legally_aid a scris:
Felicitări pentru reușită, domnule avocat. Asemenea colegilor mei, susțin culpa sistemului, a unei practici neunitare, a legistației instabile și defectuoase.
Astăzi, acordurile de mediere depuse la instanță se soluționează cu celeritate, întrucât, există în Ecris-ul instanțelor un nou tip de cerere: cerere consfințiere a acordului de mediere.Astfel, nu mai este necesară o formă de cerere hibrid, între cerere de chemare în judecată și cerere de consfințire a acordului de mediere. Dacă instanța constată că acordul nu cuprinde înțelegeri care contravin legii și este ok sub toate aspectele, se va lua act de acord și instanța se va pronunța pe baza acordului.
Nu neg faptul că ar mai trebui lucrat la aspectul privitor la înfrângerea unei rezistențe nejustificate, când vine vorba despre mediere, din partea magistraților , și a unei mai bune colaborări interprofesionale.
Medierea este benefică pentru justițiabili, pentru avocați, pentru sistemul de justiție.De aceea a și fost implementată în România. Dar după cum știm, orice lucru bun are șanse să fie stricat pe la noi. Chiar dacă opinia mea excede sfera acestei discuții, este o realitate.
Nu știu dacă aveți cunoștină de faptul că, de când informarea obligatorie poate fi efectuată și de alți profesioniști, justițiabililor de multe ori le este indusă ideea că tot instanța le rezolvă problema.Avocații au găsit căi prin care își oferă unii celorlalți dovada informării, iar oamenii nu mai intră în contact cu mediatorii.În acest fel, nu vor ști niciodată ce avantaje reale le-ar fi putut oferi medierea. Din păcate. Iar instanțele rămân grevate în continuare.
Stimata doamna Mediator,
Dosarul meu cu Acordul de Mediere tot asa a fost trecut in Ecris, cum spuneti Dvs: Acord de mediere !
Si n-am facut o cerere de chemare in judecata hibrid, ci am cerut simplu ca instanta sa ia act de acord.
Si nu cred ca e vorba despre o rezistenta nejustificata a magistratilor in fata medierii, ci despre simplul fapt ca NCPCiv n-a facut decat sa ingreuneze mersul dosarelor, nu sa il grabeasca.
Ca exemplu: m-am dus personal sa copiez dintr-un dosar o intampinare dintr-un dosar initiat de mine, ca sa nu se mai piarda timpul cu inca un termen administrativ pentru comunicarea intampinarii.
Am depus la dosar cerere de copiere si luare la cunostinta a intampinarii.
Dupa 2 zile, am depus la dosar si raspunsul la intampinare.
Implacabil, la urmatorul termen administrativ, completul a ignorat faptul ca luasem cunostinta de intampinare, si a dispus ...comunicarea acesteia!, acordand un nou termen administrativ, peste 2 luni!, pentru a se verifica daca s-a comunicat intampinarea!
Trebuie sa fac si o mica corectia a celor spuse de Dvs: Avocatii nu ca "au gasit cai sa isi ofere unii altora dovada informarii", ci legea le da dreptul sa faca procedura prealabila a informarii.
Iar cand vorbim despre acorduri care prevad tranzactii imobiliare, sau custodie de minori, de exemplu, stiti si Dvs. ca este obligatoriu sa ajungi in instanta cu acordul de mediere.
Iar in instanta, deja stim ce se intampla.
O seara frumoasa.
Cu stima,
Av.NICULESCU-GORPIN