1. Acordarea indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC) nu este conditionata de plata contributiilor la pensie, sanatate si somaj ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile, asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
2. Nicaieri in legislatie nu se spune ca trebuie sa fie platite contributiile, nici macar pentru cele 12 luni premergatoare nasterii copilului.
3. Din Ordinul MMFPS 1474/2011 (Publicat in M.O. 360/2011):
Situatie:
Este posibilă acoperirea unor perioade lipsă din perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului prin plata retroactivă a unor contracte de asigurare socială cu Casa Naţională de Pensii Publice sau a unor contracte de asigurare de sănătate cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate?
Solutie:
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
4. - Mergeti inapoi la cine v-a spus asa ceva (banuiesc ca de la Primarie) si spuneti-le ca nu au dreptate si sa va arate textul de lege unde scrie ce spun ei.
- Daca nu se rezolva faceti urgent o sesizare la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) unde va fi trimis spre aprobare dosarul dvs. pentru indemnizatia pentru CCC si de unde veti primi banii de indemnizatie.
Buna, ziua,
Am fost zilele astea, si la casa de pensii, si la primarie, si la departamentul juridic al dansilor, si nu am reusit sa rezolv nimic. Au spus ca trebuie neaparat sa rezolv cu luna dec. 2010 , altfel nu imi pot aproba dosarul deoarece in cazul meu cele 12 luni antrioare nasterii sunt formate din :
- indemnizatie crestere primul copil - aprilie 2012-dec 2012
- somaj - ian 2013
- medical prenatal (din somaj) - feb 2013-marie 2013
In marie am nascut al doile copil.
Dansii spun ca luna dec 2010 a fost luata in calcul la cele 12 luni anterioare nasterii primului copil, si pe baza carora am beneficiat de indemnizatie desi nu trebuia. - nefiind platita luna dec 2010 la casa de pensii, si ca risc sa imi ceara inapoi banii si pe prima indemnizatie crestere copil, ca dansii iau toate dosarele la verificat cine a avut neachitat ceva, le face dosar de restituire bani.
Eu cand am depus dosarul in 2010, nu se cerea stagiu de cotizare casa de pensii si consider ca am intrunit conditiile necesare la momentul respectiv din moment ce mi s-a aprobat dosarul la acea data.
Daca acum in 2013 s-a dat legea noua in care trebuie si stragiu de cotizare casa de pensii, aceasta se aplica retroactiv?!
Va rog daca puteti sa imi explicati, ca eu nu mai inteleg nimic.
Reclamatia pe care mi-ati spus ca ar trebui sa o fac, este tot acolo unde este si dosarul (in Ion Campineanu) iar dansii mi-au spus ca voi primi acelasi raspuns.
Deoarece firma nu mai exista, imi este foarte greu sa rezolv aceasta situatie, deoarece nu este o datorie a mea fata de stat(gen amenda), ci a firmei care trebuia sa faca declaratia CAS anexa a11 si a12, si pe care nu le pot face eu in numele firmei. :(
Va multumesc inca o data pentru ajutor!