avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Activitate ContSters240676

Activitate ContSters240676

Multumesc pentru informatii! Sper sa se rezolve.
Multumesc mult pentru raspuns! Aceasta este situatia exacta: M-am casatorit in 1999 cu primul sot, apoi am divortat in 2001. In urma divortului nu am revenit la numele meu de nastere asa cum ar fi trebuit, deoarece eram deja plecata din tara si mi-a fost teama ca schimbandu-mi actele pe numele vechi sa pierd si dreptul la viza americana care e pusa pe pasaport in perioada cat am fost casatorita. Asadar am hotarat sa raman cu numele fostului sot. La intoarcerea in Romania dupa cativa ani, a trebuit sa imi reinoiesc pasaportul, ceea ce am si facut, l-am reinoit tot pe numele fostului sot, deoarece nu stiam ca sint obligata sa revin la numele de nastere( abea am aflat de la consulat...). In 2006 am venit in SUA cu viza de turist( cea pe care am obtinut-o in timpul casatoriei cu primul sot) si cu toate actele pe numele fostului sot. Aici m-am casatorit cu cetatean american si in urma casatoriei am preluat numele lui. Deci toate documentele au fost transcrise de pe ultimul nume, cel al fostului sot. In momentul de fata, sunt posesor al Green Card permanent si doresc sa calatoresc in Romania. Nu mai am nici o resedinta acolo, de aceea am specificat ca sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Aasadar, am fost la consulat si am cerut schimbare de pasaport( deoarece de anul trecut nu se mai fac prelungiri) si mi s-a spus ca mai inatai trebuie sa aplic pt. schimbarea numelui din cel purtat de fostul sot( pt. ca asa apare pe pasaportul expirat si BI) si apoi sa inregistrez din nou casatoria cu cetateanul american in care sa figureze numele meu de nastere si nu numele fostului sot si abe apoi sa fac restul demersurilor. Mie mi se pare asa o tevatura si o miscare inutila, sa revin la un nume pe care nu-l mai port de ani de zile, doar ca sa pot sa imi reinoiesc pasaportul pe numele actual. As dori sa stiu daca pot sa calatoresc in Romania cu titlu de calatorie si sa rezolv problema aceasta acolo deasemenea de ce acte am nevoie si cam cat dureaza.

Am divortat in Romania. A doua casatorie cu cetateanul american a fost facuta aici in SUA.
Nu am inregistrat casatoria din SUA la consulatul roman in termen de 6 luni pt. ca nu am stiut ca trebuie sa fac pasul asta. Acum va trebui sa platesc o amenda de 200 si ceva de $ pt. inregistrarea documentului dupa 6 luni de la casatorie.

Va multumesc anticipat!
Buna ziua,
doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de divort scrie ca
" subsemnata va reveni la numele....( numele meu de nastere). Datorita faptului ca nu ma aflam in Romania la data respectiva, am tot amanat schimbarea numelui pe documentele de identitate( Buletin, pasaport si carnet de sofer) si acum dupa mai bine de 10 ani, ma aflu in situatia de a fi nevoita sa schimb toate documentele deoarece sunt expirate si am nevoie de un pasaport nou pt. a ma deplasa in Romania. Autoritatile mi-au spus ca trebuie sa reinoiesc documentele cu numele purtat anterior casatoriei si ca nu pot reinoi documentele cu acelasi nume care apare pe documente( acela din timpul casatoriei).
Intrebarea mea este: pot sa fac o cerere si sa las numele dobandit in urma casatoriei sau trebuie sa schimb numele. Daca trebuie sa schimb numele, care sunt pasii de urmat, avand in vedere ca eu sunt cetatean roman cu domiciliu in strainatate si casatorita cu cetatean strain.
Multumesc!