avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului - stagiu de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului - stagiu de cotizare incomplet, firma desfiintata

buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati cu cateva info referitoare la indemnizatia de crestere a copilului. Stiu ca, legal, pentru a putea beneficia de indemnizatia de crestere a copilului, trebuie sa fi cotizat anterior naterii copilului 12 luni consecutiv.
Problema este ca la sfarsitul lunii decembrie 2011, firma la care am lucrat (8 luni pana in acel moment) s-a desfiintat, astfel ca din ianuarie 2012 si pana cand voi naste (15.apr.2012) sunt descoperita. M-au dat in somaj, insa nu am putut beneficia de ajutor de somaj intrucat anterior acestui loc de munca am fost in somaj. Am fost la Casa de Pensii de unde am inteles ca nu se poate plati retroactiv (ianuarie - februarie). Intrebarea mea este chiar nu se mai poate face nimic, avand in vedere ca anterior am stagii de cotizare fara intrerupere? Nu exista un temei legal care sa protejeze mamele care au lucrat in firme desfiintate/radiate?

va multumesc,
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:58, 26 Martie 2012
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

In calculul celor 12 luni intra si perioada in care v-ati aflat în evidenţa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, respectiv a municipiului Bucureşti, în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj.
1. - Plata indemnizatia pentru CCC nu este conditionata de plata contributiilor ci numai de obtinerea de salarii, venituri din activitati independente sau agricole sau perioade aimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
- Asa ca degeaba ati fi platit si la pensii si in alta parte ca nu va ajuta la nimic.

2. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului sa aveti venituri profesionale impozabile, asa cum am spus mai sus.
- Legea nu prevede ceva special pentru cazul dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil? cez177 cez177 Buna ziua! Am si eu o intrebare la calcularea indemnizatie de crestere de copil se iau in calcul veniturile pe ultimele 12 luni lucrate. Problema mea este ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare concediu crestere copil 2 ani picutex picutex Asociat unic al unui SRL suspenda activitatea acesteia in toamna anului 2012 si se angajeaza. In aceeasi perioada sotia ramane insarcinata. Pentru a beneficia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea copilului - stagiu de cotizare pensii gabriela_ionitza gabriela_ionitza Buna ziua, Situatia mea este urmatoarea: In luna martie 2013 am nascut, am depus toate actele necesare obtinerii indemnizatiei pentru cresterea copilului ... (vezi toată discuția)