copilului Elena0512 Elena0512 Buna ziua! As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului daca in ultimul an am lucrat doar cateva luni? Se mai acorda sau conditia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului - stagiu de cotizare incomplet, firma desfiintata roxa_32 roxa_32 buna ziua, Va rog mult sa ma ajutati cu cateva info referitoare la indemnizatia de crestere a copilului. Stiu ca, legal, pentru a putea beneficia de ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare concediu crestere copil 2 ani picutex picutex Asociat unic al unui SRL suspenda activitatea acesteia in toamna anului 2012 si se angajeaza. In aceeasi perioada sotia ramane insarcinata. Pentru a beneficia ... (vezi toată discuția)