avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil?

Buna ziua! Am si eu o intrebare la calcularea indemnizatie de crestere de copil se iau in calcul veniturile pe ultimele 12 luni lucrate. Problema mea este urmatoarea eu nu am cotizatiile acelea platite pentru ca nu am un loc de munca, dar am oarece venituri din meditatii pentru care desigur nu am platit impozitul pe venit. In aceasta situatie presupun ca nu pot beneficia de aceasta indemnizatie, nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:23, 26 Octombrie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii emdicale, concediu de maternitate etc.).

2. Veniturile din meditatii ar putea fi venituri din activitati independente daca sunteti PFA sau inregistrata la Fisc pentru a plati impozit pe venit.

3. Plata impozitului pe venit si a contributiilor la pensie, sanatate si somaj nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

Daca ati fi declarat la Adm.Finan. veniturile din meditatii , atunci se putea pune problema daca beneficiati de indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Voi beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului, daca voi efectua plata vechimii din urma? livemaster livemaster Ma numesc Georgiana, sunt insarcinata in 15 saptamani. As vrea sa stiu daca pot plati vechimea la casa de pensii pentru a avea continuitate, astfel incat as ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie calin1992 calin1992 Buna seara! Daca nu ai loc de munca poti plati undeva taxele catre stat ptr a beneficia de indemnizatie crestere copil de doi ani? Va multumesc! (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil natalia20 natalia20 Buna seara In curand imi voi da demisia de la locul actual de munca. Cum pot sa procedez sa beneficiez de indemnizatia de crestere copil ( avem in plan un ... (vezi toată discuția)