Multumesc foarte mult participantilor la aceasta discutie, m-ati ajutat sa imi clarific unele chestiuni si sa constientizez existenta unor riscuri pe care pana acum nu le vedeam.
problema de fapt nu este aceea ca tatal isi viziteaza copilul - tocmai, daca o face este bine venit, insa in anumite conditii: daca s-a hotarat sa apara dupa atatia ani, va trebui sa aiba o constanta si nu sa vina sa vada copilul cand isi aduce aminte. este indeajuns ca am fost parasiti o data, nu trebuie sa se intample asta oricand are el chef. intrebarea este: eu sunt pedepsita daca nu raman cu copilul acasa sa il astept insa pe el ce lege il pedepseste pentru ca dezechilibreaza sentimental copilul? acum nu il cunoaste, dar mai tarziu va sta acasa sa il astepte si daca uita sa vina nu il pedepseste nimeni pentru ca a facut un rau copilului prin simplul fapt ca nu se tine de ceea ce in mod direct a solicitat? cum este vazut interesul copilului in acest caz? consider ca atunci cand i se da drept de vizitare, asa cum eu sunt obligata sa stau sa il astept si el este obligat sa vina. dupa ce ca face rau i se dau doar drepturi nu si obligatii!?
eu deja m-am lovit de un "exemplu al dreptatii" in procesul de fond. atunci cand am solicitat judecatorului sa ceara inscrisuri doveditoare ale veniturilor lui, de la banca la care acesta depusese un set de documente prin care atesta ca are venituri foarte mari si a luat un credit pe persoana fizica in urma caruia plateste aprox. 3000 lei/luna rata (ceea ce nu s-ar fi putut desigur dintr-un venit de 600 lei cum atesta adeverinta adusa in instanta), acesta mi-a zis: "vreti sa spuneti ca aceasta adeverinta de venit este falsa? il bagati la alte probleme saracu' de el" si nu a vrut sub nici o forma sa solicite alte detalii. ei bine acum ma astept in continuare la astfel de "dreptate" insa vreau sa stiu cat de departe ii poate permite legea sa mearga.
avocat_lascoschi@yahoo.com ,
domnule avocat, cu tot respectul problema mea nu sunt banii, altfel as fi mers eu in instanta sa cer marirea pensiei alimentare. problema este ca tatal poate bulversa copilul - CUM FAC SA NU SE INTAMPLE ASTA? de ce ar fi obligata fetita mea sa il suporte pe el, si alte persoane pe care nu le cunoaste? si avand in vedere ca el nu stie absolut nimic despre ea,cum ar putea lua vreo hotarare in ceea ce priveste binele ei? fetita mea nu are si ea drepturile ei? vreau sa stiu ce drepturi i-ar putea da tatalui instanta cunoscand aceste aspecte.
Martonze ,
asta in nici un caz nu am sa permit! maxim poate veni sa vada fetita la ea acasa si numai in prezenta mea. dar in nici un caz nu o voi forta sa se integreze intr-o familie de straini! iar el numai responsabil nu este avand in vedere ca 4 ani nu a dorit sa stie nimic de ea, la 6 luni a avut copilul la cativa metri de el si nu a fost macar curios sa o vada.. asta nu as permite pentru nimic in lume! de asemenea a fost cu acea sotie inainte sa fie cu mine, a facut un copil cu ea, apoi a fost cu mine, a facut un copil cu mine dupa care s a intors la ea.. vi se pare asta o dovada de responsabilitate? mentionez ca celalalt copil are aprox. 7 ani.
dar el acum este casatorit si are o alta familie. in afara de asta copilul are 4 anisori, iar acei oameni pentru ea sunt niste straini - respectiv el ca tata pe care nu l-a vazut niciodata, fiul si sotia acestuia. instanta nu se gandeste la binele acestui copil? inteleg ca ar fi mai bine sa gasesc o cale amiabia, prin care sa il prezint pe el ca tata care apare oricand doreste si poate da peste cap un copil al carui mediu este stabil in momentul de fata? sunt obligata sa accept vizitele tatalui impreuna cu restul familiei lui? el asta doreste :((
Acum 4 ani am nascut o fetita al carei tata a refuzat sa vina la maternitate pentru a face recunoasterea. In urma unui proces de fond, a fost stabilita paternitatea si o pensie alimentara de 100 lei/luna - instanta nu a vrut sa ia in considerare faptul ca are venituri mult mai mari decat adeverinta adusa de el in instanta si singura dovada care ar fi putut fi obtinuta dar nu a fost ceruta de catre judecator (desi eu am dat detalii despre cont, banca, cod client, suma) erau actele cu care a fost facut un credit la banca - in urma creditului el plateste o rata de 841 franci elvetieni/luna; adeverinta a fost de 600 lei/luna si avand in vedere ca mai are un copil dintr-o alta casatorie pensia fetitei mele a fost stabilita la 100 lei. Anul trecut, tatal a facut apel pentru plata cheltuielilor de judecata rezultate in urma procesului, acestea injumatatindu-se. Cat copilul a fost bebelus a refuzat categoric sa vina sa o vada sau sa se intereseze in vreun fel de situatia ei. De curand, a transmis prin avocat ca doreste sa vada copilul, doreste ca fetita mea sa isi cunoasca fratele (copil al tatalui din alta casatorie) si ca vrea sa o faca pe cale amiabila altfel deschide un proces si va cere inclusiv custodie comuna. Ce ar fi posibil sa obtina in instanta? Nu vreau sa apara in viata copilului avand in vedere ca acesta nu cunoaste nici macar notiunea de tata si in afara de bunic si unchi nu a cunoscut in familie o alta parte masculina. Nu as vrea sa apara acum de cateva ori si apoi iar sa dispara cativa ani iar copilul sa ramana bulversat - am multe motive sa cred ca face asta doar ca bataie de joc, ca tachinare pentru mine si copilul care nu are nici o vina ca la un anume moment nu a mai fost dorit de tata. In prima faza ca sa imi lungesc termenul de gandire, i-am cerut sa imi faca o oferta de bun simt referitor la pensia alimentara. Mentionez ca in ultimii ani, veniturile lui au fost de aproximativ 130.000 RON/an, aceasta suma o am din bilant de la registrul comertului de pe una din firmele lui - pe care insa a avut grija sa o transfere pe numele altcuiva dar pe care inca activeaza. Nu vreau sa mai ajung in instanta -daca am sa cad la intelegere cu el pot sa oficializez intelegerea in vreun fel? Poate la notar sau la un cabinet de avocatura?