avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Revenirea la numele purtat anterior casatoriei
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Revenirea la numele purtat anterior casatoriei

Buna ziua,
doresc sa stiu care sunt pasii de urmat pentru a putea reveni la numele purtat inaintea casatoriei. Am divortat in Septembrie 2001, in sentinta de divort scrie ca
" subsemnata va reveni la numele....( numele meu de nastere). Datorita faptului ca nu ma aflam in Romania la data respectiva, am tot amanat schimbarea numelui pe documentele de identitate( Buletin, pasaport si carnet de sofer) si acum dupa mai bine de 10 ani, ma aflu in situatia de a fi nevoita sa schimb toate documentele deoarece sunt expirate si am nevoie de un pasaport nou pt. a ma deplasa in Romania. Autoritatile mi-au spus ca trebuie sa reinoiesc documentele cu numele purtat anterior casatoriei si ca nu pot reinoi documentele cu acelasi nume care apare pe documente( acela din timpul casatoriei).
Intrebarea mea este: pot sa fac o cerere si sa las numele dobandit in urma casatoriei sau trebuie sa schimb numele. Daca trebuie sa schimb numele, care sunt pasii de urmat, avand in vedere ca eu sunt cetatean roman cu domiciliu in strainatate si casatorita cu cetatean strain.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Februarie 2012
ContSters240676, utilizator
Nu puteti pasatra numele din casatorie, exista o hotarare judecatoreasca care spune ca trebuie sa reveniti la vechiul nume.

Depuneti o cerere de preschimbare a pasaportului cu CRDS la care atasati copie dupa sentinta.
Asa cum a stabilit instanta judecatoreasca va reluati numele avut anterior casatoriei. La autoritatile unde va preschimbati documentele veti atasa pe langa alte documente cerute si hotararea de divort.
Inteleg ca sunteti casatorita cu un cetatean strain, ii purtati numele? Daca da, atunci va intocmiti documentele cu numele sotului, iar la autoritati veti depune atat hotararea de divort cat si actul de casatorie cu sotul actual.
Aveti o situatie foarte complicata. Va sugerez sa va adresati Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date: [ link extern ]

Alex_Munteanu a scris:
Depuneti o cerere de preschimbare a pasaportului cu CRDS la care atasati copie dupa sentinta.

Acest lucru este posibil doar daca detine si un permis de sedere emis de autoritatile din statul de rezidenta in care este mentionat numele din sentinta de divort.

Inteleg ca sunteti casatorita cu un cetatean strain, ii purtati numele? Daca da, atunci va intocmiti documentele cu numele sotului, iar la autoritati veti depune atat hotararea de divort cat si actul de casatorie cu sotul actual.

Cum credeti ca ar putea obtine transcrierea certificatului de casatorie strain, daca a intrat in casatoria actuala cu numele din timpul casatoriei anterioare (pe care nu mai avea dreptul sa il poarte, conform sentintei de divort)?

