avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Poate obtine un tata custodie comuna daca a fost ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Poate obtine un tata custodie comuna daca a fost absent din viata copilului mai multi ani?

Acum 4 ani am nascut o fetita al carei tata a refuzat sa vina la maternitate pentru a face recunoasterea. In urma unui proces de fond, a fost stabilita paternitatea si o pensie alimentara de 100 lei/luna - instanta nu a vrut sa ia in considerare faptul ca are venituri mult mai mari decat adeverinta adusa de el in instanta si singura dovada care ar fi putut fi obtinuta dar nu a fost ceruta de catre judecator (desi eu am dat detalii despre cont, banca, cod client, suma) erau actele cu care a fost facut un credit la banca - in urma creditului el plateste o rata de 841 franci elvetieni/luna; adeverinta a fost de 600 lei/luna si avand in vedere ca mai are un copil dintr-o alta casatorie pensia fetitei mele a fost stabilita la 100 lei. Anul trecut, tatal a facut apel pentru plata cheltuielilor de judecata rezultate in urma procesului, acestea injumatatindu-se. Cat copilul a fost bebelus a refuzat categoric sa vina sa o vada sau sa se intereseze in vreun fel de situatia ei. De curand, a transmis prin avocat ca doreste sa vada copilul, doreste ca fetita mea sa isi cunoasca fratele (copil al tatalui din alta casatorie) si ca vrea sa o faca pe cale amiabila altfel deschide un proces si va cere inclusiv custodie comuna. Ce ar fi posibil sa obtina in instanta? Nu vreau sa apara in viata copilului avand in vedere ca acesta nu cunoaste nici macar notiunea de tata si in afara de bunic si unchi nu a cunoscut in familie o alta parte masculina. Nu as vrea sa apara acum de cateva ori si apoi iar sa dispara cativa ani iar copilul sa ramana bulversat - am multe motive sa cred ca face asta doar ca bataie de joc, ca tachinare pentru mine si copilul care nu are nici o vina ca la un anume moment nu a mai fost dorit de tata. In prima faza ca sa imi lungesc termenul de gandire, i-am cerut sa imi faca o oferta de bun simt referitor la pensia alimentara. Mentionez ca in ultimii ani, veniturile lui au fost de aproximativ 130.000 RON/an, aceasta suma o am din bilant de la registrul comertului de pe una din firmele lui - pe care insa a avut grija sa o transfere pe numele altcuiva dar pe care inca activeaza. Nu vreau sa mai ajung in instanta -daca am sa cad la intelegere cu el pot sa oficializez intelegerea in vreun fel? Poate la notar sau la un cabinet de avocatura?
Ar avea ceva sanse sa obtina custodia comuna, nu maxime dar ar avea ceva sanse. Totusi, chiar daca nu ar obtine custodia comuna tot ar obtine un drept de relatii personale cu copilul si astfel ar petrece cateva zile pe luna cu el si probabil 1/2 din vacante.
dar el acum este casatorit si are o alta familie. in afara de asta copilul are 4 anisori, iar acei oameni pentru ea sunt niste straini - respectiv el ca tata pe care nu l-a vazut niciodata, fiul si sotia acestuia. instanta nu se gandeste la binele acestui copil? inteleg ca ar fi mai bine sa gasesc o cale amiabia, prin care sa il prezint pe el ca tata care apare oricand doreste si poate da peste cap un copil al carui mediu este stabil in momentul de fata? sunt obligata sa accept vizitele tatalui impreuna cu restul familiei lui? el asta doreste :((
Ultima modificare: Miercuri, 8 Februarie 2012
cmom, utilizator
Daca este de acord sa va plateasca pensia si gata.
Daca nu va intelegeti va judecati.Nu aveti alta varianta.
Faptul ca are alta familie este chiar un factor favorizant pentru tatal fetitei, fiindca el poate sa demonstreze ca e un om responsabil, cu familie, este si o femeie in casa care sa se ingrijeasca de minor(are si ea copil), care poate sa-i gateasca, fetita are jucarii si fratior cu care sa se joace acolo.
N-are importanta ca nu-l cunoaste, orice are un inceput...
Iar dreptul la relatii cu minorul nu aveti cum sa-l opriti, numai daca fetita refuza categoric, dar si atunci sunt probleme.
avocat_lascoschi@yahoo.com ,
domnule avocat, cu tot respectul problema mea nu sunt banii, altfel as fi mers eu in instanta sa cer marirea pensiei alimentare. problema este ca tatal poate bulversa copilul - CUM FAC SA NU SE INTAMPLE ASTA? de ce ar fi obligata fetita mea sa il suporte pe el, si alte persoane pe care nu le cunoaste? si avand in vedere ca el nu stie absolut nimic despre ea,cum ar putea lua vreo hotarare in ceea ce priveste binele ei? fetita mea nu are si ea drepturile ei? vreau sa stiu ce drepturi i-ar putea da tatalui instanta cunoscand aceste aspecte.

Martonze ,
asta in nici un caz nu am sa permit! maxim poate veni sa vada fetita la ea acasa si numai in prezenta mea. dar in nici un caz nu o voi forta sa se integreze intr-o familie de straini! iar el numai responsabil nu este avand in vedere ca 4 ani nu a dorit sa stie nimic de ea, la 6 luni a avut copilul la cativa metri de el si nu a fost macar curios sa o vada.. asta nu as permite pentru nimic in lume! de asemenea a fost cu acea sotie inainte sa fie cu mine, a facut un copil cu ea, apoi a fost cu mine, a facut un copil cu mine dupa care s a intors la ea.. vi se pare asta o dovada de responsabilitate? mentionez ca celalalt copil are aprox. 7 ani.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Ce sanse am sa detin custodia in totalitate? caty06 caty06 Buna seara,am un baietel in varsta de 6 luni cu domiciliul la mine,insa am probleme cu tatal lui cu care am decis sa nu mergem impreuna pe mai departe deoarce ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor Sofia2016 Sofia2016 Buna seara,fiti amabili sa mi raspundeti va rog.Sunt in divort cu sotul meu,avem o fetita de noua luni pe care inca o hranesc cu san dar nu numai.Va rog nu am ... (vezi toată discuția)
Renuntare/decadere din drepturile parintesti ContSters168482 ContSters168482 Sunt divortata de 4 ani si am o fetita de 5 ani, copila este in ingrijirea mea , fara program de vizitare. Fostul sot nu este interesat de copil decat sporadic ... (vezi toată discuția)