avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 618 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia pentru cresterea copilului - cuantum, acte
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia pentru cresterea copilului - cuantum, acte

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu o informatie si cu indrumarii punctuale in ceea ce priveste pasii care trebuiesc urmati.

Am un unchi la tara care vrea sa stie daca are dreptul sa primeasca indemnizatia pentru crestere copil. In prezent este somer de aproximativ 2 ani, dar are peste 10 ani vechime pe cartea de munca...a lucrat anterior.
Sotia este casnica si nu poate beneficia....neavand vechime.
Daca are dreptul sa primesca aceasta indemnizatie pentru un an sau doi, va rog sa imi spuneti ce cuantum are indemnizatia (pentru un an, respectiv doi) si ce pasi si acte trebuie sa faca.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Tarzan2012 , utilizator 20:21, 11 Mai 2012
1. Art. 2. alin. 1 litera a) din O.U.G.nr.111/2010 prevede că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară.

2. Asadar, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010,sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010
1) Nu va putea beneficia daca in ultimele 12 luni nu a avut realizari din munca,somaj,etc.
Iata ce spune legea:
Potrivit art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010, începand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

2) Dvs spuneti ca unchiul locuieste la tara,daca realizeaza venituri din activitati agricole supuse impozitului pe ultimele 12 luni,poate beneficia de CCC.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie de crestere copil pana la 2 ani maria v maria v Buna ziua Cat trebuie sa cotizez pentru a primi indemnizatia de crestere copil pana la 2 ani? Ma refer la perioada de cotizare anterioara nasterii ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare in alta tara. se acorda concediu de crestere a copilului la intoarcerea in romania? ursuletemail ursuletemail Buna ziua, Sunt curioasa daca se acorda concediu de crestere a copilului in cazul unei cetatene romance care a muncit legal in SUA la intoarcerea in Romania ... (vezi toată discuția)
Contract de munca par-time TINA2005 TINA2005 Buna ziua!Daca am contract de munca cu 4 ore pot beneficia de imdemnizatia de crestere copil? Multumesc frumos! (vezi toată discuția)