avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Activitate Ionescu_Vladimir

Activitate Ionescu_Vladimir

Buna ziua.
Am un teren de aproximativ 500m la care accesul se poate face pe o alee de servitute constituita cu vecinii mei ( fratii mei). Pentru a ajunge la terenul meu trebuie sa patrund pe aceasta alee ( aleea este de 4 metri fiind impartita in doua, fiecare vecin contribuind cu 2 m. In actele de vanzare-cumparare este stipulat ca toti avem drept de acces pe aceasta alee.) In urma unor lucrari de canalizare ale fratelui meu (eu neavand legatura cu lucrarea) acesta a deteriorat aleea si a fost nevoit sa efectueze lucrari de reparatie. Acum el pretinde ca eu trebuie sa platesc in mod egal cu ceilalti proprietari lucrarile de reparatie cu toate ca eu in acte detin alee de servitute doar in dreptul terenului meu.

Art. 765 noul cod civil.
Regulile privind exercitarea şi conservarea servituţii
(1) În lipsa vreunei prevederi contrare, proprietarul fondului dominant poate lua toate măsurile şi poate face, pe cheltuiala sa, toate lucrările pentru a exercita şi conserva servitutea.
(2) Cheltuielile legate de conservarea acestor lucrări revin celor 2 proprietari, proporţional cu avantajele pe care le obţin, în măsura în care lucrările efectuate pentru exerciţiul servituţii sunt necesare şi profită inclusiv fondului aservit.

Problema este ca fratele meu doreste sa imi interzica accesul pe alee in cazul in care nu vreau sa platesc o sa inchida poarta si imi va interzice accesul.

As dori sa stiu daca interzicerea accesului pe aceasta alee de servitute ( pe care am drept legal sa patrund) reprezinta tulburare de posesie si ce pot face in acest sens.