avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 317 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte pentru copii nascuti in SUA
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte pentru copii nascuti in SUA


Buna ziua,

As marea rugaminte sa ma lamuriti in legatura cu cateva situatii deoarece nu sunt lamurita chiar daca am citit pe site:
- ce trebuie facut concret ca sa ii putem face fetitei certificat de nastere romanesc?
- este vreo problema ca pe certificatul fetitei de nastere apare numele meu dinaintea casatoriei, pentru ca asa ne-au cerut cei din spital sa trecem?
- desi suntem casatoriti din decembrie 2013, sotul meu nu a reusit sa isi schimbe adresa din bulletin si este diferita de a mea, este vreo problema?
- am mai citit pe un site ca ne-ar trebui titlu de calatorie pentru fetita, deoarece suntem doi cetateni romani cu un copil cetatean American, este corect?
Fetita noastra s-a nascut in Houston pe data de 04.06.2014.
Vrem sa plecam acasa si am inteles ca daca nu avem toate actele in regula nu putem intra cu fetita in tara.

Multumesc anticipat,
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:36, 23 Octombrie 2014

este vreo problema ca pe certificatul fetitei de nastere apare numele meu dinaintea casatoriei, pentru ca asa ne-au cerut cei din spital sa trecem?

Nu inteleg asta, de unde stiau ei cum va numeati inainte de casatorie? Din mesaj am inteles ca la data nasterii fetitei erati casatoriti in Romania. Pe certificatul de nastere american trebuie sa apara numele dvs. asa cum le aveati la data nasterii copilului.

Pe site-ul consulatelor romane din SUA scrie foare clar cum puteti obtine certificat de nastere romanesc, acolo v-ati uitat?
[ link extern ]
Ar fi bine sa faceti demersurile pentru certificat acolo ca sa puteti rezolva eventualele greseli sau inadvertente, din tara o sa fie foarte greu sa le rezolvati. Vedeti ca in link scrie si de apostilarea certificatului american, fara apostila nu este luat in considerare.

Pentru calatoria in Romania aveti nevoie de titlu de calatorie pe care tot consulatul il elibereaza, chiar daca fetita are pasaport american:
[ link extern ]

Buna ziua,

Multumesc mult pentru raspuns.

Pe formularul pe care l-am completat in vederea emiterii certificatului de nastere al fetieti era specificat sa scriem numele mamei dinaintea casatoriei.
Chiar prima data eu l-am completat cu numele actual, al sotului, dar asistenta ne-a adus al formular pe care sa il completam cu nemele vechi.
Cand am intrebat de ce, a zis ca asa este aici, ptr ca caz in de divort numele mamei nu se modifica.
Am puteam cere emiterea unui alt certificat de nastere cu numele meu actual?
Certificatul ei este deja apostilat.
Ne-am tot uitat si noi pe site-u-ri, dar eram in dubii cu titlul de calatorie, pentru ca I-am facut deja pasaport American, si cu faptul ca pe certificatul de nastere american al fetitei apare numele meu vechi.

Cu stima.
Ares-3 are perfecta dreptate, va trebui sa mergeti mai intai la ambasada pentru a va face certificatul copilului intrucat dupa parerea mea este necesar a se face rectificarea in sensul de a fi si dvs. trecuta cu numele sotului deoarece altfel in tara nu veti putea face certificatul de nastere cu numele de casatorita. Trebuie sa mergeti ambii soti la ambasada intrucat daca nu aveti acelasi domiciliu pe buletin trebuie ca ambii sa dati declaratie cu privire la domiciliul copilului.Sa intelegem ca ati facut pasaport american copilului cu toate ca dvs. si sotul nu aveti cetatenia americana? Nu stiam ca un copil provenit din 2 cetateni doar cu cetatenie romana dobandeste cetatenia americana doar prin simpla nastere a sa in America si primeste si pasaport american e bine de stiut acest lucru. Daca copilul are pasaport de cetatean american puteti intra cu el in tara pe baza pasaportului si la fel puteti si iesi din Romania tot cu pasaportul american. Sa ne scrieti.
Daca as fi in situatia utilizatoarei nu as risca sa ma prezint la aeroport in SUA ca cetatean roman care vrea sa paraseasca tara cu un copil cetatean american, de aceea am scris de titlul de calatorie. Mi se pare varianta care ii scuteste de orice posibile probleme si explicatii.

In privinta inscrierii certificatului la ambasada si mie mi se pare o varianta buna pentru ca daca e obiceiul locului functionarii cred ca s-au mai confruntat cu asta - numele de fata al mamei pe certificatul de nastere - si ar trebui sa ii indrume insa in tara costa mult mai putin si e mai rapid.
Am trimis la DEPABD intrebarea referitor la cum se procedeaza in astfel de situatii, cand primesc raspunsul il postez.
Copii care sunt nascuti in SUA primesc cetatenie Americana chiar daca parintii au alte cetatenii. De aceea am putut sa ii facem si pasaport American.
Si noua ni s-ar fi parut normal sa primim mai multe explicatii in legatura cu emiterea certificatelor de nastere ale copiilor nascuti in SUA.
Am sunat la ambasada si ne-au spus sa modificam certificatul dar cand ne-am dus la oficiul unde se emit certificatele ne-au dat acelasi tip de formular, tot cu numele vechi al mamei, si asa este si specificat pe certificatul de nastere American.

Multumesc mult pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Cetatenie americanã Kiada18 Kiada18 Buna ziua, Tatal copilului meu, cetățean american dorește ca fiul nostru sa aiba si cetatenie americană. In condițiile in care noi suntem ... (vezi toată discuția)
Plecarea din romania inapoi in italia cu un copil in varsta de 1 an si 10 luni:proceduri...detalii ??? mihaela0620 mihaela0620 Buna ziua si felicitari pt.acest site.Sa trec la subiect.Acum sunt in Italia cu viitorul sot si cu fetita in varsta de 1 an si 10 luni si trebuie sa venim in ... (vezi toată discuția)