avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Activitate GabiSerban

Activitate GabiSerban

Răspuns la discuția Conventii civile
In momentul cand am hotarat sa pun in practica ce am scris mai sus am avut legea in fata.
Din pacate nu imi fac arhiva de legi si articole si im ea ceva timp sa fac rost de textul legii acum. Imi cer scuze ca nu pot face acest lucru, sti ca si eu cand citesc u comentariu pe forul imi place sa vad legislatie.
Scuzati stangacia, a fost o prima incercare nereusita.
Sper ca am fost cat de cat de ajutor si sa nu fi bagat pe cineva in ceata.

Varianta cea mai clara si care nu impune nici un fel de conditii este contractul individual de munca.
Varianta cu conditii este contractul civil. Conventia civila nu se mai foloseste de cand s-a schimbat Codul Civil.
Conditii pentru Contractul Civil:
1.activitatea prestata de persoana fizica trebuie sa fie independenta(gasesti in Codul Civil ce inseamna activitate independenta)
2.contractul trebuie sa aiba un caracter ocazional, nu mai mult de 6 luni.
3.Noul Cod Civil stiu ca stipuleaza ca in contractul civil (ca diferent afta de conventia civila) sa nu apara un program de lucru in clauzele contractului(ex: sa nu apara ca luceaza 2 ore pe zi)

Din punct de vedere fiscal tu ca beneficiar trebuie sa faci stopaj la sursa pentru impozit, pensie si somaj:
Exemplu: suma contract 1000,00
impozit: 1000,00*16%= 160 lei(impozitul se calculeaza la suma bruta, nu ca la salarii)
Pensie: 1000.00*10.5%=105 lei
Somaj: 1000,00*0.5%=5 lei
Sanatate- persoana fizica cu care ai incheiat CC tr sa declare si sa plateasca la casa de sanatate suma aferenta, respectiv: 1000*5.5%=55lei

Pentru calculu pensiei si al somajului tr. tinut cont de plafonul de 5 salarii medii pe economie(in prezent plafonul este de 10585).

Contractul civil -se declara in D112.
-nu se declara in revisal respectiv nu se face fisa fiscala la sf. anului
-se declara in 205 la sf.anului

Important: se declara in 112 si respectiv se platesc contribtiile in 25 a lunii urmatoare in
care s-a facut plata(ex: daca cc este pe 3 luni cu suma de 1000 pe total contract si eu fac dovada platii sumei doar la sfarsitul contractului, atunci declaarea si plata se face o singura data in 25 a lunii urmatoare platii sumei nete)

Din pacate legislatie nu pot sa iti ofer momentan.
Eu asa fac in practica.

Daca proiectul este finantat din fondul social european POSDU, incepand cu 01.10.2011 nu se mai deconteaza cheltuielile aferente conventiilor civile, asfel va fi nevoie de incheierea unui contract de munca.