avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... POT PRIMI INDEMNIZATIE DE CRESTERE A COPILULUI?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

POT PRIMI INDEMNIZATIE DE CRESTERE A COPILULUI?

O PERSOANA CARE NU A COTIZAT 12 LUNI DAR E INCADRATA INTR UN GRAD DE HANDICAP SI PRIMESTE SI INDEMNIZATIE SOCIALA PT INCAPACITATE DE MUNCA POATE PRIMII INDEMNIZATIE DE CRESTERE A COPILULUI . VA MULTUMESC !
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:06, 24 Ianuarie 2013
1. Plata contributiilor nu este o conditie pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

3. Indemnizatia de handicap nu este un venit profesional impozabil asa cum spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Am inteles ca daca iau pensie de boala pot primi indemnizatie e adevarat?
1. Daca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului ati beneficiat de pensie de invaliditate, atunci aceasta perioada este eligibila pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

2. Indemnizatia pentru handicap se poate cumula cu pensia de invaliditate sau cu indemnizatia pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil, mama pensionata cu handicap ionela_paval ionela_paval Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspun la urmatoarea intrebare: Daca mama i-a pensie de handicap atunci ea ar putea beneficia de indemnizatie crestere ... (vezi toată discuția)
Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? monica_14 monica_14 Cate luni trebuie sa am lucrate minim astfel incat sa pot ramane insarcinata si sa beneficiez de concediu de doi ani pentru bebe? Lucrez cu carte de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copiluiui ninapopovici ninapopovici buna ziua! ce pot face sa intru in concediu de crestere a copilului daca nu lucrez? imi pot plati singura darile catre stat timp de 12 luni?... va multumesc (vezi toată discuția)