avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Acte pentru copii nascuti in SUA
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Acte pentru copii nascuti in SUA


Buna ziua,

As marea rugaminte sa ma lamuriti in legatura cu cateva situatii deoarece nu sunt lamurita chiar daca am citit pe site:
- ce trebuie facut concret ca sa ii putem face fetitei certificat de nastere romanesc?
- este vreo problema ca pe certificatul fetitei de nastere apare numele meu dinaintea casatoriei, pentru ca asa ne-au cerut cei din spital sa trecem?
- desi suntem casatoriti din decembrie 2013, sotul meu nu a reusit sa isi schimbe adresa din bulletin si este diferita de a mea, este vreo problema?
- am mai citit pe un site ca ne-ar trebui titlu de calatorie pentru fetita, deoarece suntem doi cetateni romani cu un copil cetatean American, este corect?
Fetita noastra s-a nascut in Houston pe data de 04.06.2014.
Vrem sa plecam acasa si am inteles ca daca nu avem toate actele in regula nu putem intra cu fetita in tara.

Multumesc anticipat,
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 18:36, 23 Octombrie 2014
Sa ne scrieti cum ati rezolvat sa stim si noi pe viitor. Dupa parerea mea din moment ce ati primit acordul sa formulati o noua cerere la starea civila si implicit posibilitatea de a primi certificat de nastere legal ar fi trebuit sa o faceti, cu numele de sotie, intrucat oricum dvs. aveti acte de identitate pe numele sotului si nicidecum pe cel de fata, deci nu v-ar fi incurcat cu absolut nimic.
Ares-3 a scris:

Am trimis la DEPABD intrebarea referitor la cum se procedeaza in astfel de situatii, cand primesc raspunsul il postez.



Am primit raspunsul:

Referitor la solicitarea dvs. transmisa pe adresa de e-mail a institutiei noastre in data de 13.08.2014 va comunicam urmatoarele:

In conformitate cu dispozitiile art. 74 alin. (5) din Metodologia cu privire la aplicarea unitara a dispozitiilor in materie de stare civila, aprobata prin HG nr. 64/2011, ’’În situatia în care se stabileste că în certificatul sau extrasul eliberat de autorităÑile străine au fost înscrise date care sunt în neconcordantă cu cele înscrise în registrele de stare civilă române si R.N.E.P., transcrierea se va face după îndreptarea erorilor de către autoritătile străine emitente’’.

Astfel, intucat, conform celor precizate de dvs., mama minorului a fost inscrisa in certificatul de nastere al acestuia cu numele avut inainte de casatorie, pentru a se proceda la transcrierea certificatului de nastere eliberat de autoritatile din SUA in registrele de stare civila romane, este necesar ca parintii minorului sa solicite, mai intai, rectificarea documentului de stare civila la rubrica privind numele de familie al mamei.

Cu stima,


Asadar trebuie sa obtineti rectificarea conform numelui pe care il purtati in prezent, cel de pe pasaport.
Poate am vazut prea multe filme americane dar eu in locul dvs. as merge insotita de un avocat, tare imi place cum reusesc ei sa le rezolve pe toate :)
Buna ziua,

In primul rand vreau sa va multumesc ptr raspunsuri, iar in al doilea rand vreau sa va relatez cum s-a finalizat nelamurirea mea cu certificatul de nastere romanesc al fetitei mele.
Am fost in Romania, am depus actele ptr transcrierea unui certificat de nastere strain si dupa 30 de zile am primit certificatul de nastere romanesc cu numele meu dupa casatorie.
Aceasta problema s-a rezolvat:).


Acum as vrea sa va intreb daca este corect sa nu pot face dosarul ptr indemnizatie de crestere copil ptr ca nu stau in tara nici eu nici fetita?
Mentionez ca indeplinesc toate conditiile de a primi indemnizatia.

Cu stima.
Ma bucur ca cererea dvs. a fost tratata logic si nu strict in litera legii.
Intrebarea refritoare la indemnizatie va rog sa o puneti in sectiunea dedicata:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fetita cu numele tatalui, pe certificatul de nastere sunt trecuta cu numele sotului dar pasaportul il am pe numele vechi - pot intra in romania cu ea fara probleme? roxita roxita sunt cetatean roman, rezident in australia.cand m-am casatorit mi-am schimbat numele in australia dar pasaportul e pe numele vechi X, iar pe certificatul de ... (vezi toată discuția)
Cetatenie americanã Kiada18 Kiada18 Buna ziua, Tatal copilului meu, cetățean american dorește ca fiul nostru sa aiba si cetatenie americană. In condițiile in care noi suntem ... (vezi toată discuția)
Plecarea din romania inapoi in italia cu un copil in varsta de 1 an si 10 luni:proceduri...detalii ??? mihaela0620 mihaela0620 Buna ziua si felicitari pt.acest site.Sa trec la subiect.Acum sunt in Italia cu viitorul sot si cu fetita in varsta de 1 an si 10 luni si trebuie sa venim in ... (vezi toată discuția)