avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de crestere a copilului

Buna ziua!
As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului daca in ultimul an am lucrat doar cateva luni? Se mai acorda sau conditia este sa am o vechime de 12 luni in campul muncii? Si mai am o intrebare: eu am contract pe perioada determinata (6 luni) , iar daca angajatorul decide sa nu mai semneze un nou contract in ce conditii pot intra in somaj (e valabila conditia ca in ultimele 24 de luni sa fi lucrat minim 12 luni?) ?
Multumesc frumos! Astept raspunsul dvs

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:27, 8 Ianuarie 2014
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri di salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.
- In aceasta situatie puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.
Elena0512 a scris:

Buna ziua!
As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului daca in ultimul an am lucrat doar cateva luni? Se mai acorda sau conditia este sa am o vechime de 12 luni in campul muncii? .
....



1. Indemnizaţia lunară pentru CCC se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni .

2. Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.

3. OUG nr.111/2010 prevede :
art.2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.
...

art.3
(1) Veniturile din salarii, din activităţi independente şi din activităţi agricole prevăzute la art. 2 alin. (1) sunt cele definite la art. 46,art. 55 alin. (1) şi (2) şi art. 71 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, şi reprezintă valoarea obţinută după aplicarea cotei de impozitare asupra venitului impozabil stabilit conform legii, corespunzător fiecărei categorii de venit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot primi indemnizatie de crestere a copilului? ADRIANAnutu ADRIANAnutu O PERSOANA CARE NU A COTIZAT 12 LUNI DAR E INCADRATA INTR UN GRAD DE HANDICAP SI PRIMESTE SI INDEMNIZATIE SOCIALA PT INCAPACITATE DE MUNCA POATE PRIMII ... (vezi toată discuția)
Icc pentru administrator unic microintreprindere IrinaLeonte09 IrinaLeonte09 Buna ziua. As avea nevoie de un raspuns in urmatoarea situatie: mama este administrator unic al unui SRL microintreprindere platitoare de impozit pe venit. Nu ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pentru cresterea copilului - cuantum, acte Mb2122 Mb2122 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu o informatie si cu indrumarii punctuale in ceea ce priveste pasii care trebuiesc urmati. Am un unchi la tara care vrea ... (vezi toată discuția)