In urma divortului d.na trebuia sa-si schimbe actele romanesti. E posibil ca in strainatate sa se fi legitimat cu acte de identitate provizorii eliberate de statul in care se afla, fiind cetatean roman cu domiciliul in strainatate. E limpede ca d.na nu poate primi o carte de identitate ci eventual doar o carte de identitate provizorie.
Pentru obtinerea CIP aveti nevoie de urmatoarele acte:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate cetatenilor români cu domiciliul în strainatate si resedinta în România;
- pasaportul, aflat în termen de valabilitate, care atesta statutul de cetatean român domiciliat în strainatate, original si copii ale filei informatizate si ale filelor destinate aplicarii vizelor si stampilelor autoritatilor de frontiera, precum si copii ale acelorasi file ale pasaportului strain, pentru situatia în care solicitantul a intrat în tara cu un document de calatorie emis de o autoritate straina;
- certificatul de nastere si/sau de casatorie, eliberate de oficiile de stare civila române;
- hotarârea de divort definitiva si irevocabila, dupa caz;
- dovada adresei de resedinta din România;
- doua fotografii marimea ¾ cm, având la baza o banda alba de 7 mm;
- chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate provizorii - 1 leu;
- timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru - 4 lei.
Sa intelegem ca in prezent sunteti casatorita si in cea de a doua casatorie ati intrat cu numele primului sot? De ce faceti remarca cum ca sunteti CRDS casatorita cu cetatean strain?
Casatoria ati incheiat-o in Romania sau in strainatate? Daca ati incheiat-o in strainatate aveati obligatia ca in termen de 6 luni sa solicitati transcrierea. O puteti solicita si la ambasada sau consulat. Daca v-ati casatorit si ati si divortat in strainatate pe baza unei cereri insotita de certificatul de casatorie din strainatate (dupa caz apostilat sau supralegalizat-depinde de stat)in original, traducerea legalizata a certificatului si sentinta de divort la fel tradusa va adresati la primaria unde a fost inregistrata nasterea dvs, pentru a se face cuvenitele mentiuni pe marginea actului dvs. de nastere dupa primirea aprobarii de la DEPABD Bucuresti. Va rog reveniti cu detalii.
Multumesc mult pentru raspuns! Aceasta este situatia exacta: M-am casatorit in 1999 cu primul sot, apoi am divortat in 2001. In urma divortului nu am revenit la numele meu de nastere asa cum ar fi trebuit, deoarece eram deja plecata din tara si mi-a fost teama ca schimbandu-mi actele pe numele vechi sa pierd si dreptul la viza americana care e pusa pe pasaport in perioada cat am fost casatorita. Asadar am hotarat sa raman cu numele fostului sot. La intoarcerea in Romania dupa cativa ani, a trebuit sa imi reinoiesc pasaportul, ceea ce am si facut, l-am reinoit tot pe numele fostului sot, deoarece nu stiam ca sint obligata sa revin la numele de nastere( abea am aflat de la consulat...). In 2006 am venit in SUA cu viza de turist( cea pe care am obtinut-o in timpul casatoriei cu primul sot) si cu toate actele pe numele fostului sot. Aici m-am casatorit cu cetatean american si in urma casatoriei am preluat numele lui. Deci toate documentele au fost transcrise de pe ultimul nume, cel al fostului sot. In momentul de fata, sunt posesor al Green Card permanent si doresc sa calatoresc in Romania. Nu mai am nici o resedinta acolo, de aceea am specificat ca sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate. Aasadar, am fost la consulat si am cerut schimbare de pasaport( deoarece de anul trecut nu se mai fac prelungiri) si mi s-a spus ca mai inatai trebuie sa aplic pt. schimbarea numelui din cel purtat de fostul sot( pt. ca asa apare pe pasaportul expirat si BI) si apoi sa inregistrez din nou casatoria cu cetateanul american in care sa figureze numele meu de nastere si nu numele fostului sot si abe apoi sa fac restul demersurilor. Mie mi se pare asa o tevatura si o miscare inutila, sa revin la un nume pe care nu-l mai port de ani de zile, doar ca sa pot sa imi reinoiesc pasaportul pe numele actual. As dori sa stiu daca pot sa calatoresc in Romania cu titlu de calatorie si sa rezolv problema aceasta acolo deasemenea de ce acte am nevoie si cam cat dureaza.

Am divortat in Romania. A doua casatorie cu cetateanul american a fost facuta aici in SUA.
Nu am inregistrat casatoria din SUA la consulatul roman in termen de 6 luni pt. ca nu am stiut ca trebuie sa fac pasul asta. Acum va trebui sa platesc o amenda de 200 si ceva de $ pt. inregistrarea documentului dupa 6 luni de la casatorie.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
Ares-3, moderator

Alte discuții în legătură

Carte de identitate,certif.de casatorie in sua ili47 ili47 Situatia : cetatean roman stabilit in SUA ,casatorit tot in SUA ,are Carte de Identitate provizoriu in Romania ,unde scrie lipsa certif de casatorie .Am ... (vezi toată discuția)
Casatorie intre cetatean roman si cetatean american nascut in romania Capshuna Capshuna Bun gasit tuturor, iata situatia, eu cetatean american dar si roman (nascuta fiind in Ro) vreau sa ma casatoresc cu un barbat cetatean roman. Inteleg ca pe ... (vezi toată discuția)
Acte pentru copii nascuti in sua petraruandreea petraruandreea Buna ziua, As marea rugaminte sa ma lamuriti in legatura cu cateva situatii deoarece nu sunt lamurita chiar daca am citit pe site: - ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)